Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Inkei Bence – Mirelit

2015. március 14. - Szabolcs282

Inkei Bence újságíró, és nem mellesleg a „Népi papa és a haverok“ frontembere, aki ebben a minőségében sokat tett a magyar kultúra ápolásáért; e helyen utalnék az együttes „Lobognak a nagy csöcsök” című örökbecsű számára. Aki nem ismerné, szíveskedjen meghallgatni! Mivel a  kommentelők többsége lehúzta a könyvet, nem voltak nagy elvárásaim, így csattanós lett a meglepetés: a „Mirelit” egy kifejezetten jó, szórakoztató kötet.

A főhős, Gergő a harmincas éveiben jár, ugyan van lakása (belvárosi garzon), munkája (a közigazgatásban), barátnője (Zsófi), de élete nem olyan, amilyennek azt 18 évesen megálmodta; a pénz, a siker és a csillogás végérvényesen elmaradni látszanak. De mindezt már tudomásul vette, elégedett az életével. Egy nap azonban elhagyja barátnője, és ez betesz neki, felszínre hozza minden elnyomott frusztrációját: egy izgalmas munka, egy penthouse-lakás és a sok pénz után még a barátnőről is lemondjon? - ennél azért többet várt az élettől. 

Nem látja a kiutat, ezért jó magyar szokás szerint inkább homokba dugja a fejét; egy évre lefagyasztatja magát, hátha ez alatt maguktól is megoldódnak problémái. Bár az orvos teljes hibernálást ígér, - az olvasó legnagyobb szerencséjére - főhősünk agya fagyasztva is tovább pörög. Gondolatai természetesen Zsófi körül forognak. 18 variációt olvashatunk, hogyan próbálja túltenni magát a szakításon illetve miként kísérli meg exét visszaszerezni. Mondanom se kell, ez utóbbi egyik forgatókönyv szerint sem sikerül. Ennek ellenére nem deprimálóak az írások, éppen ellenkezőleg, viccesek, önironikusak, tele írónk és főhőse korosztályának tipikus élethelyzeteivel. Van közöttük realisztikusabb, és teljesen abszurd, vicces és elgondolkodtatóbb, idehaza és külföldön játszódó, happy enddel és bukással végződő. Közös elemük Zsófi mellett, hogy mindegyik nagyon jó!

Inkei Bence kötete egy jó stílusú, szellemes írás. Filozófiai mélységű eszmefuttatásokra ne számítsunk, a kikapcsolódás viszont garantált. Különösen harmincasoknak ajánlom!

L’Harmattan, 2012

170 oldal, 2100 Ft

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr757193461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása