Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

„Hihetetlen, ami ebben az országban történik. Itt rémálom nőnek lenni”

Berlusconi etalonná tette nőképét

2018. december 22. - Szabolcs282

32_3.jpg

Előző bejegyzésünkben bemutattuk az itáliai nők részben sikeres XX. századi harcát az emancipációért. Most pedig következzen a szomorú folytatás! Lássuk, hogy tette Berlusconi az egyenjogúsági harc eredményeit semmivé, az olaszt pedig egy hímsoviniszta társadalommá.

Balra tekintenek, jobbra szavaznak

33_5.jpg

Moravia és Pasolini. Elvtársak és barátok voltak.

A háború utáni Itália politikai és kulturális életét különös ellentmondás jellemezte. Az olaszok szemében a fasizmussal morálisan az egész jobboldal leszerepelt. A közvéleményt, a szellemi, kulturális életet a jóval nagyobb erkölcsi tőkével rendelkező baloldali, kommunista értelmiségiek formálták: Alberto Moravia és Pier Paolo Pasolini, valamint az előző bejegyzésünkben bemutatott írónők: Elsa Morante, Natalia Ginzburg, Dacia Maraini és Margaret Mazzantini. Ők voltak az olasz állami tévé, a RAI ’54-es indulása után a közéleti műsorok állandó szereplői. A félsziget lakói világnézetileg mégis konzervatívok maradtak. Ezért ’45 és ’93 között gyakorlatilag minden parlamenti választást a Kereszténydemokrata Párt nyert meg (Democrazia Cristiana - DC).

A RAI konkurenciát kap   

A tévé jelentőséget Olaszországban nem lehet túlbecsülni. A ’60-as évektől nem csak tömegmédiummá, hanem a legfontosabb információforrássá és igazodási ponttá vált. Az első igazi kapocs a tradícióiban, világszemléletében és eleinte még nyelvében is széttagozott Itáliában.

A ’80-as években a RAI konkurenciát kapott. Elindultak a kereskedelmi tévék. Szinte mindegyikük a kezdetektől a mai napig Silvio Berlusconi tulajdonában áll. A RAI országos szórási monopóliumának ’82-es megszűnése után rögtön három adót is alapított: Canale 5, Italia 1, Rete 4.  

34_5.jpg

Berlusconi a '80-as évek elején.

Berlusconi, becenevén Il Cavaliere (A lovag) tudta, hogy honfitársai képmutatók. Baloldali értelmiségiek fejtegetéseit hallgatják és a neorelaismo művészfilmjeit nézik, de valójában könnyű szórakozást kínáló tévére vágynak. Adói ezt adták nekik: baloldali okostojások és kultúra helyett felszínes, sokszor vulgáris szórakozást. Elindult az ország szellemi, morális lejtmenete.

Kereskedelmi tévék nőképe – lejjebb nincsen!

20_9.jpg

Striscia la notizia - közéleti tévéműsor olasz módra.

A háttérben két csinos, fiatal lány. Egymással táncolnak. Viháncolnak. Testüket csak bikini fedi. Elöl két idősödő, kopaszodó úr hevesen gesztikulálva vitatkozik. Rá-rá csapnak a lányok fenekére. Nem egy peep-showban vagyunk. Egy esti közéleti tévéműsort látunk. A két lány foglalkozására nézve veline, a két úr politikus.

A ’80-as évek közepére a nők belefáradtak az évtizedes egyenjogúsági harcba. Frusztrálta őket, hogy néhány sikerük ellenére a munkaerőpiacon és a közéletben továbbra is fényévekre maradtak az egyenjogúságtól. Visszavonultak. Észre sem vették, hogy a kertévék mire predesztinálták a nőket.

Dekoratív bútordarabok lettek. Minél szebbek és lengébben öltözöttek, annál jobban emelik a kvótát. Előny, ha játszák az együgyűt, még jobb, ha tényleg azok. Lapot ritkán osztanak nekik. Csak párkapcsolati, háztartási, gyereknevelési kérdésekben szólalhatnak meg. Politikáról, gazdaságról nem lehet mondanivalójuk.

Ez a nőtípus a közéleti műsorok állandó díszlet, egyenesen foglalkozás lett: veline. Országos castingokon választják ki őket! Jelentkezőből nincs hiány. Felmérések szerint még az értelmiségi pályára készülő nők is a tévébe kerülve akarnak kapcsolatokat építeni. A veline feladata lett a csúnya, öreg férfiakat, tehát a politikusokat ellensúlyozni. Ez a felállás olyan megszokottá vált, hogy már a műsorokba meghívott baloldali, liberális értelmiségiek, politikusok sem akadtak fent rajta.

A prűd olasz társadalom számára a tévéképernyőkön a trágárkodás, az ocsmány viccelődés és a legbizarrabb szexuális témákat is normálissá váltak. A ’Cavalliere’ egy országot igazított saját, vulgáris nőképéhez.

Berlusconi a politikába megy

30_5.jpg

Miután ’A lovag’ beszállt a politikában, majd 20 évig keresztül meghatározza azt, tovább romlott a helyzet. A köztévéket is saját kereskedelmi csatornáinak mintájára alakított át. A ’90-es évektől már a kutyaeledelt is csak fedetlen keblekkel hirdetik Itáliában. A média után a politikába is bevitte a 'szép butuskát':

Európának szexibbnek kell lennie!

– mondta ’08-ban az EP-választás előtt, és jobboldali-konzervatív pártszövetségének listáján szinte csak velinék kerültek befutó helyre. 

31_3.jpg

Mara Carfagna, Berlusconi egyik patronáltja nem sokkal később esélyegyenlősségi miniszter lett. Miért?

Mert szívesen veszem körül magam szép hölgyekkel

– mondta ’A lovag’. A mellette álló Carfagna bárgyún mosolygott.

21_9.jpg

Berlusconi és Carfagna a parlamentben. 

Berlusconi ténykedésének kézzelfogható következménye: A Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint Itália világviszonylatban is sereghajtó, ha a nők és férfiak közötti bérkülönbségről, a hölgyek vezető pozícióba kerülési esélyéről, vagy általában nemi diszkriminációról van szó.

De tényleg ilyen alávaló lenne az olasz férfi? Eugenio Scalfari, a balliberális napilap, a Repubblica főszerkesztője árnyalja a képet:

Berlusconi különös képessége, hogy kihozni legrosszabb tulajdonságainkat. Médiabirodalma indította el a társadalmat az elhülyülés útján.    

Ha ilyen barátod van, nincs szükséged ellenségre se…

27_3.jpg

Beppe Grillo. Megígérte, de nem hozott új stílust.

A legutóbbi önkormányzati választások előtt a jelenleg kormányzó 5 Csillag Mozgalom római polgármester-jelöltnője bedobta a törülközőt, miután a konkurens pártok politikusai naponta nevezték ronda, kövér, munkanélküli háziasszonynak.

Normális, ha egy többszörös anya kissé molett

– ’védte meg’ a pártelnök. Ő ugyan az a Beppe Grillo, aki az utált olasz politikai mainstream és stílus elutasításával lépett a közélet színpadára és tette az ország legerősebb pártjává az 5 Csillagot.

És ő még a jobbak közül való.

Maga csak azért lehet itt, mert jól tud szopni!

– kiabálta be egy párttársa a törvényhozásban egy szociáldemokrata képviselőtársnője felszólalására reagálva. 

Szintén a legutóbbi római helyhatósági választáson egy másik jelöltnőt, a várandós Melonit a konzervatív ellenjelölt azért szólította fel visszalépésre, mert egy „nőnek gyerekeivel és a családjával kell foglalkoznia”.

Hihetetlen, ami ebben az országban történik. Itt rémálom nőnek lenni

- reagált a szociáldemokrata párt egészségügyi minisztere, Beatrice Lorenzin.

Fény az alagút végén?

Az utóbbi években vannak biztató jelek is:

Az unga-bunga-botrány még az olasznak is sok volt. ’11 februárjában milliók mentek az utcára a hímsoviniszta közállapotok ellen, és az akkor kormányfő Berlusconi lemondásáért. Tegyük hozzá, utóbbit nem sikerült elérniük.

A szociáldemokrata Matteo Renzi elvi kérdésnek tekintette, hogy ’14-ben megalakult kabinetjébe ugyan annyi nő, mint férfi kapjon tárcát.

26_2.jpg

Matteo Renzi kormánya.

A botrányos választási kampány után elégtétel lehetett a hölgyeknek, hogy az örök város történetében először egy hölgyet, Virginia Raggit választották főpolgármesterükké a rómaiak.

22_7.jpg

Virginia Raggi

Mérföldkő volt az is, amikor a RAI Monica Maggioni személyéében első ízben hölgy elnököt kapott. Rögtön két intézkedésével is nagy port kavart.

23_3.jpg

Monica Maggioni

Levette a programról az olasz macsó-média jelképét, a Miss Italia-választást. Ez nem egy átlagos szépségverseny.’46-os indulása óta a RAI programján volt. A tévé indulása előtt rádióműsorként közvetítették! Sofia Loren és Gina Lollobrigida is Miss Italia győztesként szerzett országos ismertséget.  

25_5.jpg

29_4.jpg

A talk-shownak is mennie kellett, amely egy szombat esti adásában az izgalmas kérdést feszegette, miért jobbak a kelet-európai nők az olaszoknál. A vendég Fabio Testi egy népszerű színész és közismert Berlusconi-fan volt. A nézők megismerhették nőideálját:

Tudja, hogy a gyereknevelés a fő feladata, de ügyel arra, hogy a szülés után szexi maradjon; anyaként se hagyja el magát, otthon sem jár maci-naciban; tökéletes háziasszony, eszébe sem jut megcsalni az urukat; ha kell csöndben maradnak, tudja, hogy a férfiak kezébe a gyeplő helye. A kelet-európai hölgyek ilyenek

– vont konklúziót a 75 éves casanova. A szerkesztő szerencsére nem feledkezett meg az esélyegyenlőségről. Meghívott egy ukrán hölgyet is. Valószínűleg a nézőket nem lepte meg, hogy megerősítette Testi szavait. Sőt rájuk is tett egy lapáttal:

24_3.jpg

Fabio Testi

Otthon melegítőben? A papa elsőként arra tanított meg, hogy egy nő otthon is miniszoknyát hord. Fontos a házastársi tisztelet, de nem kérdés, ki a család feje: a teremtés koronája, a férfi. 

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6914407420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2018.12.24. 03:16:53

Mit mondjanak akkor az iráni vagy pakisztáni nők??? Az európai nőmozgalmak egy része megtűri, elfogadhatónak tartja a csador, burka... és egyéb ninja jelmezek viselését... Akkor meg mi a gond ha a másik oldal meg bikiniben pózol öregemberekkel??
A parlamenti és egyéb választott intézményekben kifejezetten hülyeség a női kvóta. Indulni kell a választáson és megnyerni nem pedig pozícióba tenni valakit, valakiket mert "kell a nő oda". A pozitív diszkrimináció se jó.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.12.24. 08:22:32

@Bkkzol: Te még csak majom vagy, ne szólj bele az emberek dolgaiba!

David Bowman 2018.12.24. 10:55:39

Annyira azért nem szabályozódtak vissza, hogy gyereket is szüljenek.

Szarazinda 2018.12.24. 11:47:15

@Bkkzol: ja, a cigányoknak meg a munkaerőpiacon kellene csak simán elindulniuk, ugye? Oszt onnan már akkora az esélyegyenlőség, ha ez a szó mond neked valamit, hogy itt a kánaán. Szóval a kulcs az esélyegyenlőség, indulj te a választáson olyan úgy hogy közben előítélet-hegyekkel kell megküzdened.

Sadist 2018.12.24. 13:36:12

@Bkkzol: "Az európai nőmozgalmak egy része megtűri, elfogadhatónak tartja a csador, burka... és egyéb ninja jelmezek viselését... Akkor meg mi a gond ha a másik oldal meg bikiniben pózol öregemberekkel??"

Valami miatt mindig hisztizni kell. Ha burkát kell hordani, akkor az a baj. Ha azt hordhat, amit akar, akkor az a baj, hogy az emberek egy része megszólja miatta. Ha nem lehet prosti, akkor az a baj, hogy nem rendelkezhet a saját teste felett. Ha áruba bocsáthatja, akkor az a baj, hogy elítélik, mert prosti. Ha gyereket szül és otthon marad, akkor az a baj, hogy szakmailag nem teljesedhet ki. Ha karriert csinál, akkor az a baj, hogy nem elég gyerekbarát a munkahely és nem foglalkozhat a gyerekével.
Ezek a nők pontosan olyanok, mint a gyerekek. Mindent akarnak, az összes szabadságjogot, de semmi felelősséget.

Sadist 2018.12.24. 13:44:53

@Szarazinda: "indulj te a választáson olyan úgy hogy közben előítélet-hegyekkel kell megküzdened."

Mert szerinted a férfiaknak nem kell semmivel megküzdeniük annak érdekében, hogy sikeresek legyenek? Ez nem úgy megy, hogy a férfiak csak bemennek az állásinterjúra, kiteszik a brét az asztalra, másnap pedig már kezdhetik a munkát a vezérigazgatói székben. Nem rinyálni kell, hanem csinálni! Beletenni időt, energiát, szorgalmat és meglesz az eredménye, de erre a legtöbb nő valamiért képtelen, sokkal vonzóbb számukra a kész tuti, amibe kvóta alapon beleülhetnek.

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.24. 15:26:54

@Bkkzol: "Mit mondjanak akkor az iráni vagy pakisztáni nők???"

Nem erről szól az írás, büdös fideszes görény. Hányszor kell téged seggbe rakni anyád helyett, hogy érts valamit a szóból?

Bkkzol 2018.12.24. 15:33:36

@kutyás majmok népe: Azt hiszem nem vagy úriember. Az írásod rövid ugyan , de értelmetlen.
Szerintem nincsenek érveid és ezt a bunkósággal leplezed.

Bkkzol 2018.12.24. 15:37:25

@Szarazinda: Értem, akkor a képviselői helyek bizonyos százalékát ne szavazással lehessen megszerezni hanem kisorsolják nők, cigányok, rutének...között. Isteni ötlet!
Azt viszont valóban nem volna rossz ötlet a cigányság körében, hogy munkát vállaljanak, dolgozzanak. Sokat emelkedne az elfogadottságuk.

Sir Galahad 2018.12.24. 20:12:49

Nem tudom, Olaszországban hogy van, de itthon a férfiak 7 évvel kevesebbet élnek, és mégis a nők mehetnek előbb nyugdíjba. Amíg ez így marad, nem vagyok kíváncsi a feminista nyivákolásokra.

Boycie 2018.12.24. 21:03:57

@Sir Galahad: Ez pont így van :-)

Én még olyat sem hallottam, hogy a femináci elmebetegek az előitéletek legyőzése érdekében női uránbányász vagy kikötői rakodómunkás kvótákat követeltek volna maguknak. De a Board-member és miniszter kvóták nagyon menők a liberálfasiszták körében.

Érdeklődnék liberális zsidóéknál, hogy látnak-e valamilyen különbséget a női kvóták és a Numerus Clausus között...

Treff Bubi 2018.12.24. 22:15:38

@Sir Galahad: á, nem tudjátok ti a megfejtést. A nők hosszabb életének a titka a menzesz. A lányok elég hamar megtapasztalják, milyen rendszeresen működik a testük, és (feltéve, hogy fontos az egészségük) rászoknak a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatra. Ebből következik egy erősebb hajlam úgy általában a rendszeres orvosi ellenőrzésre. A férfiak szervezetében az égvilágon semmilyen érzékelhető folyamat nem alakul ki, így csak akkor veszik rá magukat arra, hogy orvoshoz menjenek, ha valami már fáj. Lehetőleg ha régóta fáj, hiszen a férfi erős, tűri a fájdalmat.
Konklúzió: élete során egy nő potenciálisan sokkal nagyobb eséllyel szúr ki veszélyes elváltozásokat magán, mint egy férfi, és hamarabb tudja elkezdeni a kezelést.

Sir Galahad 2018.12.24. 22:33:34

@Treff Bubi: És ez mennyiben érinti azt a férfiakat sújtó munkajogi diszkriminációt, amiről írtam?

Sadist 2018.12.25. 00:05:52

@Treff Bubi: Ahogy azt Móricka elképzeli. Parádés, ahogy ezzel a bullshit racionalizálgatással magyarázod, hogy a nők a saját egészségtudatosságuknak köszönhető a magasabb várható életkor.

Az igazság az, hogy 99%-ban a férfiaknak köszönhetik, mert ők végzik el a veszélyes, megterhelő, fizikailag káros munkákat és ők lapátolják a rengeteg pénzt a TB-be.
Ha a férfiak is minden csip-csup fassággal rohannának az orvoshoz, mint a nők és iratnák ki magukat táppénzre, egy hónap alatt összeomlana az egész egészségügyi ellátórendszer a picsába. Akkor meg azon rinyálnátok, hogy többet vonnak el tőletek egészségügyi járulékként és többet kellene dolgoznotok.

alhambra22 2018.12.25. 22:30:07

„Hihetetlen, ami ebben az országban történik. Itt rémálom nőnek lenni” Mondjuk az hogy a nok adnak magukra (barmilyen eletkorban) szamomra egy olasz (es spanyol) sajatossag. Nem ertem miert lenne remalom, millio olasz ferfinak nehezseget okoz eltartania a feleseget/baratnojet a hobortjai miatt (fodrasz, ruhak, stb… ). A TVbe azok a lanyok mennek akik akarnak es a furdoruhas kepeken kivul sokaknak be is jon a karrier (pl. Michelle Hunziker egy gyonyoru no, es maximalisan intelligens…..). Szerintem inkabb remalom amikor a volt baratomnak nem tetszett hogy tul sok ideig festettem magam a furdoszobaban mielott barhova mentunk "masoknak akarsz tetszeni?":) Ez a nok igazi elnyomasa. Szoval szerintem nem annyira remalom Olaszorszagban nonek lenni.

Szabolcs282 2018.12.26. 08:01:42

@Bkkzol: Az, hogy van még rosszabb, nem jelenti, hogy a "kicsit rossz" rendben lenne.

Szabolcs282 2018.12.26. 08:03:16

@Sir Galahad: Egyetértek. Az egyenjogúsággal az ilyen szabályok nem férnek össze.

Bkkzol 2018.12.26. 08:13:27

@Szabolcs282: Igen, így van. A jobb felé kell törekedni.

Bkkzol 2018.12.26. 08:19:45

@Boycie: Heller Ágit a parlamentbe... multifunkcionális! A liberális oldal nagy részét képviselheti! Zsidó, nő, komcsi, közel a 100 évhez.... esetleg egy nem változtatás még jöhetne!

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.26. 09:02:08

@Bkkzol: "esetleg egy nem változtatás még jöhetne! " nana akkor már férfi lenne akit utálni kell.

Bkkzol 2018.12.26. 09:05:10

@Viszlát és kösz a halakat: ááá.... a belseje nő maradna! Igazi transzgöndör!

David Bowman 2018.12.26. 16:49:47

@Treff Bubi: Ráadásul feleségük sincs.

alhambra22 2018.12.28. 18:57:47

www.msn.com/it-it/video/intrattenimento/paola-cortellesi-quando-il-talento-permette-di-fare-tutto-27-12-2018/vi-BBRwqzD?ocid=spartanntp

Max a nok vegzik ki a noket….. Olaszorszagban…. Paola Cortellesi egy hires szineszno nagyon jok a filmjei….. ehhez kepest a tv-s csaj egy agressziv idiota. Lehet ezt hozta Berlusconi….. :(
süti beállítások módosítása