Szimatolás az irodalom világában

Könyvtacskó

A híres alternatív gazdasági-társadalmi projekt, a kibuc már csak a legendákban él

2021. július 12. - Szabolcs282

cionizmus1.jpg

A nyár elején megbukott az izraeli politikát két évtizede domináló nemzeti-konzervatív Benjámín Netanjáhú. Azóta sokpárti koalíció irányítja az országot a baloldal részvételével. Ennek ellenére a baloldali gazdasági elméleteknek alig van támogatója Izraelben. A baloldali cionisták legendás gazdasági-társadalmi projektje, a kibuc már csak a legendákban él.

Tovább

A fagyi egyesítette Európát!

A 19. században kivándorló olaszok vitték magukkal szerte a világba a fagyit

3_113.jpg

A ’Val di Zoldo’ eldugott hely Észak-Itáliában. Alig ismert, pedig az alpesi völgyből hódította meg a fagyi Európát, majd a világot! A XIX. század elején elvándorló olaszok vitték magukkal szerte a világba a hűs nyalánkságot. Leszármazóik a mai napig meghatározzák a fagyitrendet. 

Tovább

Egy könyv, amely megrengette a Vatikánt

„Az egyház tele van homoszexuálisokkal, mégis homofób."

cimlap_1.jpg

Egy közösség, ahol a többség homoszexuális, mégis az azonos neműek együttélése, házassága, örökbefogadási joga, sőt általában a melegek ellen van. Ez a Vatikán, legalábbis Fréderic Martel interpretációjában.

Tovább

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Tévhitek és érdekességek az amerikai alkoholtilalomról

tiltakozas1.jpg

Abból, amit a prohibícióról tudunk, szinte semmi sem igaz! Egyúttal számos érdekesség van az amerikai alkoholtilalom okai és következményei között, amit alig ismer valaki. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Tovább

„Mindannyian görögök vagyunk.”

forradalom.jpg

200 éve, 1821 márciusában lázadtak fel a görögök az oszmán uralom ellen. A szabadságharc világszerte a figyelem középpontjába állította Hellászt. Sikk lett szeretni mindent, ami görög.

Tovább

'The Hamburger King', egy üzleti és egy gasztronómiai modell atyja

McDonald's, a gyorsétterem és a Nyugat szimbóluma

2_156.jpg

Bármit is gondolunk a Mekiről, vitathatatlan, hogy a gasztronómia új formáját teremtette meg. A nyugati világban az amerikai gyorséttermek, a vasfüggöny mögött pedig a Nyugat szimbóluma lett.

Tovább

A könyvpiac köszöni, jól van! Legalábbis a Lajtártól nyugatra…

„Az e-könyvek jelentősége nő, de a nyomtatott sokkal fontosabb.”

1_239.jpg

A könyvbarátok jobban szeretik a papírt az algoritmusoknál – írják le a könyvpiac helyzetét a legfontosabb szereplők. Az online könyvesboltok térnyerése és az egyre több e-book ellenére a nyomtatott könyv él és virul. Még mindig sokszor annyit adnak el belőlük, mint az elektronikusokból. Ráadásul az utóbbiak forgalmának növekedésével nem csökken az előbbiek iránti kereslet.

Tovább

Az ír Galway Európa Kulturális Fővárosa volt 2020-ban

Egy elmaradt eseménysorozat margójára

3_110.jpg

Akkor még senki nem sejtette…

Hideg szél, eső és ködszitálás. Az írek mégis lazák és jó hangulatúak – tapasztaltam, amikor 2019 decemberében a nyugat-írországi városban jártam. Mindenki a nagy napra várt. Hónapokig tartó előkészületek után színes utcai programokkal és tűzijátékkal akarták megnyitni a Galway-iek a város történetében különlegesnek ígérkező 2020-as évet. A 80 ezres városban minden készen állt, hogy átvegyék az ’Európa Kulturális Fővárosa’ címet. A 2019 végi megnyitót ’Ciara’, a 2020-as eseménysorozatot pedig a ’Corona’ tette semmivé.

Tovább

Columbo hadnagy, csak még egy kérdés!

columbo.jpg

Columbo a tévétörténet egyik legismertebb alakja. 50 évvel a sorozat kezdete és két évtizeddel az utolsó epizódja után is szinte mindenki ismeri. Karakterét a kiváló forgatókönyvek és Peter Falk tehetsége teszik felejthetetlenné. Nem csak Columbonak van mindig egy kérdése. A nézőkben is sok minden felvetődik: Mi a keresztneve? Hogy néz ki a felesége? Miért nincs neve a kutyájának? – hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Tovább

A világ sokkal jobb hely, mint gondolnánk!

Egy svéd orvosprofesszor tényekkel a hazugságokkal és a pesszimizmussal szemben

12_38.jpg

Az igazság a legélesebb fegyver a jelenünket meghatározó általános pesszimizmus ellen! – véli Hans Rosling. A ’Factfulness’, magyarul ’Tények’ címen megjelent kötet vezérgondolata szerint csak az tud egy szituációt helyesen megítélni és jó döntést hozni, aki ismeri a releváns tényeket. Ez azonban nehéz a ’Fake News’ idején, amikor a médiából, különösen az internet közösségi oldalairól zúdulnak ránk az álhírek és a valótlan információk.

Tovább

A COVID esélyt ad a fenntartható turizmusnak

20200611_074749_masolata.jpg

Átalakultak az utazási szokások. A többség otthon marad. Aki utazik, az tengerparti all-inclusive szállodák helyett túravakáció vagy menedékház mellett dönt. A természet profitál, de sok idegenforgalomból élő ország gazdasága az összeomlás szélére került. 

Tovább

Az ezerarcú James Bond

Az őt alakító színész és a közhangulat is formálta a 007-est

sean_connery.jpg

James Bond a modern kor ikonikonja. Karaktere 1953-ban született Ian Fleming (1908-1964) tollából. Az angol író a Reuters hírügynökségnél kezdte pályafutását. Később tőzsdeügynökként dolgozott. A II. világháború alatt a brit titkosszolgálat szerződtette. Az MI6-nél szerzett tapasztalatai ihlették krémregényei.

Tovább

Medvetánc a fjordoknál

Occupied: a túl sokat ígérő disztópia


Az eddigi legnagyobb költségvetésű norvég sorozat a közeljövő kérdéseit feszegeti: klímaváltozás, energiaválság, átalakuló világrend. Az izgalmas politikai thriller az ismert krimiíró, Jo Nesbø ötletén alapszik, akivel foglalkoztunk már a blogon. Ám sajnos ő sem elegendő ahhoz, hogy a három évadot (2015, ’17, ’20) megélt sorozat a lenyűgöző felívelés után ne roskadjon össze a saját súlya alatt. Mi mehetett így félre?

Tovább

Miként lehet az államvasutat csődbe vinni?

1_228.jpg

Biztonság, pontosság, gyorsaság – a japán vasút szinonimái. Több, mint egy közlekedési eszköz. A japánoké a világ legjobb vasúti infrastruktúrája. Technikai fejlettségük, innovációs képességük, precizitásuk szimbólumának tartják – joggal. Nem mindig volt így.

Tovább

’A magánélet politika’

Az élet megy tovább, a bestseller folytatódik

9_50.jpg

Az ’Unortodox’ világsikere után berlini életéről mesél Deborah Feldman. Első kötetében a New York-i szatmári közösséget mutatta be. Élete első 23 éve. 6 évvel ezelőtti menekülése után Berlinben kezdett új életet. Erről mesél új kötetében.

Tovább

Vérfürdő Bolognában

A szálak negyven év után is elvarratlanok

bologna2_2.jpg

Negyven éve követték el a világháború utáni Itália történetének legvéresebb merényletét. 85 halott és 200 sebesült a szomorú mérlege az 1980. augusztus 2-án a bolognai főpályaudvaron elkövetett robbantásnak. A megbízókat máig nem ítélték el.

Tovább

E = mc² ≠ Albert Einstein?!

A relativitáselmélet eredetének relativitása

5_80.jpg

Mekkora része volt Mileva Marićnak férje, Albert Einstein tudományos munkájában? Milyen ember volt a zseniális tudós a magánéletben? – ezeket a kérdéseket feszegeti Marie Benedict Terrell dokuregénye. Nem túl hízelgő kép tár elénk minden idők egyik legnagyobb fizikusáról. A kötet regény, mert kiszínezve meséli el Einstein Asszony életét. Elénk tárja Mileva feltételezett gondolatait és olyan részleteket a házaspár életéből, amelyeket csak ők ismerhettek. Egyúttal doku, mert nem a képzelet szüleménye. Kutatómunka áll mögötte, tényekre, levelezésekre, visszaemlékezésekre támaszkodik.  

Tovább

„Mi lenne a világgal Nutella nélkül?”

mogyoro.jpg

Aligha van, aki sose kóstolta volna a Nutellát. De kevesen tudják, hogy kényszer szülte a csokis-mogyorókrém receptjét és nevét is. Sikerével 11 milliárd eurós bevételű világcéggé változtatta a Ferrero család Torino közeli cukrászdáját.

Tovább

A világ otthon ül és sorozatokat néz

13_27.jpg

A Föld népességének fele, 3 milliárd ember házi karanténba kényszerült. Jó részük a Netflix, az Amazon Prime & co. sorozatival múlatja, üti el az időt. A sorozatok többsége Amerikából jön. Azonban néhány regionális blockbuster esetében is sikerült a nemzetközi áttörés. Íme, a legkülönlegesebbek!

Tovább

Börtönben a világ közepén

Megrázó kötet és filmsorozat a New York-i ultraortodox zsidók mindennapjairól

18_10.jpg

Deborah Feldman (1986) a világ közepén, New Yorkban, egyszersmind teljes izolációban, a metropolisz Williamsburg nevű városrészében nőtt fel. Brooklynnak ezt a negyedét csak az East River és 2-3 kilométer választja el a lüktető Manhattantől. A 200.000 lakó fele ultraortodox zsidó. Párhuzamos valóságban élnek. Deborah 2009-ben, fia születése után a menekülés mellett dönt. A zárt világot, a fiatalságát tönkretevő vallási fanatizmust ’Untortodox’ címmel 2012-ben önéletrajzi kötetben tárta a közvélemény elé. A megrázó kötetből a Netflix 4 részes minisorozatot készített és a hónap közepétől a könyv végre magyar fordításban is elérhető lesz.

Tovább

„Kevés, egyszerű hozzávaló fantasztikus kombinációja”

- ez a tiramisù, a világ egyik legkedveltebb édessége

tiramisu.jpg

A spagetti, a pizza, a lasagne és az espresso mellett a legismertebb itáliai gasztrofogalom és egyben a legkedveltebb olasz édesség, nem csak Itáliában, de szerte a világon is.  

Tovább

Mindenkinek lehet saját könyve!

Egy osztrák ötlet forradalmasíthatja a könyvpiacot

1_220.jpg

Jól hangzó, a könyvpiacot forradalmasítani akaró ötlet. Ausztria egyik legsikeresebb kiadója egykori vezetőjének fejéből pattant ki. Hannes Steiner szerint a XXI. század legfontosabb könyves innovációja az egyéni kiadás (self publishing) és nem az e-book. Véget vetett a hagyományos kiadók egyeduralmának, amelyek filterén kéziratok milliói akadnak el.

Tovább

„Hány oldalas az a hülye könyv?”

6_63.jpg

– a kérdés, amit az iskolások a leggyakrabban feltesznek a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban. Sokat elárul az irodalomoktatás állapotáról. A konkrét esetben egy németországi iskola 9. osztályában a ’Tamás bátya kunyhója’ a szóban forgó regény. De a kérdés naponta hangzik el magyar iskolák sokaságában is.

Tovább

Tito, az utolsó internacionalista

tito.jpg

Jugoszlávia 1948-ben szakított a Szovjetunióval. Nemzetközi elszigetelődés fenyegete. Tito az antikolonialista mozgalom támogatásában látta a kitörési pontot. Az ebből kialakult "El nem kötelezett országok" mozgalmával Jugoszlávia a nemzetközi politikai élet fajsúlyos szereplője lett.   

Tovább

Bologna, a vörös, tanult és pocakos város

Útikalaúz a közép-olasz városba. Egy mennyországba az építészet, a kultúra, a jó ételek és a kiváló borok kedvelőinek.

bologna.jpg

Bologna vörös, tanult és pocakos - tartják az olaszok a közép-olasz egyetemi városról. A libreria.coop, egy könyváruház a város szívében jól szimbolizálja ezt a hármasságot.

Tovább

„A foglalkozásom egyúttal a hobbim”

Elment egy felkészült történész, egy jó tollú író. Ormos Máriától búcsúzunk

3_101.jpg

„Rettenetesen nagy jelentősége van a kíváncsiságnak. Ha egy levéltárban ülök, a koszos iratokat forgatom és rábukkanhatok olyan dolgokra, amiket senki sem tud, csak én most, itt, fantasztikus érzem magam”

– mesélte Ormos Mária egy interjúban. A ’14 és ’45 közötti történelem tudósa, a legjelentősebb magyar Mussolini és Hitler kutató volt. Szakterületéhez tartoztak az I. világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések is. Szakmaiságát bizonyítja, hogy ma is megállja a helyét, amit a politikailag kényes időszakról a szocializmus éveiben írt. Számos kitüntetés birtokosa (Széchenyi-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend és a Pulitzer-emlékdíj) és fontos pozíció betöltője volt (Pécsi Egyetem rektora, ELTE BTK dékánja, MTA tagja).

Tovább

A Wizz Air meghódítja Nyugat-Európát?!

Fapados offenzíva Bécsből

1_212.jpg

Az olcsó repülés iránt érdeklődőknek ma már a bécsi alternatívát is érdemes szem előtt tartani. Honlapja szerint a schwechati reptéren csak tavaly nyáron megjelent Wizz Air 26 ország közel 40 városába indított, illetve indít majd járatokat, miközben a Lauda is feltámadt és több más diszkont légitársaság is megjelent Bécsben.

Tovább

A Caminó felfelfedezése

Zarándokút még nem volt ilyen népszerű

ut2.jpg

A Szent Jakab-utak behálózzák Európát. Teljes hosszuk 80 ezer kilométer! Mindegyikük az észak-nyugat-spanyolországi Santiago de Compostelába vezet. Homályos múltja nem árt a Caminó népszerűségének.

Tovább
süti beállítások módosítása