Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Antonia Tabucchi - Állítja Pereira

Amikor már nem hunyhatunk szemünket

2015. december 14. - Szabolcs282

allitja_pereira.jpg

„Fiam, jegyezd meg: itt minden politika.” – A szállóige Bacsó Péter Tanújából lehetne Antonio Tabucchi regényének vezérfonala is. Történetünk Portugáliában játszódik a múlt század ’30-as éveiben, a fasisztoid Salazar-diktatúra megszilárdulásának időszakában. A hatvanas évei elején járó Pereira egy napilap kulturális rovatának szerkesztője, aki szentül hiszi, hogy a politika semmilyen befolyást sem gyakorol életére, az őt körülvevő társadalmi valóságot kizárhatja a mindennapjaiból. Azonban lassanként, több irányból is érkező impulzusok hatására rá kell ébrednie, hogy téved, hiszen a társadalom teljes kontrollja a diktatúra lényegi eleme. Ennek a minden korban érvényes emberi fejlődésnek a regényét írta meg az olasz nemzetiségű, de évtizedekig Portugáliában élt író, Antonio Tabucchi.

allitja_pereira_1.jpg

Először Pereira szerkesztői tevékenységét érinti meg, majd hatja át teljesen az aktuálpolitika szele. Azt még szinte természetesnek találja, hogy baloldali, rendszerkritikus portugál emberek neve még a kulturális rovatban se bukkanhat fel. Később azt is tudomásul veszi, hogy a hasonló beállítottságú külföldi művészek is indexre kerülnek, legyenek akár élők, akár holtak. De amikor már csak a „portugál nemzet nagy művészei” szerepelhetnek az újság hasábjain, rá kell döbbennie, hogy a politika a kultúrát és az ő munkáját is utolérte. Ezzel nagyjából egy időben megismerkedik a fiatal újságíróval, Monteiro Rossival, aki iránt a korán megözvegyült, gyermektelen Pereira hamar apai érzéseket kezd táplálni. Bár az ifjú Rossi egy pillanatig sem rejti véka alá, hogy megveti Salazar rendszerét, Pereira eleinte nem is sejti, hogy védence a politikai ellenállás aktív tagja, és a köztársaságiak oldalán - történetünk idején dúló - spanyol polgárháborúban is szerepet vállal.  

7.jpg

Dikátorok egymás között: Salazar és Franco

Amikor politikai tevékenysége miatt Monteiro Rossi élete veszélye kerül, Pereira sem hunyhatja be szemét a valóság elől; bátor tettre szánja el magát, így történetünk főszereplőjéből annak főhősévé válik. 

1_3.jpg

Az olasz szerző, Antonio Tabucchi (1943-2012), aki élete jó részté Lisszabonban élte le, hol ez a regénye is játszódik. 

Végezetül szót kell ejtenem a kötet borzasztó szerencsétlen magyar címéről. Azt olvasva valószínűleg még a legártatlanabb „szűz jány” is egy pornóregényre asszociál. De az is lehet, hogy az én fantáziám túl perverz, mert bloggertársam, aki ezt a cikket is szerkesztette, magától nem gondolt a testiségre. A cím hátterében a könyv furcsa narrációja áll: A főhős, Pereira fiktív beszélgetést folytat az íróval, aki ebből írja meg a regényt. Ezt érzékeltetendő az eredeti olasz szövegben (én ezt olvastam) gyakran szerepel a „sostiene Pereira” (tartalmilag és stilisztikailag helyes fordításban: vallja meg Pereira) fordulat, ami egyben a könyv címe is. Elképesztő, hogy a magyar fordító ekkora bakot lőtt, és ez a kiadónálsenkinek sem szúrt szemet.

Legutóbb kiadta: Európa, 1999, antikvár példányok 1500 Ft-tól.

Petrus Szabolcs

dscn7112.JPG

Lisszabonban magam is jártam már.

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr778105654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása