Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Amikor az ellenszenv szimpátiává alakul

Kun Árpád - Megint hazavárunk

2017. augusztus 31. - Szabolcs282

megint_hazavarunk.jpg

Nem akarom sok moly.hu kommentelőhöz hasonlóan a teljes magyar, kortárs szépirodalom lehúzásával kezdeni Kun Árpád kötetének méltatását. Holott megértem őket. A kortárs szépprózában sokszor a stílus áll a középpontban, a történet vézna, követhetetlen, érthetetlen. Az író a művészet Parnasszusán van, aki nem tudja követni, az bunkó! Kun viszont elindul A-ból (Budapest), és a regény végére, közérthető stílusban megérkezik B-be (Boldog észak = Norvégia). A narráció közvetett, a stílus köznyelvi. Fel se tűnik, hogy a regény szerkezetileg nem is olyan egyszerű. Írónk alteregója egy hosszú, embert-, és agyonpakolt Suzukit próbáló út alatt mesél eddigi életéről, és arról, miért döntött felségével és két gyermekével Norvégia mellett.

 

1_90.jpg

A szerző, és a főszereplő alteregója: Kun Árpád (1965). 

Irodalomelméleti kifejezéssel élve fejlődésregényről van szó. Adva van egy negyvenes, budapesti értelmiségi, aki azon túl, hogy elvégezte a francia szakot, és volt néhány (fél)állása a magyar és a francia felsőoktatásban, igazán nem vitte semmire. Még vezetni sem tanult meg. Annak ellenére, hogy felesége (hősünknél sokkal gyakorlatiasabb, talpraesettebb), és két gyereke van, semmi elképzelése a jövőjéről. Történetünk kezdetén a francia munkanélküli segélyből él Budapesten. Tengernyi szabadidejében regényt ír, amelyről maga is tudja, úgy rossz, ahogy van. Sosem fog nyomtatásba kerülni.

A tesze-tosza, szerencsétlen, komplexusos főszereplő kifejezetten idegesítő alak. Ha a kötetet nem egy nagyon kedves barátnőm lelkes Könyvtacskó-olvasó anyukájától kaptam volna, valószínűleg hamar leteszem. De néhány fejezet után mégis ráhangolódtam az egyszerű nyelvezetre, a sokszor vulgáris képekre (az egyik gyerkőc a 2500 kilométeres úton végig bélrendszeri problémákkal küzd – a legapróbb részletekig képet kapunk a tünetekről és a lefolyásról). Hovatovább, megkedveltem a főszereplőt, mert lehet, hogy idegesítő, sok a rossz tulajdonsága, de ezzel maga is tisztában van, sőt el is ismeri olvasóinak, és öniróniává fordítja.

A család nagyon gáz: pénztelenül, potyázva, rinyálva, harsányan róják Európa útjait – mint a „sátoros cigányok”. Mindeközben mesél. Kis történetek formájában, mozaikszerűen rajzolódik ki narrátorunk élete: gyerekkorát beárnyékoló rossz viszonya - borzasztóan primitívnek lefestett – szüleivel; fiatalságát megpecsételő, maga kreálta szexuális frusztrációi; egzisztencia megteremtésére alkalmatlan végzettséget adó tanulmányai; élősködése a francia, magyar, norvég szociális ellátórendszeren.

Kun Árpád közérthető, és nagyon aktuális regényt ír a humán értelmiségiek egzisztenciális kilátástalanságáról, egy kétgyermekes család mindennapi nehézségeiről, gyerek-, és fiatalkori frusztrációk későbbi kihatásáról, az elkeserítő gazdasági és társadalmi viszonyok miatti elvándorlásról.

Magvető, 2016, 419 oldal, 3990 Ft. A kötet a 2013-ban megjelent „Boldog észak” (Friss kiadás: Magvető, 2016, 434 oldal, 3490 Ft) előtörténete.   

Nem gondoltam volna, hogy évek óta a főszereplő nyomában járok:

2_66.jpg

Csíkszereda. Főszereplőnk segíteni érkezik a ’89-es forradalom idején. Nem sejti, hogy egész fiatalságát meghatározó szexuális frusztrációja is itt fogja kezdetét venni.

1_92.jpg

Sorbonne Egyetem Párizsban.  Főhősünk itt tökéletesíti francia tudását a ’90-es években. Szabad idejében a belvárosi könyv-, és CD-kereskedések kínálatát dézsmálja. Persze amilyen balfék, hamar lebukik.

dscn5568.JPG

Gare de l’Est. Ady után közel 100 évvel írónk életében is meghatározó pályaudvar.

20170827_212355.jpg

Bordeaux. Talán a főhős is pezsgőzött a dél-nyugat-francia városban? Az biztos, hogy - részben a francia állam pénzen - aranyéletet élt.

3_38.jpg

Oslo. A norvégiai, új élet első állomása, nem várt kaland helyszíne…

4_33.jpg

Egy állomás a sok közül az Oslót Bergennel összekötő, ezerméteres hegyeket átszelő vasútvonalon. Történetünk szereplői Suzukijukkal tették meg az utat.

dscn8257.JPG

Bergen, Norvégia nyugati fele. A közelben kezdődik az új élet a boldog északon.  

Petrus Szabolcs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6512358635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása