Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

A híres alternatív gazdasági-társadalmi projekt, a kibuc már csak a legendákban él

2021. július 12. - Szabolcs282

cionizmus1.jpg

A nyár elején megbukott az izraeli politikát két évtizede domináló nemzeti-konzervatív Benjámín Netanjáhú. Azóta sokpárti koalíció irányítja az országot a baloldal részvételével. Ennek ellenére a baloldali gazdasági elméleteknek alig van támogatója Izraelben. A baloldali cionisták legendás gazdasági-társadalmi projektje, a kibuc már csak a legendákban él.

cionizmus.jpg

Csak a baloldal bukása biztos

Az idén márciusi, két év alatt a negyedik parlamenti választás után hosszú hónapokig nem volt világos, ki fogja vezetni Izraelt. Az viszont kiderült, hogy a hagyományos baloldali gazdasági és társadalmi elképzelésekre nem vevők a választók. A Munkapárt (haAwoda) a jelentéktelenségbe süllyedt. A baloldali cionizmus utópiája egy szociális zsidó államról végérvényesen a múlt része lett. 

A csúcsról a szakadékba

1_245.jpg

A Munkapárt évtizedekig a legfontosabb politikai formáció volt Izraelben: politikusai meghatározó szerepet játszottak az 1948-as államalapításban, majd három évtizeden keresztül többségben voltak a Knesszetben, és még a ’90-es évek nagy részében is miniszterelnököket adtak Izraelnek. A 2020 márciusi választáson más baloldali pártokkal szövetkezve is csak 7 képviselői helyet szerzett a Munkapárt a 120 fős parlamentben. Idén tavasszal ugyan 13 képviselőre javítottak, de ez is csak 6 százalékos, az 5. helyre elégendő eredmény volt.

Nyugaton asszimiláció, keleten szegregáció

A kibuc-mozgalom gyökerei az 1897-es bázeli I. Cionista Világkongresszusig nyúlnak vissza. A cinoisták között ekkor a Budapesten született Theodor Herzl vezette liberális irányzat volt a meghatározó. Tagjai a nyugati országok gazdasági-társadalmi elitjéből kerültek ki, így eredményesen szereztek politikai és anyagi támogatókat a zsidóságnak.  

herzl.jpg

Theodor Herzl (1860-1904)

bazel.jpg

1897-es bázeli I. Cionista Világkongresszus

Nyugaton az újra és újra fellángoló antiszemitizmus ellenére sok zsidónak sikerült az integráció. Azok, akik vallási és kulturális gyökereiket teljesen feladták, asszimilálódni tudtak. Keleten viszont a társadalmi és gazdasági életből kirekesztve, gettókban éltek. Esélyük se volt az integrációra.

Cionizmus, imperializmus, szocializmus

A XIX. század végén az európai nagyhatalmak legfőbb célja afrikai és ázsiai kolóniáik bővítése volt. A korszellem megfertőzte a zsidókat is. A jogegyenlőség, valamint a kulturális és vallási önrendelkezés mellett államot követeltek maguknak Palesztinában. Az I. világháborúig az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt álló terület ugyan a zsidóság kulturális bölcsője volt, de a XIX. század végén csak 5 százalékot tett ki az arányuk.

A cionista mozgalom egyszerre volt imperialista és hirdetett szociális igazságosságot, szabadságot, egyenlőséget és a közjót a magánérdek elé helyező gazdaságot.

Míg a nyugat-európai zsidók az államalapításra helyezték a hangsúlyt, addig a Cári Birodalomban élők egyre inkább a marxizmus hatása alá kerültek. A munkásosztály felszabadítását tartották az elsődleges célnak, amelytől az antiszemitizmus leküzdését és a Zsidó Állam békés megalapításának lehetőségét is remélték.

Ideológia helyett tettek

A Kelet-Európában a mindennapos antiszemitizmustól és rendszeres pogromoktól szenvedő zsidóknak a proletárforradalom oroszországi kirobbantásánál fontosabb lett, hogy biztonságban élhessenek. Ezért tömegesen elindultak Palesztinába. A korábban mezőgazdasági művelésre alkalmatlan területeken telepedtek le, kibucokat alapítottak és termővé tették a földeket.

kibuc.jpg

Zsidó pionírok termővé teszik a sivatagot.

dscn6392_masolata.JPG

Az első, 1910-ben alapított kibuc, Degania előtt mosolygok. Fehérorosziországi zsidók hozták létre a Genezáreti-tó partján.

A kibuc kollektív település, ahol a vagyon jelentős része közös. A mozgalom a szocializmus és a cionizmus  kombinációjaként gyakorlatias, munkaalapú cionizmust hozott létre Izraelben. A kibucok sikerének köszönhetően a ’20-as évektől a nemzetközi cionista mozgalmon belül a szocialisták átvették a vezető szerepet a liberálisoktól.

Cionisták az elnyomott arabokért

A Palesztinában a többséget kitevő arabok szegénységben, elmaradottságban, politikai és gazdasági elnyomásban éltek. A cionistáknak, legyenek kibucokat alapító baloldaliak, vagy a békés államalapításért lobbizó liberálisok, meggyőződésük volt, hogy sikerükből az arabok is profitálni fognak. A baloldaliak biztosak voltak abban, hogy egy szocialisztikus, kibucokból szerveződő társadalomban az arabok is jobban fognak élni. A liberálisok pedig abban hittek, hogy a Zsidó Állam megalapítása politikai felszabadaulást fog hozni az Oszmán Birodalom fennhatóságától a zsidókhoz hasonlóan szenvedő araboknak is.

Az elveket felülírja a realitás

A nacionalizmus fűtötte arabokat nem hatották meg a zsidók ígéretei. Véres merényletek sokaságát követtek el a tömeges bevándorlás hatására dinamikusan növekvő zsidó kolónia ellen. A nemzetközi közösség a kibékíthetetlen ellentétet látva 1947-ben Palesztina arabok és a zsidók közötti felosztásáról döntött.

Amikor a zsidók az ENSZ adta jogra hivatkozva bejelentették, hogy államot alapítanak, a környező országok összehangolt támadást indítottak ellenük. A függetlenségi háború a lehengerlő arab túlerő ellenére zsidó győzelemmel végződött. Az 1948-ban proklamált Izrael Állam az egykori Palesztina 78 százalékát az ellenőrzése alá vonta.

Habár a fiatal államot a baloldali cionisták dominálták, az általuk hirdetett szociális igazságosságból, szabadságból, egyenlőségből és a közjót a magánérdek elé helyező gazdaságból nem sok jutott az araboknak. A vádak szerint a baloldali cionisták konzervatív, kolonialista politikát folytattak, ha az államuk területén élő palesztinokról volt szó.

A kibuc már csak legenda

A kezdeteket meghatározó kibucok, a kollektivizmus és a sivatag termővé tétele olyan mélyen él a nyugati közvéleményben, hogy a mai napig meghatározza a Zsidó Államról alkotott gazdasági elképzelést. Pedig mindebből nem sok maradt.

A gazdaságpolitika a neoliberalizmus elveit követi. Erről tanúskodik, hogy az OECD által tömörített fejlett országok között Izraelben a legnagyobbak a jövedelmi különbségek. Ezzel párhuzamosan a baloldali társadalmi elméletek helyett évek óta egyre inkább a nacionalista és ortodox vallási erők elvei érvényesülnek.   

Többek között a beiskolázási statisztikák tanúsítják, hogy az évtizedekig laicista, a társadalmi szolidaritáson alapuló Izraelben egyre inkább a vallásos nacionalizmus dominálja a mindennapokat. 2019-ben csak a gyerekek 41 százaléka kezdte meg a tanulmányait egy állami iskolában. A gyerekek 49 százalékát magán, döntően vallásos iskolába iratták a szülők.

Az ortodoxok térnyerését bizonyítja az is, hogy 2019-ben a 18 évesek 50 százaléka, többségében hitéletére hivatkozva, megtagadta a fegyveres sorkatonai szolgálatot.

Az izraeli jog továbbra is ’zsidó népről’ beszél, pedig a valóságban a társadalmat egyre inkább az askenázi és szefárd, a világi és ortodox, valamint az Oroszországból és Nyugat-Európából bevándorolt zsidók ellentétei határozzák meg.

A kibuc lakópark lett

A Munkapártot érzékenyen érinti a kibucok megszűnése és a törzsszavazói közé tartozó kibuclakók eltűnése. A baloldal legmeghatórozóbb alakjait sikeres kibuc-vezetőként váltak ismerték és népszerűvé. Erre példa David Ben-Gurion, a Munkapárt alapítója, Izrael Állam kikiáltója és többszörös kormányfője. 

ben.jpg

David Ben-Gurion (1886-1973)

ben_haza.jpg

David Ben-Gurion háza a Sde Boker kibucban, a Negev-sivatagban. 

Izreal alapításakor a lakosság 8 százaléka kibucban élt. 2020-ban alig 1,5. Ráadásul a ma működő 250 kibuc döntő többségének működése köszönőviszonyban sincs az eredeti elvekkel.

Napjaink kibucaiban a házak többsége magántulajdonban van, amelyekben olcsón elérhető kertes házakra vágyó fiatal családosok élnek. Többségük a közeli nagyvárosokban dolgozik, de azok is, akik a kubuc alkalmazásában állnak, fizetést kapnak, mintha egy magáncégnek dolgoznának.

A zsidó származású német író, újsáríró Maxim Leo (1970) családjáról szóló regényében (Wo wir zu Hause sind: Die Geschichte meiner verschwundenen Familie, 2019) nagynénje meséli el, miként élte meg a klasszikus kibucok megszűnését: Minden a tévével kezdődött. A ’60-as évek elején az egyik kibuclakó kapott egy készüléket az Amerikában élő rokonaitól. Addig csak a menzán volt tévé. Azt nézte mindenki, ha épp működött. Innentől kezdve sokan átjártak esténként a saját tévével rendelkező elvtárshoz. Irigykedni kezdtek és mind többen kértek tévét a való világban élő rokonoktól. Akiknek már volt sajátjuk, esténkén nem jöttek a menzára beszélgetni, kártyázni. A saját házukban tévéztek. Ami a tévével kezdődött a hűtővel és a kocsival folytatódott. Egyre kevesebben és egyre kevésbé hittünk a köztulajdonban. A tévé legyőzte a beszélgetést. A kapitalizmus pedig a kommunizmust. A kibuc eszméje meghalt. A nagynéni számára a személyes kiábrándulást az jelentette, amikor a kibuc mindenről döntő tanácsa nem engedte neki, hogy a kibucon kívül, gimnáziumba folytassa a tanulmányait. Mondván, a kibuc konyhájában vagy óvodájában dolgozó nőknek több hasznát veszi a közösség, mint egy tanultaknak. 

1_247.jpg

Maxim Leonagynénje, Nina, aki a képen látható férjével először Párizsba emigrált 1932-ben, majd Palesztinába települtek át, ahol Nina felvette a Hana nevet. 

dscn6383_masolata.JPG

Az 1937-ben alapított En Gev kibuc a Genezáreti-tó partján ma már szinte teljesen a turizmusból él. Mi ugyan nem az Ein Gev Holiday Resortban szálltunk meg, ahol 300 euró körül van egy éjszaka (!), de kipróbáltuk a haléttermet.

en_gevi.jpg

Amit láttunk a házak között sétálva nem sokban hasonlít egy kibuchoz.

20160601_170917_masolata.jpg

Odem. Kibuc a Golan-fensíkon, ahol egy nagyobb bungalóból hosltelt csináltak.

2_159.jpg

Palacsinát sütök reggelire a kibuc-hostel konyhájában. Előző este igazi multikulti vacsora volt. Megismerkedtünk mások mellett egy kanadai zsidó fiúval, akivel máig kapcsolatban vagyunk.

A baloldali politikusoknak fogalmuk sincs a társadalmi realitásról?!

Mára az európai származású askenázi zsidók, akik hagyományosan baloldali cionisták, tehát a Munkapárt törzsszavazói és évtizedeken keresztül dominálták a politikai-gazdasági életet, csak a lakosság harmadát teszik ki.

A társadalmi nyitás jegyében a Munkapártot 2017 és 2019 között a marokkói származású Avi Gabbay, tehát egy szefárd zsidó irányította. Azonban nem sikerült megszólítani a hagyományosan jobbra szavazó szefárdokat, tehát az arab országokból bevándorolt zsidókat. Pedig Gabbay nagyon messzire ment az új szavazók megnyerése érdekélben: a telepesekről a „kibucalapítók méltó utódjaiként” beszélt, és történelmi véteknek nevezte, hogy a Munkapárt elfelejtette, „mit jelent zsidónak lenni”.  

gabbay.jpg

Avi Gabbay

Az ismert izraeli politológus, Gideon Rahat azt tartja a baloldal legnagyobb problémájának, hogy „az átlagemberek úgy érzik, a baloldali politikusoknak fogalmuk sincs a problémáikról”. A jeruzsálemi Héber Egyetem professzora szerint a lakosság nagy részének meggyőződése, hogy „a balliberális politikusok  nélkül alkotnak vaskos véleményt a telepesekről és veszik védelmükbe palesztinokat, hogy valaha jártak volna a Gázai-övezetben”. A többség a burokban élő Tel Aviv-i értelmiséggel azonosítja a balliberális véleményformálókat.

Az alsó középosztály politikai oldalt váltott

Az alsó középosztály tagjai, a baloldal egykori törzsszavazói, ahogy Európa-szerte, úgy Izraelben is évek óta a konzervatív pártokra szavaznak. A nagy múltú, liberális napilap, a Ha'aretz újságírója, Meron Rapoport a 2019-es választások után elemezte a szavazás eredményét Izrael 37 legszegényebb településén, ahol összesen 1 millió szavazó él. 60 százalékos választási részvétellel 30 hely sorsáról döntöttek a 120 fős Kneszetben. Meron megállapította, hogy a Likud, Benjámín Netanjáhú pártja és a vele koalícióban kormányzó ortodox, valamint szélsőjobboldali erők mind a 37 településen abszolút többséget értek el. A Munkapártra átlagosan 3 százalék szavazott!

A Likud mélyen beágyazódott az alsó középosztályba: jótékonysági szervezeteket működtet, gyerekfelügyeletet, korrepetálást, idősgondozást és jogi tanácsadást kínál. Mindez évtizedekig a Histadrut, a Munkapárttal szoros kapcsolatban álló izraeli szakszervezet reszortja volt. Azonban tagjai számának drasztikus csökkenésével mára szinte teljesen eltűnt a munkavállalói érdekképviselet.

A baloldal és a palesztin-kérdés

A palesztinok ügyét az izraeli baloldalnál sokkal elkötelezettebben képviselik a nemzetközi civil szervezetek. A Netanjáhú kormány a jobboldali társadalmi többség támogatásával az elmúlt években a civilek munkáját ellehetetlenítő jogszabályok sokaságát hozta. A külföldi aktivisták és a balliberális értelmiség gyakran vádolják a baloldali politikusokat közömbösséggel, amiért alig szólalnak meg a védelmükben.

orban_netanjau.jpg

Netanjáhút és Orbánt összeköti a civilek ellehetetlenítése, a Soros György elleni kampányuk.

Azonban nincsenek könnyű helyzetben. A közvélemény szemében hazaáruló a kevés, a palesztin területeken gyakran megforduló, esetleg ott is élő balliberális politikus és aktivista. Erre példa a nemzetközi díjak sokaságával kitüntetett újságíró, Amira Hass, aki a ’90-es évek óta a Gázai-övezetben él és ’apartheidnek’ nevezi Izrael politikáját.  

hass.jpg

Amira Hass

Azonban az emberi jogokért fellépő baloldali politikusból egyre kevesebb van. A Munkapárt a balliberális elvek képviselete helyett a növekvő számú, immár 600.000 konzervatív telepes közül próbál szavazókat nyerni. Eddig sikertelenül. 

A baloldali politikusok feladják elveiket és hagyományos bázisuk képviseletét, hogy új szlogenekkel jobboldali szavazókat nyerjenek. A konzervatívok azonban hiteltelennek tartják őket. A választási eredmények azt mutatják, hogy egyre a baloldaliak inkább a földre esnek két szék között.

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6916610562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fkv.115 2021.07.12. 22:27:18

Valószínűleg ott is migráncssimogatásból próbáltak megélni a libsik, ami ott se tetszik senkinek. Nem baj, csinálják csak, ajvékoljanak még 100 évig, addig biztos nem fognak hatalomra kerülni, mert nem találkozik a népérdekkel. Ahogy nálunk a cigányok felszopása se.

Alick 2021.07.12. 22:31:00

Ez a video is jól jellemzi a problémát:
www.dailymotion.com/video/x3581tr

kintornas 2021.07.14. 10:40:50

A mi vörös színnel operáló pártjaink is addig kommunisták, amíg be nem jutnak a parlamentbe. Közben csomagolják Bokrost meg a Fájni Fog-ot. Gyurcsány is 89 előtti időkből származó jelszavakkal tudta újraválasztatni magát, de aztán elkezdett antikommunista jelszavakat kántálni. Az értelmiségnek tetszett.

Országgyűlési referendumon viszont soha többé nem választották meg.

Nem volt ez másképp a biboldókkal sem. Amíg gyüttmentek voltak, meg csórók, addig jó volt nekik a kommunizmus, meg a szovjet barátság. Aztán ahogy rabszolgasorba kényszerítették az arabokat és bepolgárultak, meg értelmiségiek lettek, azóta már büdös nekik.

Ilyen egyszerű ez.
süti beállítások módosítása