Szimatolás az irodalom világában

Könyvtacskó

Fejezet egy szuperhatalom felemelkedésének történetéből

Leon Uris – Döntés

2016. december 02. - Szabolcs282

1_57.jpg

Leon Uris regényének fő erőssége hiteles történetében áll; a XIX. század második felébe, az amerikai történelem Európában kevésbé ismert, de fontos időszakába kalauzolja az olvasót. Ekkor vált az Egyesült Államok évtizedek konzekvens politikai, gazdasági és katonai munkájával előbb az amerikai kontinens, majd az egész világ megkerülhetetlen politikai és gazdasági hatalmává.

Írónk bepillantást enged ezen időszak washingtoni hatalmi játszmáiba. A központba leginkább a hadügy, ezen belül is a tengerészgyalogság áll. Biztosan nincs ember a Földön, aki még ne hallott volna az Egyesült Államok haderejének ezen fegyverneméről. A XX. század megannyi fegyveres konfliktusában játszott fontos szerepet - I. és II. világháború, Öböl-háború, Afganisztán, Irak, hogy csak a legismertebb bevetéseket említsem. A II. világháborúban leginkább a csendes-óceáni térségben harcoltak tengerészgyalogosokat, ahol Uris maga is szolgált. Ez az időszak később írói pályája szempontjából is sorsdöntőnek bizonyult; első, 1953-as regénye, a rögtön világsikert arató „Meghalsz, Tengerész!”, háborús élményeit dolgozza fel.

uris_1.jpg

Leon Uris (1924-2003) tengerészgyalogosból lett író. A világsikert az "Exodus" hozta meg számára az ötvenes évek végén. A regény első, "nem kötelező" olvasmányélményeim közé tartozik. 

4_17.jpg

Bármilyen hihetetlen, a politika a XIX. század végén idejétmúltnak ítélte meg ezt a fegyvernemet, és döntést hozott elsorvasztásáról. A washingtoni politikusok a jövőt sokkal inkább a szárazföldi csapatok erősítésben látták. Azonban tengerészgyalogság egy maréknyi elszánt tagja, részben polgárháborús veteránok harcot indítottak fegyvernemük megmentéséért. Ez a küzdelemmel adja a regény gerincét, de ezzel összefüggésben megismerhetjük az amerikai fővárosban mindennapos politikai intrikálást, lobbizást, ami, ha hihetünk írónknak, százötven éve sem volt más, mint napjainkban. Ahogy azt Leon Urisnál megszokhattuk, részletesen bemutatja főbb szereplői életét, családtörténetét – egy-egy (kis)regény a (nagy)regényben. Így bepillantást kapunk az amerikai polgárháborúba, a feketék társadalmi helyzetébe és a nők egyenjogúságért folytatott harcába is. Persze nem hiányozhat a szerelmi szál se, amely, mint az előre sejthető, a politikai történésekben is meghatározó szerepet játszik.

A „Döntés” egy igazi amerikai bestseller, kicsit giccses, kicsit sablonos, de történelmileg hiteles, és így tartalmas szórakozást kínál.

Legutóbb kiadta: Acquila, 2004, 398 oldal, antikvár példányok 1500 Ft körül       

Kik is azok a tengerészgyalogosok?

 8_7.jpg

A Tengerészgyalogság (United States Marine Corps, USMC) az amerikai haderő négy fegyverneme közül az egyik, tagjai számát tekintve (250.000 fő) a legkisebb. Ennek magyarázata a rendkívül szigorú válogatásban és sokszor szinte brutális kiképzésben keresendő. Utóbbi annak ellenére, hogy kevesebb mint fél évig tart olyan embert próbáló, hogy már számos filmet és könyv és ihletett meg. Azt is meg kell jegyezni, hogy a Tengerészgyalogság a maga négymillió katonájával túltesz számos jelnetős ország, atomhatalom fegyveres erejének teljes létszámán (Brit: 240 ezer, Izraeli: 170 ezer). Alapítása 1775-re, tehát a függetlenségi háborút megelőző időszakra nyúlik vissza. Első tagjait nem sokkal ez után, meglehetősen szokatlan helyen, a philadelpiai Tun Tavern kocsmában toborozták. A csapatok, amelyeket a Haditengerészet szállít a konfliktusövezetkbe rendkívül gyorsan és rugalmasan bevethetően, így válhatott a Tengerészgyalogság az Egyesült Államok kül-, és katonapolitikájának meghatározó elemévé. Kitüntetett szerepét az is mutatja, hogy olyan részben szimbolikus feladatai vannak, mint az amerikai külképviseletek, a Fehér Ház és a Haditengerészet arzenáljában lévő atomfegyverek őrzése. Mindemellett létét az Egyesült Államok alkotmánya is garantálja. Ez utóbbival nehezen látszik összeegyeztethetőnek a hadtestben sokáig szabályozási szinten is uralkodó rasszizmus. Nem tévesszen meg senkit, hogy az első években feketék is szolgálhattak a Tengerészgyalogságnál. 1798-tól egészen 1942-ig felvételi tilalom vonatkozott rájuk, illetve 1960-ig csak zárt, tehát a fehérektől elkülönített egységekbe kerülhettek be. 1944-ig egyébként a japán származásúakra is felvételi tilalom vonatkozott.

9_5.jpg

A különböző stílusú egyenruhák is a tengerészgyalogosok szerteágazó feladatairól tanúskodnak.

kocsma.jpg

Ahol 1775-ben midnen elkezdődőtt. Egy philadelphiai kocsma egykor és ma.

dscf1374.JPG

A Fehér Házat is tengerészgyalogosok őrzik.

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr1912006112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása