Szimatolás az irodalom világában

Könyvtacskó

Aczél Endre – Acélsodrony

A létezett szocializmus története

2015. augusztus 26. - Szabolcs282

acelsodrony.jpg

Aczél Endre ma már ritkábban tűnik fel a médiában, ennek ellenére biztosan nem kell bemutatni senkinek a ’70-es évektől egészen a 2000-es évek elejéig igen aktív újságírót. Sokak számára az „Acélsodrony“ is fogalom lehet, mely először rádiós műsor volt, majd könyv formájában is megjelent. A sorozat kötetenként, rövid leírások és elemzések útján mutatja be egy-egy évtized legfontosabb eseményeit az ‘50-esévek elejétől a ‘80-as évek végéig, azaz a létező szocializmus évtizedei tárulnak az olvasó elé. Aczél köteteiben nem csak bel-, és külpolitikára, történelmi eseményekre koncentrál, nagy hangsúlyt kapnak a bemutatott évek kulturális (irodalom, film, színház, képzőművészet) és sporttörténeti eseményei valamint a tudomány világának legfontosabb történései is. Elismerésre méltó, hogy Aczél az élet majd minden területén átfogó ismeretekkel rendelkezik, mi több, írásain érződik, hogy a bemutatott események, legyen szó akár egy MSZMP-kongresszusról, egy színházi premierről, vagy egy jelentősebb focimeccsről, tényleg érdeklik.

zwischenablage01_1.jpg

Kronológia szerint a legelső, az ötvenes éveket bemutató kötet jelent meg legutoljára, 2014-ben. 

A XX. század második felének politikai eseményeiről nehéz úgy írni, hogy az mindenki világnézetének megfeleljen, minél közelibbek az események, annál nehezebb objektívnek maradni; úgy érzem, Aczél köteteiben a történések leírása annak ellenére elfogulatlanok, hogy a ’70-es évek óta vezető pozícióban volt az állami médiában, mi több, az évek megannyi eseménye közül sikerült a valóban jelentőseket kiválasztania. A művészet területén a pártatlanság már érezhetően nem volt cél, itt a szerző nem rejti véka alá véleményét egy-egy könyvről, filmről, színdarabról, de ez nem is baj, hiszen a művészet szubjektív, magam is többre becsülök egy őszinte véleményt, még ha nem is értek vele egyet, mint egy semmitmondó leírást. Annyi objektivitás azonban mindenképpen van a művészeti élet bemutatásban is, hogy az adott korszak legjelentősebb alkotásairól mindig olvashatunk. Hogy a sportról szóló bejegyzések milyenek, nem tudom megítélni, minthogy engem ezen a téma egyáltalán nem érdekel, az erről szóló oldalakat átlapoztam. Ezen a ponton a kötet szerkezetét is dicséret illeti: minden esemény leírása önálló bekezdést alkot, amit mindig egy vastag betűs alcím vezet be, így az olvasó rögtön megtudja, ha a következő sorok olyan témát dolgoznak fel, mely nem tartozik az érdeklődési körébe, és könnyedén átugorhatja azokat.

 aczel.jpg

Ha valaki átélte a bemutatott évtizedeket nosztalgiázhat és a közélet történéseinek olvasása közben saját élete eseményeit is végigpörgetheti, ha pedig valaki nem, vagy mint jómagam, alig élt a szocializmus évtizedeiben, egy szemtanú tollából kaphat átfogó képet az életviszonyokról, fontosabb eseményekről. Egy könyvsorozat, amit mindenki figyelmébe ajánlok! 

zwischenablage02.jpg

Írónk a negyven esztendő sporteseményeinek külön kötetet is szenten. Ezt nem olvastam, a sport hidegen hagy. 

Az Acélsodrony olvasása közben szokásommá vált jegyzetelni, felírom magamnak a bemutatott könyvek és filmek címeit, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Már nem egy kitűnő alkotást sikerült így felfedeznem, hogy csak néhány példát említsek: Arthur Koestler „Sötétség délben”, Cseres Tibor „Hideg napok”, Fejes Endre „Rozsadatemető”, John Steinbeck „Az édentől keletre” az irodalom világából; „Veri az ördög a feleségét”, „Szamárköhögés”, vagy az olasz neorealizmus jobbnál-jobb alkotásai a filmek közül. De nem tagadom, hogy volt eset, amikor nem osztottam Aczél véleményét, és az ajánlására elkezdett könyveket félbehagytam. Ez történt legutóbb Darvas József „Város az ingoványon” című könyvével, amely Budapest ’45-ös ostromát mutatja be, ami alapvetően érdekes téma, de a ’40-es évek végén megjelent kötet olyannyira átideologizált, hogy az a mai olvasó számára már megemészthetetlen.  

sotetseg.jpg

A sztálini idők koncepciós pereiről. A könyvről már itt is említést tettünk. 

 

hideg.jpg

Klasszikus a déldidéki vérengzésről

 

rozsda.jpg

Hábetlerék történetének külön bejegyzést is szenteltünk

 

eden.jpg

A világirodalom klasszikusa, mellesleg nagyanyám kedvence. Én nem voltam oda érte, a filmet meg kifejezetten vontatottnak találtam. A regényről egyébként már említést tettünk itt is.  

 

varos.jpg

Ezt inkább tessék hagyni!

 

 

Acélsodrony - Ötvenes évek (2014), Hatvanas évek (2010), Hetvenes évek (2011), Nyolcvanas évek (2011)

Park Kiadó, kötetenként kb. 400 oldal, 4500 Ft.

desktop4.jpg

A Magyar Távirati Iroda épületegyüttese a budapesti Naphegyen. Aczél Endre évekig dolgozott az MTI pekingi, majd londoni tudósítójaként.   

Petrus Szabolcs

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr697711934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása