Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

50! 50! 50!

Visszatekintés 9 hónap 49 bejegyzésére

2015. augusztus 07. - twentydigitcombination

konyvtacsko_50.jpg

Elérve az 50 bejegyzést, szorgos szimatú Könyvtacskónk egy pillanatra abbahagyja a szimatolást, hogy számvetést készítsen a 9 hónapja, tavaly novemberben indult blog eddigi eredményeiről. Az eredmény szó itt kisebb tisztázást igényel: nem gondolom, hogy minden esetben a magas olvasottság jelenti az egyetlen célt és értéket. Ezzel most nem kifogásokat keresek: egyszerűen arra gondolok, hogy nekem mekkora „aha-élményt” tud jelenteni, amikor valami éppen számomra különösen fontos témában rábukkanok egy, akár sok-sok évvel ezelőtti blogbejegyzésre valahol, és az ott olvasottak valami többletet nyújtanak számomra. Szóval, azt remélem, attól még, hogy mondjuk egy adott könyvismertetőt nálunk csak tízen olvastak eddig, valamikor jövőben az valahol valakinek még nagyon hasznos és fontos lehet. Számunkra szempont, hogy olyan könyveket ismertessünk itt, amelyek tartalmukat tekintve kiemelten értékesek számunkra. Ugyanakkor persze legyezgeti a hiúságunkat, ha egy-egy írásunk magas olvasottságot kap vagy sokan megosztják Facebookon, hiszen ezáltal tudunk még több olvasót elérni a könyvesblogok amúgy igen telített „piacán”.

Szóval nézzük, hányadán is állunk! A blog indulása óta (július 31-i állás szerint) 6185 lapletöltést értünk el és érdekes módon ezek majdhogynem egyharmada az eddigi legerősebb naphoz köthető, amikoris 2379 lapletöltésünk volt. Mindez a legsikeresebb bejegyzésünkhöz köthető, amely a „Demény – Most én ugatok” című könyvet ismertette. Lássuk be, egy vicces és kedves vizsla, aki Facebook-sztár és a könyve a karácsonyi kínálat egyik zászlóshajója volt, sokkal szexibb téma, mint a világ jövőjén merengő olasz professzor, vagy obskúrus japán homoszexuálisok. Számunkra azonban mindegyikről egyformán fontos volt, hogy írjunk. A második, magasan népszerű írásunk Ungváry Krisztián/Tabajdi Gábor – Budapest a diktatúrák árnyékában című könnyen forgatható és lebilincselő történelmi kalauzát ismertette. Noha a mű megjelenése óta eltelt már pár év, az általunk nagyra becsült történész épp a bejegyzés megjelenése idején keveredett nagy nyilvánosság előtti szakmai vitába, ami megdobhatta az iránta való érdeklődést.

Némileg meglepő volt számomra, hogy a válogatás jellegű bejegyzéseink „Nagy olvasási kihívás 2015”, „Az elmúlt tíz év legsikeresebb könyvei Németországban” szintén a top 10-ben landoltak. A legnépszerűbb regénykritikánk Totth Benedek „Holtverseny” (2014) című művéről szólt, amelyet bár szórakoztatónak találtunk, nem bántunk vele kesztyűs kézzel. Viszont új könyv, amely – mint azóta kiderült – filmadaptáció tárgya is lehet nemsokára. A mélyebb, szépirodalmi kategóriában Patrick Modiano „Dora Bruder” c. regényének ismertetője tartott a legnagyobb érdeklődésre számot, nyilván nem függetlenül Modiano 2014-es irodalmi Nobel-díjától. Nem maradt el sokkal tőle Alan Hollinghurst „A szépség vonala” című társadalmi szatírájának és Dragomán György „A fehér király” című művének ismertetése. Ez utóbbi esetben gratuláció illeti (T)úri muri szerzőnket, aki ugyan csak egyszer írt még, de az annál nagyobbat szólt. Némileg meglepetéssel vettük észre, hogy a mára elfeledett iparmágnás, Fenyő Miksa „Az elsodort ország” című, második világháborús memoárjának bemutatása szintén a top 10-ben landolt. Emellett volt sok olyan könyv, amiről, ha írunk, azt gondoltuk, nagyot szól majd, újdonság volta és/vagy a benne feldolgozott téma aktualitása miatt. Ám ezt az olvasók, úgy tűnik másként gondolták, vagy talán az érdeklődők épp eleget olvastak róla a nagy hírportálokon. (Ebbe a kategóriába sorolható többek között Nádasdy Ádám kötete.)

50_volt.jpg

Ma a Facebook felület elengedhetetlen az olvasók eléréséhez, még ha a kommenteket a blog.hu-s felületről el is szívja, hiszen sokkal kényelmesebb Cukorvárihegyi úréknál megírni a hozzászólást, mint plusz egy felületre bejelentkezni/regisztrálni. Jelenleg 121 lájkolónál tartunk, de ez csak rajtatok múlik, hogy mekkorára nő! Lájkoljatok! Mi pedig tovább szimatolunk! Az elkövetkezendő hetekben több újdonsággal is készülünk. Be fogjuk mutatni az egyik legismertebb kortárs, izraeli szerző, David Grossman magyarul is megjelent „A világ végére” című regényét, valamint az elgondolkodtató és gyakran provokatív dalszövegeiről, nyilatkozatairól híres brit énekes-dalszerző, Morrissey önéletrajzi írását. De a magyar irodalom kedvelői sem fognak olvasnivaló nélkül maradni, rövidesen Dragomán György „Máglya” és Czeizel Endere „Két életen egy halálom” című köteteiről szóló írásokkal is jelentkezünk. És ez nem minden! A következő hetekben egy olyan meglepetést fogunk élesíteni, amivel a Könyvtacskó olvasóit az irodalmi blogok egy új dimenziójába repítjük!

 

50_lesz.jpg

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr317671720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tutajoss 2015.08.07. 12:23:54

Csak így tovább. Gratulálok.
A Czeizel könyvet nagyon várom. Nagy rajongója vagyok. Nálunk van egy kisleány/nagyleány már /akit neki köszönhetünk.

Szabolcs282 2015.08.08. 07:32:27

@tutajoss: Köszönjük szépen! A Czeizel cikk már meg van írva, most a szerkesztőnél van, aki korrektúrázza. Amint visszakapom, fel fogom tölteni!
süti beállítások módosítása