Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Két regény Észak-Írországból

2015. július 01. - Szabolcs282

Két regény Észak-Írországból

eszak_irorszag.jpg

Harcok Belfastban

 

(Észak-)Írországot, a britek és írek évszázados viszálykodásának történetét mindig érdekes, a magyar nyilvánosságban méltatlanul keveset taglalt témának tartottam. Pedig a konfliktus több okból is megdöbbentő. Nagy-Britanniában, a világ egyik legfejlettebb országában, de facto a ’90-es évek végig polgárháború dúlt, utcai harcokkal, a hadsereg bevetésével, sok ezer halottal; mindezek a véres események javarészt egy nagyváros, Belfast utcáin játszódtak le. Számomra legalább ennyire elképesztő, hogy az ellenségeskedés alapja két keresztény felekezet konfliktusa volt, akik ugyanazon Isten nevében ontották egymás vérét, csak mert más rituálék szerint áldoztak neki. Felfoghatatlan! Az elmúlt hónapokban két regényt is elolvastam, melyek középpontjában – ugyan eltérő szemszögből, különböző időszakokat bemutatva, de - az északír probléma, angol kifejezéssel „the troubles” áll.       

the_twelwe.jpg

Stuart Neville - Belfasti árnyak (Die Schatten von Belfast). A történet napjaink Belfastjában játszódik, egy városban, mely sok évtized hanyatlása után, a tartósnak ígérkező békének köszönhetően prosperál, a polgárháborúra látszólag már csak a házfalakat elborító graffitik emlékeztetnek. A lelkekben azonban tovább kísértenek a múlt árnyai. Hősünk, Gerry Fegan, az IRA ex-terroristája frissen szabadult a börtönből, ahol tizenkét ember meggyilkolása miatt töltötte hosszú büntetését. A világ időközben megváltozott, béke van, ő azonban nem tudja egyik napról a másikra lezárni a múltat, áldozatai kísértik. Hősünk fejében, és a könyv lapjain is keveredik egymással a képzelet és a valóság; ahogy Gerry Fegan sem tudja, mi az igaz, és mi a fikció, ki a hús-vér ember, és ki a kísértet, úgy az olvasó sem lehet ebben biztos, misztikus bizonytalanság lengi át az egész írást. Bravúros írói teljesítmény! Végül Fegan arra a meggyőződésre jut, hogy áldozatai bosszút várnak tőle, végeznie kell egykori megbízóival, az IRA politikussá átvedlett, vagy nyugdíjas éveiket élvező volt vezetőivel, akik a múltbeli gyilkosságok elkövetésével megbízták. De vezethet-e egy hullákkal szegélyezett út lelki megnyugváshoz, megbékéléshez? – merül fel az egész regényt átható költői kérdés. Stuart Neville kötete egy bravúros pszichothriller, valós történelmi hátérrel; kiváló írás, ajánlom!

 

the_cold.jpg

Adrian McKinty – Katolikus rendőr (Der katholische Bulle). Egy 1981-ben, a bebörtönzött IRA-tagok éhségsztrájkja, majd az emiatt kirobbant sokadik ír felkelés alatt játszódó krimi; a polgárháború a mindennapok valósága. A regényt már a cselekmény helyszínének (elsősorban Belfast), társadalmi hátterének és az északír hétköznapoknak a leírása is lebilincselően izgalmassá teszi: egy országrész, egy város háborús hadszíntérré válik, naponta emberek tucatjai halnak meg utcai összecsapásokban, repülnek a Molotov-koktélok, folyik a vér. Hősünk, Duffy egy sorozatgyilkosság ügyében nyomoz. Az áldozatok homoszexuálisok, az ügynek látszólag semmi köze sincs a politikához (Hacsak annyi nem, hogy Észak-Írországban egészen 1982-ig büntetendő volt a melegek közötti szexuális kapcsolat!). De a bűncselekmények függetlennek tűnnek az ír-brit konfliktustól; a másság utálata a két csoport kevés közös nevezőjének egyike. Duffy, aki katolikusként szolgál a protestáns brit rendőrség kötelékében, keserves harcot folytat a tettes kézrekerítéséért. Az áldozatokat senki sem sajnálja, őt pedig mind az írek, mind britek oldaláról bizalmatlanság övezi, előbbiek árulónak, utóbbiak a leggyengébb láncszemnek tartják. Amikor rájön, hogy Belfastban semmi, így ez az ügy sem független a politikától, katolikusok, és protestánsok harcától, az igazság kiderítése már-már reménytelenné válik. Duffy mégsem adja fel. Izgalmas krimi, lebilincselő történelmi tabló!

Sajnos mindeddig egyik könyv sem jelent meg magyar fordításban.

Stuart Neville, The twelve, 2009.

Adrian McKinty, The cold, cold ground, 2012.  

dscn3328.JPG

Petrus Szabolcs

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr547587192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása