Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Patrick Modiano – A kis Bizsu

Nekem már magas volt...

2015. december 09. - Szabolcs282

a_kis_bizsu.jpg

„A kis Bizsu” immár a második kötet, amelyet a Nobel-díjas francia írótollából olvastam és a Könyvtacskó olvasóinak bemutattam. A „Dora Bruder”-rel kapcsolatban még vegyes érzelmeim voltak, furcsának tartottam a stílusát, nem sikerült megtalálnom az írás mélyebb mondanivalóját, de mindezek ellenére érdekes könyvnek találtam. Bár „A kis Bizsu”-t is nagyon precíz, dokumentarista stílus jellemzi, az időpontok órára, percre, a helyszínek utca, házszám szerint vannak megadva, a történet mégis mindvégig homályos, hogy ne mondjam, zavaros marad.

A cselekmény középpontjában ezúttal is egy nyomozás áll; egy 19 éves lány, a címszereplő, kis Bizsu nyomoz anyja után, aki őt még gyermekkorában elhagyta, majd kivándorolt Marokkóba, ahol nagy valószínűség szerint életét vesztette. A téma önéletrajzi gyökerű, hiszen a gyerek Modianot is elhagyta édesanyja, e trauma pedig később műveinek meghatározó motívumává vált. Kis Bizsu, miután egy forgalmas párizsi metróállomáson, egy sárga kabátos nőben az anyját véli felfedezni, úgy dönt, megkeresi őt.  Hogy a sárga kabátos nő látomás, vagy valóság, nem világos, mint ahogy az egész regényben keveredik egymással realitás és fikció, múlt és jelen. Egy érzelmileg elhanyagolt, boldogtalan lányt ismerhetünk meg a regény lapjain, aki talán múltja, fájdalmas gyerekkora feltárásán keresztül remél lelki megnyugvást. A fizikai és pszichikai kutatásba hősnőnkön kívül három-négy másik szereplő is bekapcsolódik, akik kiválasztása nem a véletlen műve, karakterükkel mélyebb mondanivalója lehet Modianonak. Ezt a mögöttes jelentést azonban nem igazán találtam meg és ezzel együtt a regény célját sem sikerült megértenem. A fordító, Rőhrig Eszter utószava ugyan rávilágít néhány összefüggésre, bizonyossá teszi, amit már a regény olvasása közben is sejtettem: minden helyszín, minden irodalmi utalás, a szereplők megannyi karakterjegye egy-egy metafora, ezek többsége azonban olyan bonyolult, olyan szerteágazó irodalmi, történelmi ismereteket kíván, amivel még az átlagosnál nagyobb általános műveltséggel bíró olvasó sem rendelkezik.Így a kötet rajtam is kifogott. De, hogy nem csak bennem van a hiba, arra Herta Müller regényeit tudnám példaként felhozni. Ő is bonyolult képekkel, sok metaforával dolgozik, ezek nagy részét azonban sikerült megértenem, írásainak célja, mondanivalója mindig eljutott hozzám.

1_6.jpg

Patrick Modiano

2_4.jpg

Írónk, a Nobel-díj átvétele közben

3_1.jpg

A francia kiadás

„A kis Bizsu” olvasásában irodalomtudósok biztos kedvüket lelik, minden szó, utalás feltételezett jelentését oldalakon át elemezgethetik, de az átlag olvasó, vagy legalábbis az én számomra egy alig értelmezhető, és így élvezhetetlen írásról van szó.

Tarandus 2014

128 oldal, a fordító, Rőhrig Eszter utószavával, 2290 Ft

Petrus Szabolcs

dscn0307.JPG

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

Modiano nyomában

 

A Modiano köteteket egyik jellemzője, hogy az író a legnagyobb alapossággal, sokszor utca, házszám megadásával jelöli meg a helyszíneket. Így sok turista ered Párizs utcáin a kötettek nyomába; vannak szervezett túrák is. Bár "A kis Bizsu" nem nyerte el a tetszésemet, ennek ellenére, amikor legutóbb Párizsban voltam, néhány helyszínt magam is bejártam.

 

dscn5239.JPG

Chatelet, Párizs legfontosabb metrócsomópontja. Itt indul a történet, amikor kis Bizsu egy nőben halottnak hitt anyját véli felfedezni.

suchergebnisse_fur_kis_bizsu.jpg

A nyomozás szálai többek között Párizs Chateau de Vincennes nevű elővárosába vezetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr458127818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása