Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Tévhitek és érdekességek az amerikai alkoholtilalomról

2021. május 05. - Szabolcs282

tiltakozas1.jpg

Abból, amit a prohibícióról tudunk, szinte semmi sem igaz! Egyúttal számos érdekesség van az amerikai alkoholtilalom okai és következményei között, amit alig ismer valaki. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Semmi sem igaz abból, amit gondolunk róla!

Az amerikai alkoholtilalom a közhiedelem szerint: 

  1. A vaskalapos konzervatívok ötlet volt.
  2. Az amerikaiak döntő többsége ellenezte.
  3. Az 1919-es alkotmánymódosítással kezdődött.
  4. Az amerikaiak a tilalom ellenére miden korábbinál többet ittak, főleg a zugkocsmában, ahol mellesleg megszületett a jazz.
  5. A prohibíció hatására az USA a maffia kezébe került.
  6. A politika 1933-ben azért szüntette meg, mert rájöttek, hogy nem érte el a célját.

Mindebből, a jazzt leszámítva semmi nem igaz! Tény viszont, hogy az új zenei műfaj mellett a prohibíciónak köszönhetünk számos koktélt, mindenekelőtt a gin-tonicot, valamint a gyümölcs-shaket és a tengeri hajós körutakat.

Tévhit: A prohibíció vaskalapos konzervatívok ötlet volt.  - Az igazság: Cherchez la femme!

union.jpg

Az alkoholtilalom a feminizmusban gyökerezik! A XIX. század második felében az amerikai férfiak jó részének munka után a kocsmába vezetett az útja, ahová a nőknek de facto tilos volt a belépés. A ’kis feleség’ amúgy is jobban tette, ha otthon őrizte a tüzet és a porontyokat. Miközben ezt tette, reménykedett, hogy a ’ház ura’ nem issza el a bárban az egész aznapi keresetét és részegen hazatérve nem jár el a keze. A kiábrándító valóságot Timothy Arthur a szépirodalom eszközeivel tárta honfitársai elé. Az 1854-ben megjelent ’Ten Nights in a Bar-room and What I Saw There’ című kisregénye a korszak legeladottabb könyve volt!

ten_nights.jpg

Azt ezt megelégelő nők nem általában az alkohol, hanem a kocsma, ahogy a korabeli amerikaiak mondták, a ’saloon’ és nem általában az ivás ellen voltak. A kocsmák ellen indított harc 1837-ban a ’Woman’s Christian Temperance Union’, majd a néhány évvel később az ’Anti-Saloon League’ (ASL) alapításával szervezett formát öltött. A tagok többsége nem volt absztinens. Fel se merült bennük, hogy száműzzék a borosüveget a vasárnapi családi ebédlőasztalról vagy a sört a BBQ-összejövetelekről. A férjeiket elállatiasító klasszikus amerikai kocsmáknak üzentek hadat.

Tévhit: Az amerikaiak döntő többsége a prohibíció ellen volt. – Az igazság: A választók nagy része tilalompárti politikusokra szavazott.  

salon.jpg

A saloon-ellenes mozgalom három csoportra osztotta az amerikaiakat. A legkevesebben az absztinenciát propagáló ’dry’-ok, ’szárazok’ közé tartoztak. Náluk nem sokkal voltak többen a mindenfajta szabályozást elutasító ’wet’-ek, tehát ’nedvesek’. A többséget a ’dringing dry’-ok, tehát a ’száraz ivók’ alkották. Olyan szempontból nem voltak farizeusok, hogy nem akartak teljes tilalmat. Az ASL-hez hasonlóan a szabályozottságot akarták elérni.

karikatura.jpg

A konzervatív szavazók többségét adó ’száraz ivók’ azért voltak álszentek, mert legfontosabb motivációjuk nem az alkohol káros hatásainak kordában tartása volt. A nők ebben az időben a saloon-ok bezáratása mellett választójogot követeltek. A republikánus férfiak a szavazó nőket még a kocsmák hiányánál is ijesztőbbnek tartották. Ezért inkább engedtek a prohibíció kérdésében, hogy ezzel lecsendesítsék asszonyaikat. 

A ’száraz ivók’ táborát erősítették az iparbárók is. Henry Ford volt a legharcosabb közülük. Az alkoholtilalomtól a munkások növekvő teljesítőképességét és könnyebb kezelhetőségét várta.  

A ’dringing dry’-ok táborának további növekedésében döntő jelentősége volt az I. világháborúnak! Az USA-ban ugyanis hagyományosan német bevándorlók készítették a legtöbb és legjobb söröket. Sőt, a whiskygyártásban is az élen jártak. Az amerikaiak nagyra becsülték a német alkoholtermékeket és általában a dolgos, precíz, megbízható németeket. Amikor aztán háborús ellenséggé váltak, egycsapásra gonosz lett minden német és ördögtől való minden, ami tőlük származott, így a német sör és whisky is. A németek elleni harc a ’dringing dry’-oknak egyet jelentett az alkohol elleni harccal.

Tévhit: Az alkoholtilalom az 1919-es alkotmánymódosítással kezdődött.  - Az igazság: A XX. század elején az amerikaiak többségére már alkoholtilalom vonatkozott.

indiana_tilalom_1917.jpg

Bár Wilson elnök nem akarta, kénytelen volt aláírni a prohibíciós törvényt.

Az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett erőszakos cselekményekre hivatkozva a XIX. század második felében, elsősorban a közép-nyugati államok egymás után vezetették be az alkoholtilalmat. Maine állam nyitotta meg a sort 1851-ben. 1913-ban az amerikaiak többsége ’száraz államban’ élt! A tilalom azonban csak papíron létezett.

Az alkoholtilalmat országossá tevő 18. alkotmánykiegészítést mégsem a tagállami tilalmak, hanem a ’dringing dry’-ok és a ASL saloon-ok elleni kampányának, valamint a németellenességnek a következménye volt 1919-ben.

Az alkotmánykiegészítés két okból is unikális: ez az egytelen, amelyik szabadságkorlátozást tartalmaz, és amelyet később hatályon kívül helyzetek.

„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek” – a ’dringing dry’-ok mentségére csak Jézus szavai hozhatók fel a keresztútról. A tilalom támogatói nem általában az alkohol, hanem az annak hatására magukból kivetkőző férfiak és az ezért felelős saloon-ok ellen voltak. Az amerikai kocsmákban szinte csak whiskyt ittak. Ezért a tilalompárti politikusokra szavazóknak eszükbe se jutott, hogy a prohibíció a kulturált sörözésnek és borozásnak is véget vethet. Ebbéli meggyőződésüket erősítette, hogy az alkotmánykiegészítés ’a bódító szerek’ előállításának és árusításának tilalmát rendelte el. A ’dringing dry’-ok számára a sör és a bor nem tartozott ebbe a kategóriába. A kijózanodást az alkotmánymódosítást értelmező, Andrew Volstead republikánus képviselő nevével fémjelzett Volstead Act hozta, amely bódítóként definiált minden 0,5 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italt. Ekkorra azonban már elszabadult a gőzhenger. A törvény 1919. október 28-ai hatálybalépését még az elnök, Woodrow Wilson vétója sem tudta megakadályozni.   

wolstead.jpg

Ráadásul a prohibíció elterelő hadműveletként sem jött be a republikánus férfiaknak. Asszonyaik 1920-ban kivívták a választójogot. 

koser.jpg

A szigorú törvény is megengedett néhány kivételt...

Tévhit: Az amerikaiak a tilalom ellenére miden korábbinál többet ittak. - Az igazság: A többség tényleg nem ivott.

spajzolas.jpg

Utolsó roham a tilalom előtt. A többség tartotta magát a tilalomhoz, nem vásárolt illegálisan. 

Az 1919 és 1933 közötti időszakra nincs hivatalos statisztika. De szinte biztos, hogy az illegalitás az alkoholfogyasztás csökkenéséhez vezetett. Az ellenkező képzetet a nagyvárosok zugkocsmáit és a felső tízezer alkoholmámorban telő életét tematizáló filmek és regények keltik. Ezek közül kiemelkedik  F. Scott Fitzgerald 1925-ös sikerkönyve, ’A nagy Gatsby’, amely napjainkban elsősorban Francis Ford Coppola 2013-as Oscar-díjas filmfeldolgozásának köszönhetően közismert.

A nagyvárosokban valóban sok Speakeasy, tehát zugkocsma volt, amelyek nevét és címét suttogva adták tovább az emberek. Erre utal a név. A becslések szerint New Yorkban 1927-ben 30 ezer helyen mértek illegálisan alkoholt.    

Vidéken zugkocsmák helyett a házi kisüstivel bódították magukat a többségében republikánus amerikai férfiak, akik közvetve a prohibíció okozói voltak.

Tévhit: A prohibíció hatására az USA a maffia kezébe került. - Az igazság: A bűncselekmények száma a tilalom megszegése miatti eljárások miatt emelkedett meg.  

megsemmisites.jpg

A ’Speakeasy’-ket a szervezet bűnözés látta el alkohollal és jórészüket a maffia maga üzemeltette. Az üzlet csak a nagyvárosokban érte meg. A gyéren lakott Közép-Nyugat ellátása illegális alkohollal költséges és logisztikailag bonyolult volt, ezért a maffia inkább nem is próbálkozott vele. 

Az alkoholtilalom a városokban valóban segítette a szervezett bűnözést, de a helyzet nem volt olyan drámai, mint ahogy azt a filmek és regények beállítják. Chicagoban Al Capone idejében 100.000 ezer lakosra 10 erőszakos haláleset jutott, napjainkba 27! A bűncselekmények száma a prohibíció bevezetése után összeségében valóban 25 százalékkal megugrott, erről azonban a tilalom megszegése miatt indult eljárások magas száma tehetett. A fogyasztás egyébként önmagában nem volt büntetendő, csak az árusítás. Az igazi probléma a rendőri korrupció mindennapossá válása volt: a törvény rosszul fizetett őrei kenőpénzért cserébe szemet hunytak a zugmérések felett.

1_241.jpg

Al Capone (középen) sörözik.

Tévhit: A politikusok 1933-ben rájöttek, hogy a tilalom nem érte el a célját. Az igazság: A ’New Deal’ vetett véget az alkoholtilalomnak.

A tilalmat pártoló politikusok még a ’30-as években is többségben voltak. A prohibíció végét a 1929-es gazdasági válság és nem ideológiai pálfordulás okozta. Az 1933-ban hivatalba lépett Rooselvelt elnök számára abszolút prioritása volt a gazdaság élénkítésének és a munkahelyteremtésének. Az alkoholipar hozzájárulása a gazdasági növekedéshez és a munkanélküliség csökkentéséhez fontosabb lett, mint az általa előállított termékek negatív élettani és társadalmi hatásai. A ’New Deal’ véget vetett a prohibíciónak!

Filmhíradó az alkoholtilalom végéről.

Roosevelt 1933. december 5-én aláírta a 21. módosítását, mely hatályon kívül helyezte a prohibíciót bevezető 18. kiegészítést. Előtte és azóta sem volt példa hasonlóra az USA-ban.

Az alkoholtilalom pozitív hatásai

Az amerikaiak többsége nem volt hálás a rá kényszerített józanságért. Sok mindent azonban valóban megköszönhetünk a tilalomnak:

Az illegális ’Speakeasy’-kben nem tartották be a faji elkülönítésre vonatkozó szabályokat se. Ez sokak szerint többet tett a feketék egyenjogúságáért, mint a polgárjogi mozgalom.

saloon.jpg

A rosszhírű klasszikus kocsmák a tilalom után sem tértek vissza.

A prohibíció segítette a női egyenjoúságot is. A saloon-okkal ellentétben a zugmérésekből nem voltak már kitiltva a nők. A prohibíció vége után pedig az illegális ’Speakeasy’-kből lett legális bárokból sem.

Különösen sok zugmérés volt a nagyvárosok olasz-negyedeiben. A többség, ha már betért egy italra, evett egy tányér spagettit is. Megszülettek az olasz éttermek!

A brit hajókon szabad volt inni. A társaságok felismerték az ebben rejlő gazdasági lehetőségeket. Amerikából induló és ott is végződő 1 hetes, 10 napos ivóutakat szerveztek. Ezekből lettek később a tengeri hajós körutak.

Számos, napjainkban népszerű koktélok feltalálása is az alkoholtilalomhoz kötődik.  Így például a rossz minőségű, pancsolt, korabeli kifejezéssel élve ’fürdőkád gin’ borzalmas ízét a karakteres tonikkal nyomták el.  Megszületetett ’gin tonic’. A ’Coca Cola’ is a prohibíciónak köszönhetően vált népszerűvé. Jól el tudta fedni a pancsolt bor rossz ízét.

gin.jpg

A 'fürdőkád gin' a háború után márka lett.

Ezzel összefüggésben azonban meg kell említeni a prohibíció, illetve a pancsolás két negatív hozadékát is. Egyrészt, a becslések szerint 14 éve alatt 10 ezer ember esett a rosszul elkészített zugalkohol okozta mérgezés áldozatául. Másrészt, a gyártási tilalom miatt kénytelenek voltak bezárni a sörfőzdék és whiskyüzemek. 14 évig csak pancsolás folyt. A korábban jól fejlett iparág tönkretétele a tilalom feloldása után évtizedekig éreztette a hatását. A know how veszendőbe ment, az amerikai alkoholtermékek még az ’50-es években is legendásan rosszhírűek voltak. Mindez talán fel sem tűnt az amerikaiaknak. Aki közel másfél évtizedig nem ivott egy jó sört, az már azt is elfelejtette, milyen az. A tilalom tehát a minőség mellett a közízlésre is drámai hatással volt.

Véget ért, mégis van

A 21. alkotmánykiegészítés megszüntette a szövetségi szintű prohibíciót. Egyúttal a tagállamok és a megyék (county-k) kezébe adta az alkohol szabályozását. Ezért az USA-ban a mai napig megkülönböztetnek ’dry’ (száraz), ’semi-dry’ (félszáraz) és ’wet’ (nedves) államokat.

usa.jpg

A térképen a pirosan a száraz, a sárgák a félszáraz, a kékek pedig a nedves járások.

A szabályok nagyon változatosak és sokszor bizarrok. Alabama 67 countyjából 26-ban tilos alkoholt árusítani, de az utóbbiakban van 16 olyan város, ahol megengedett az értékesítés. Magánszemélyek a ’dry’ megyékben karton sört és 3 üveg bort szállíthatnak a kocsijukban, ha azokat a ’wet’ városokban vették. 

Kentucky 120 megyéjéből 36-ban az étteremben az alkohol aránya nem haladhatja meg a számla végösszegének 70 százalékát. Néhány megyében pedig csak a licensszel rendelkező borgazdaságok árusíthatnak alkoholt, ezeken a helyeken viszont a sör és a tömény is forgalmazható. Egy még bizarrabb előírás értelmében az állam száraz megyéin keresztül csak leplombált teherautóban szabad alkoholt szállítani!

A Tennesseeben fekvő kisváros, Lynchburg, a Jack Daniel’s whiskey székhelye száraz település. Ezért a gyár látogatóközpontjában is szigorú alkoholtilalom van!

dscf1318.JPG

Legálisan sörözünk egy olasz étteremben  a New York-i Little Italyban. 

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr5516518880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ba Lee 2021.05.07. 09:00:30

Nagyon jó cikk! Köszönjük!
Magyar vonatkozása az alkoholtilalomnak, hogy ennek okán néptelenedett el a Georgia államban található Budapest. Ahol egy 200 családos magyar kolónia borászattal foglalkozott.

matyi101 2021.05.07. 09:15:08

Sose értettem ezeket a történelem újraértelmezéseket. Mi okozhatja?

- Mai kor embere másképp látja ugyanazt mint 30 éve?
- Mivel semmi nem fekete-fehér az életben, tkp. a közhiedelemben is van igazság meg az itt leírtakban is?
- mindkét fent felsorolt állítás egyszerre?

kvp 2021.05.07. 09:55:09

Valami hasonlo zajlott a drogok legalizalasaval is. Az artalomcsokkentes erdekeben indult az amerikai haboru a drogok ellen (war on drugs), ami felemelte a delamerikai es mexikoi kartelleket es a lakossagot a hagyomanyos kabitoszerekrol atterelte az orvsi drogokra (fajdalomcsillapitokra, stb.). Aztan az elozo valsag soran az allami adobevetel remenyeben engedelyeztek eloszor a konnyu, majd egyre tobb allamban a kemenydrokokat is.

Kijelenthetjuk, hogy kevesebben fogasztottak kabitoszert a tiltas miatt? Igen. Megnovekedett a bunozes a tiltas hatasara? Igen. Megeri a novekvo kabitoszer hasznalat a legalizalas bevetelet es a bunozes csokkeneset? Jo kerdes, kb. ugyanaz a helyzet mint az alkohol eseten. Beleertve azt is, hogy hasonloan meg mindig allamonkent vagy van ahol megyenkent mas-mas a szabalyozas. Elvileg oda mar eljutottak, hogy se reszegen, se bekabitva nem szabad autot vezetni, de mig az alkohol ellenorzese egyertelmubb, a kabult allapot felismerese tovabbra sem annyira konnyu.

Mindenesetre mindket tilalom a jol felismert problemara adott nagyon rossz valasz mintapeldaja.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2021.05.07. 10:05:36

Ez egy elképesztően jó összesítő volt, köszönjük. Több dolog is kiderült számomra (amiket azért eddig is sejtettem):

1. Ha a valós tényeket, folyamatokat akarod megismerni, akkor a tudásodat ne szar filmekből szedd össze. Mert ott semmi sem igaz.

2. USA egy idióta hely. Az még hagyján, hogy bevezették ezt a baromságot, de most is csak 21 ÉVES kortól vásárolhatsz italt!!! Persze fegyvert már biztosan korábban is. :-( Egy német gyerek, aki 16 éves kortól vehet otthon sört, elmegy oda, oszt rádöbben, hogy még 4 évvel később sem vehet magának alkoholt. :-))))) Ha ez még TALÁN elfogadható is lenne, de a megyénkénti szesztilalom valami bődületes baromság. Ennél már az Európai Unió is egységesebb. :-)

horrorpornó bábszínház 2021.05.07. 11:41:17

Te, azt tudtad, hogy Magyarországon a helyesírás nem esik tilalom alá?

Mert a tiéd elég pocsék.

al Dajjal 2021.05.07. 11:44:59

A gin tonic eredetét én máshogy ismerem. A malária elleni gyógyszer a kinin, ami borzalmasan keserű, még 2-3 deci vízzel is alig lehet meginni. A búr háborúban az angol tisztek ezért gint is kevertek bele, amivel már majdnem kellemes eredményt kaptak.

horrorpornó bábszínház 2021.05.07. 11:45:29

"Tévhit: A prohibíció hatására az USA a maffia kezébe került. - Az igazság: A bűncselekmények száma a tilalom megszegése miatti eljárások miatt emelkedett meg."

Lófaszt tévhit.
A maffia az alkoholcsempészeten gazdagodott meg és tett szert ekkora hatalomra. Ugyanis ami tiltott, azt sokkal drágábban lehet értékesíteni.
Lásd napjainkban a kábítószert.

horrorpornó bábszínház 2021.05.07. 11:46:20

@fofilozofus:
Az USA-ban államfüggő, hogy hány éves kortól vehetsz alkoholt. 18-21 év között változik.

horrorpornó bábszínház 2021.05.07. 11:49:34

@fofilozofus:
Szerintem az egész iromány egy bődületes, alaptalan baromság.

rostás 2021.05.07. 12:06:31

"Sajnos" az írás második felében szinte alig vannak megemlítve a "republikánus férfiak", mint főgonoszok, akik alkoholista álszentek, verik az asszonyaikat és félnek a női szavazójogtól, minden rossz okozói. mindig. :) :) :) Vélhetően a demokraták sosem ittak egy kortyot sem és mindíg időre magadták a tartozásaikat és átkisérték a vak bácsit az úton :) :) :) Nem kéne ennyire elfogultank lenni. Mai divat szerint esetleg ki lehetne egészíteni a szóösszetételt a "fehér" és "hetero" szavakkal is, úgy még "sátánibbnak" tűnnek majd :)

név jelenik meg 2021.05.07. 12:16:21

horrormatyi!
Ha semmi se tetszik abból amit itt írnak, akkor mért nem mész innen a büdös picsába?

matyi101 2021.05.07. 12:34:02

@horrorpornó bábszínház: "Lófaszt tévhit.
A maffia az alkoholcsempészeten gazdagodott meg"

Ez a gondom nekem is, h kinek higgyek? Ezt írtam fentebb én is.

Fredddy 2021.05.07. 14:52:41

Érdekes cikk, köszönjük! Amerikában a tagállami-megyei-városi szintű szabályok sokkal erősebbek lehetnek, mint nálunk, a mai mobilitással együtt viszont gyakran eredményeznek fura helyzeteket, ezért folyamatosan megy a küzdelem a kiirtásukért (a másik oldalról viszont az amerikaiak nagy része elítéli az erőszakos központosítást).

@rostás: az 1960-as évekig a déli redneckek voltak a demokraták, a rabszolgákat felszabadító Lincoln republikánus pártja számított ,,progresszívnek". Amikor a demokrata párt a feketék polgárjogi küzdelmei mellé állt a 60-as években, akkor álltak át a vidéki konzervatívok a republikánus párthoz, ezzel mindkét párt arculatát alapvetően megváltoztatva.

gigabursch 2021.05.07. 15:43:41

Érdekes volt, köszönöm!

midnight coder 2021.05.07. 16:42:07

Vicces kis írás, kb. minden ponton cáfolja saját magát.
"A prohibíció vaskalapos konzervatívok ötlet volt. "

"Azt ezt megelégelő nők nem általában az alkohol, hanem a kocsma, ahogy a korabeli amerikaiak mondták, a ’saloon’ és nem általában az ivás ellen voltak."
Ergo a feminácik csak a saloonokat akarták bezárni, és nem prohibíciót akartak, tehát nem az õ ötletük volt.

"Az amerikaiak döntő többsége a prohibíció ellen volt. – Az igazság: A választók nagy része tilalompárti politikusokra szavazott. "

Ami nem jelenti azt, hogy a prohibíciót támogatta volna - ahogy azt amúgy alatta te is kifejted.

stb, stb, nem fogom szálanként szétszedni mert nem érdemes.

Szabolcs282 2021.05.08. 07:54:20

@Ba Lee: köszi a dícséretet és a kiegészítést is

Szabolcs282 2021.05.08. 07:55:14

@fofilozofus: köszi. mind a kettő megjegyzéseddel maximálisan egyetértek.

Szabolcs282 2021.05.08. 07:58:24

@midnight coder:
"Ergo a feminácik csak a saloonokat akarták bezárni, és nem prohibíciót akartak, tehát nem az õ ötletük volt." Ha ők nem vetették volna fel az egészet, fel se merült volna az országos szintű tilalom.
"Ami nem jelenti azt, hogy a prohibíciót támogatta volna - ahogy azt amúgy alatta te is kifejted." Amikor leadták a szavazatukat, nem voltak tisztában a döntésük minden következményével.

Szabolcs282 2021.05.08. 08:01:40

@rostás: tetszik, nem tetszek, de tény, hogy a megbukott alkoholtilalom és a zéró tolerancia drogpolitika (Reagan) is republikánus ötlet volt

Szabolcs282 2021.05.08. 08:02:49

@horrorpornó bábszínház: én számokkal támasztottam alá az állításom, te csak annyival, hogy "lófaszt tévhit"...

Szabolcs282 2021.05.08. 08:04:01

@al Dajjal: én is hallottam már ezt a teóriát. valószínűleg ez lehet az igaz. különösen, mert az angolok nagy ggin-ivók.
süti beállítások módosítása