Szimatolás az irodalom világában

Medvetánc a fjordoknál

Occupied: a túl sokat ígérő disztópia

2020. október 20. - twentydigitcombination


Az eddigi legnagyobb költségvetésű norvég sorozat a közeljövő kérdéseit feszegeti: klímaváltozás, energiaválság, átalakuló világrend. Az izgalmas politikai thriller az ismert krimiíró, Jo Nesbø ötletén alapszik, akivel foglalkoztunk már a blogon. Ám sajnos ő sem elegendő ahhoz, hogy a három évadot (2015, ’17, ’20) megélt sorozat a lenyűgöző felívelés után ne roskadjon össze a saját súlya alatt. Mi mehetett így félre?

Tovább

Miként lehet az államvasutat csődbe vinni?

1_228.jpg

Biztonság, pontosság, gyorsaság – a japán vasút szinonimái. Több, mint egy közlekedési eszköz. A japánoké a világ legjobb vasúti infrastruktúrája. Technikai fejlettségük, innovációs képességük, precizitásuk szimbólumának tartják – joggal. Nem mindig volt így.

Tovább

’A magánélet politika’

Az élet megy tovább, a bestseller folytatódik

9_50.jpg

Az ’Unortodox’ világsikere után berlini életéről mesél Deborah Feldman. Első kötetében a New York-i szatmári közösséget mutatta be. Élete első 23 éve. 6 évvel ezelőtti menekülése után Berlinben kezdett új életet. Erről mesél új kötetében.

Tovább

Vérfürdő Bolognában

A szálak negyven év után is elvarratlanok

bologna2_2.jpg

Negyven éve követték el a világháború utáni Itália történetének legvéresebb merényletét. 85 halott és 200 sebesült a szomorú mérlege az 1980. augusztus 2-án a bolognai főpályaudvaron elkövetett robbantásnak. A megbízókat máig nem ítélték el.

Tovább

E = mc² ≠ Albert Einstein?!

A relativitáselmélet eredetének relativitása

5_80.jpg

Mekkora része volt Mileva Marićnak férje, Albert Einstein tudományos munkájában? Milyen ember volt a zseniális tudós a magánéletben? – ezeket a kérdéseket feszegeti Marie Benedict Terrell dokuregénye. Nem túl hízelgő kép tár elénk minden idők egyik legnagyobb fizikusáról. A kötet regény, mert kiszínezve meséli el Einstein Asszony életét. Elénk tárja Mileva feltételezett gondolatait és olyan részleteket a házaspár életéből, amelyeket csak ők ismerhettek. Egyúttal doku, mert nem a képzelet szüleménye. Kutatómunka áll mögötte, tényekre, levelezésekre, visszaemlékezésekre támaszkodik.  

Tovább

„Mi lenne a világgal Nutella nélkül?”

mogyoro.jpg

Aligha van, aki sose kóstolta volna a Nutellát. De kevesen tudják, hogy kényszer szülte a csokis-mogyorókrém receptjét és nevét is. Sikerével 11 milliárd eurós bevételű világcéggé változtatta a Ferrero család Torino közeli cukrászdáját.

Tovább

A világ otthon ül és sorozatokat néz

13_27.jpg

A Föld népességének fele, 3 milliárd ember házi karanténba kényszerült. Jó részük a Netflix, az Amazon Prime & co. sorozatival múlatja, üti el az időt. A sorozatok többsége Amerikából jön. Azonban néhány regionális blockbuster esetében is sikerült a nemzetközi áttörés. Íme, a legkülönlegesebbek!

Tovább

Börtönben a világ közepén

Megrázó kötet és filmsorozat a New York-i ultraortodox zsidók mindennapjairól

18_10.jpg

Deborah Feldman (1986) a világ közepén, New Yorkban, egyszersmind teljes izolációban, a metropolisz Williamsburg nevű városrészében nőtt fel. Brooklynnak ezt a negyedét csak az East River és 2-3 kilométer választja el a lüktető Manhattantől. A 200.000 lakó fele ultraortodox zsidó. Párhuzamos valóságban élnek. Deborah 2009-ben, fia születése után a menekülés mellett dönt. A zárt világot, a fiatalságát tönkretevő vallási fanatizmust ’Untortodox’ címmel 2012-ben önéletrajzi kötetben tárta a közvélemény elé. A megrázó kötetből a Netflix 4 részes minisorozatot készített és a hónap közepétől a könyv végre magyar fordításban is elérhető lesz.

Tovább

„Kevés, egyszerű hozzávaló fantasztikus kombinációja”

- ez a tiramisù, a világ egyik legkedveltebb édessége

tiramisu.jpg

A spagetti, a pizza, a lasagne és az espresso mellett a legismertebb itáliai gasztrofogalom és egyben a legkedveltebb olasz édesség, nem csak Itáliában, de szerte a világon is.  

Tovább

Mindenkinek lehet saját könyve!

Egy osztrák ötlet forradalmasíthatja a könyvpiacot

1_220.jpg

Jól hangzó, a könyvpiacot forradalmasítani akaró ötlet. Ausztria egyik legsikeresebb kiadója egykori vezetőjének fejéből pattant ki. Hannes Steiner szerint a XXI. század legfontosabb könyves innovációja az egyéni kiadás (self publishing) és nem az e-book. Véget vetett a hagyományos kiadók egyeduralmának, amelyek filterén kéziratok milliói akadnak el.

Tovább

„Hány oldalas az a hülye könyv?”

6_63.jpg

– a kérdés, amit az iskolások a leggyakrabban feltesznek a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban. Sokat elárul az irodalomoktatás állapotáról. A konkrét esetben egy németországi iskola 9. osztályában a ’Tamás bátya kunyhója’ a szóban forgó regény. De a kérdés naponta hangzik el magyar iskolák sokaságában is.

Tovább

Tito, az utolsó internacionalista

tito.jpg

Jugoszlávia 1948-ben szakított a Szovjetunióval. Nemzetközi elszigetelődés fenyegete. Tito az antikolonialista mozgalom támogatásában látta a kitörési pontot. Az ebből kialakult "El nem kötelezett országok" mozgalmával Jugoszlávia a nemzetközi politikai élet fajsúlyos szereplője lett.   

Tovább

Bologna, a vörös, tanult és pocakos város

Útikalaúz a közép-olasz városba. Egy mennyországba az építészet, a kultúra, a jó ételek és a kiváló borok kedvelőinek.

bologna.jpg

Bologna vörös, tanult és pocakos - tartják az olaszok a közép-olasz egyetemi városról. A libreria.coop, egy könyváruház a város szívében jól szimbolizálja ezt a hármasságot.

Tovább

„A foglalkozásom egyúttal a hobbim”

Elment egy felkészült történész, egy jó tollú író. Ormos Máriától búcsúzunk

3_101.jpg

„Rettenetesen nagy jelentősége van a kíváncsiságnak. Ha egy levéltárban ülök, a koszos iratokat forgatom és rábukkanhatok olyan dolgokra, amiket senki sem tud, csak én most, itt, fantasztikus érzem magam”

– mesélte Ormos Mária egy interjúban. A ’14 és ’45 közötti történelem tudósa, a legjelentősebb magyar Mussolini és Hitler kutató volt. Szakterületéhez tartoztak az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések is. Szakmaiságát bizonyítja, hogy ma is megállja a helyét, amit a politikailag kényes időszakról a szocializmus éveiben írt. Számos kitüntetés birtokosa (Széchenyi-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend és a Pulitzer-emlékdíj) és fontos pozíció betöltője volt (Pécsi Egyetem rektora, ELTE BTK dékánja, MTA tagja).

Tovább

A Wizz Air meghódítja Nyugat-Európát?!

Fapados offenzíva Bécsből

1_212.jpg

Az olcsó repülés iránt érdeklődőknek ma már a bécsi alternatívát is érdemes szem előtt tartani. Honlapja szerint a schwechati reptéren csak tavaly nyáron megjelent Wizz Air 26 ország közel 40 városába indított, illetve indít majd járatokat, miközben a Lauda is feltámadt és több más diszkont légitársaság is megjelent Bécsben.

Tovább

A Caminó felfelfedezése

Zarándokút még nem volt ilyen népszerű

ut2.jpg

A Szent Jakab-utak behálózzák Európát. Teljes hosszuk 80 ezer kilométer! Mindegyikük az észak-nyugat-spanyolországi Santiago de Compostelába vezet. Homályos múltja nem árt a Caminó népszerűségének.

Tovább

Putyin a saját képére formálná a nyugatot

3_96.jpg

Oroszország világszerte állandó téma a közéletben, a sajtóban és a politikai-történelmi irodalomban. Egyszerre lenyűgöző és félelmetes ország. A XIX. századi költő, Fjodor Tyutcsev szavaival élve „épp ésszel nem felfogható”.

Tovább

Arrivederci Andrea!

Camilleri elment, Montalba’ velünk marad!

2_141.jpg

Itália gyászol. 93 éves korában elhunyt a kortárs olasz (krimi)irodalom legeredetibb egyénisége, Andrea Camilleri (1925-2019). Súlyos betegség, ill. az e miatti mesterséges kóma kellett ahhoz, hogy letegye a tollat. A kora egy pillanatig sem akadályozta a munkában. Idén jelent meg még kötete, egy hónapja még új történeten dolgozott.

Tovább

„A demokrácia vagy liberális, vagy nincs!”

A Nobel-díjas Herta Müller Orbánról, Kaczynski és a nyelv radikalizálódásáról

3_95.jpg

Aki belép Herta Müller berlini otthonába, rögtön a bejárat mellett egy kis szobába pillanthat be, ahol halomban állnak az újságok és magazinok, az asztal pedig tele az ezekből kivágott betűkkel. A bánáti Niczkyfalván (Nițchidorf/Nitzkydorf) született írónő ’87-ben menekült Romániából Németországba. 2009-ben Nobel-díjjal tüntetették ki. A betűket kollázs-könyvekhez vagdossa. Regényei mellett ezekkel is rendszeresen megörvendezteti olvasóközönségét. Az EP-választás napján a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjújában főként a kelet-európai országok helyzetével kapcsolatos aggodalmát osztotta meg.

Tovább

Történetek egymásba és vastüdőbe záródva

Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sohasem című munkája érdekes szerkezetű regény. Egyszerre egy hatalmas építőjáték, amelyben csak a legvégén, a legutolsó utolsó kocka felhelyezésekor láthatjuk egészében és érthetjük meg az építményt, amivel oldalak százain dolgoztunk az idén Libri közönségdíjat nyert szerzővel együtt.

Tovább

Fagyizni életérzés!

Spagetti-fagylalt - Egy olasz-német fagyikreáció születése

1_206.jpg

Vanília fagyit a krumplinyomóba?! – kinek jut eszébe ekkora marhaság? Dario Fontanellának, aki 50 éve egy Mannheim-i fagyizóban kitalálta a spagetti-fagylaltot. Ráérzett, mire vágynak a németek: Olasz életérzés sok habbal, hazai környezetben. Máig sláger Németországban.

Tovább

„Nem másolat. A hagyomány és a modern egyedülálló ötvözete!”

Frankfurt régi-új belvárosa

2018 szeptemberében egy hétig tartó rendezvénysorozattal vehették birtokukba a frankfurtiak megújult belvárosukat. 7 év tervezés, 4 év kivitelezés, 200 millió euró, 20 új és 15 rekonstruált épület, 3 új múzeum, megújult utcák és terek. 35 épület nem tűnik soknak, de összhatásukban visszaadták a gazdag múltú kereskedőváros szívét. A frankfurtiak büszkén járják újra a Koronázási utat (Krönungsweg), amelyen egykor a Német-Római Császár sétált át a dómból a városházára, hogy ott ünnepeltesse megát trónaralépése alkalmából a város leggazdagabb kereskedői és a német arisztokrácia színe-java által. Frankfurt belvárosa sosem lesz már „az igazi”. Ez nem is volt cél. A régi és a modern egyedülálló egyvelegét akarták megalkotni.

11_38.jpg

Tovább

Gátlástalan politikus = machiavellista

Ilyen egyszerű lenne?

2_131.jpg

550 éve született Niccoló Machiavelli, minden idők legnagyobb hatású politikai filozófusa, tavaly pedig máig ható főműve, a Fejedelem publikálásának 505. évfordulóját ünnepelhettük. Machiavelli az erőszakot és a képmutatást hirdette, fejük tetejére állítotva a keresztény és a humanista értékeket; mindezt Firenzében, a reneszánsz és a humanizmus bölcsőjében. Elválasztotta a politikát a moráltól, mivel meggyőződése volt, hogy ha a cél a hatalom megszerzése és a közjó szolgálata, ez szentesít minden eszközt – legalábbis a legtöbben ezt gondoljuk Machiavelliről. De tényleg ilyen megátalkodott volt?  

Tovább

Izraeliek között

Egy provokatív útibeszámoló

1_196.jpg

„Logikusan nézve Izrael nem élheti túl. Egyetlen ország sem élheti túl, hogy minden irányból ellenségi veszi körül és lakóinak jó része is az ellensége" 

– zárul Tuvia Tenenbom provokatív izraeli útikalauza. Miért ilyen borús a német gyökerekkel Jeruzsálemben született, Amerikában élő és botránykönyveivel Németországban rendszeresen nagy feltünést kelt szerző kötetének konklúziója? Cikkünkből kiderül!

Tovább

A Gálvölgyi

A szomorú bohóc, a parodista, a színész, a férj, a félénk, a barát, a kolléga, a politikus

 7_57.jpg

A Gálvölgyi. A paródia nagymestere. Neve egybeforr a Gálvölgyi-show-val és a színvonalas szórakoztatással. Évtizedekig az ország egyik legismertebb és legkedveltebb színésze volt. Az utóbbi időben kiszorult a médiából, színházban is kevesebbet, leginkább a Játékszín könnyű darabjaiban játszik - mindezt ő sem tagadja, nekünk is kár lenne.

Tovább

Így mulat a bécsi elit

2_135.jpg

Az árak csillagászatiak. Egy páholyér 13 ezer euró! De létezik még egy esemény, ahol egyszerre találkozhatunk az osztrák társadalom krémjével, és a világhírű operaénekesnővel, Anna Netrebkoval, valamint betérhetünk egy tetováló szalonba, az este végén pedig Swarovski kristályt és gulyás-fűszerkeveréket kapunk ajándékba?

Tovább

200 éve ciao mindenkinek!

1_203.jpg

Ciao! 200. szülinapját ünnepli az olasz szó, amit a pizza és a spagetti mellett az egész világ ismer és használ. Az ’50-es években vált nemzetközivé, amikor Domenico Modugno slágere, a Ciao ciao bambina meghódította a világot.

Tovább

Irodalmi kalandozás Délnyugat-Angliában

Agatha Christie, Arthur Conan Doyle és Rosamunde Pilcher nyomában

5_65.jpg

Külföldön szerencsét próbáló barátok és rokonok, mosogatóként dolgozó tanárok, a második legnagyobb magyar város, Brexit: újabban ezek az asszociációink Anglia, illetve London kapcsán. Pedig a szigetország fővároson kívüli részei is attraktív turistacélt jelentenek, ráadásul az ingázóknak köszönhetően sok a repülőjárat és olcsók a jegyek Budapest (illetve újabban Debrecen) és az angol városok között. A brit sziget egyik felfedezésre váró szeglete két grófság Anglia délnyugati csücskében: Cornwall és Devon. Az elhagyott, vad, sziklás tengerpart, a zöldellő dombokon békésen legelésző birkák, a normann-kori templomokat rejtő csöndes falvak és a nyüzsgő halásztelepülések sok művészt megihlettek, így Agatha Christie-t és Rosamunde Pilchert, akik élete és munkássága sok szálon kötődik a vidékhez. Délnyugat-Angliában kalandozva az ő nyomukban is járunk.

Tovább