Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Macedónia: meglepően szép és érdekes

2024. április 04. - Szabolcs282

25_6.jpgMacedóniáról sokáig csak a névvita jutott eszünkbe. Újabban a világörökségi Ochridi-tó is bekerül a köztudatba. A tóvidék természetileg, Ochrid városa pedig építészetileg nyűgöz le. Skopjén a többség csak átutazik, pedig ókori, középkori emlékekkel büszkélkedik, és egyedülálló kortárs architektúrával döbbent meg. 

A macedónok nem makedónok

Macedónia, hivatalosan „Észak-macedóniai Köztársaság”, sokáig „Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság”, történelmileg pedig „Makedónia”. Utóbbi egy történelmi régió, a macedón-görög névvita oka. Macedónia soha nem volt független, eltekintve az Nagy Sándor (Kr.e. IV. sz.) ókori birodalmától. A mai Észak-Macedónia azonban nem ennek utódja, mert a makedón nép már a szlávok megérkezésekor kihalt.

A ma 1,1 milliós ország 60%-a macedón, 25% albán, 5% pedig török. Hivatalos nyelv a szláv macedón.  A legnagyobb felekezet az ortodox (65%), míg 35% szunnita muszlim

Macedónia Európa gazdaságilag leghátrányosabb helyzetű országa. Az emberek leginkább a mezőgazdaságból élnek, 25% munkanélküli, burjánzik a feketegazdaság. A lakosság 10%-a írástudatlan. Jugoszláviának is a legszegényebb vidéke volt. Az összeomlást pedig csapások követték: a délszláv háború, görög gazdasági embargó, majd a koszovói háború. 

Skopje

A félmilliós főváros nem sokak utazási-bakancslistáján szerepel, de aki felfedezi, garantáltan meglepődik.

A város jelképe a Vardar-folyón átívelő hét boltíves Kőhíd a XV. századból. Nagyszerű rálátást ad a további látnivalókra, az erődre és a belváros szó szerinti kulisszáira.

14_40.jpg

Az antik múltról akvaduktok, a bizánci befolyásról bazílikák és kolostorok, a sok évszázados török hódoltságról pedig bazár, hamamok és mecsetek tanúskodnak, igaz, az egykori 70-nek már csak töredéke.

A medencében fekvő Skopjéből kimagasodik az erőd dombja. A Skopsko Kale múltja sok évszázados, de az 1963-as földrengést csak a falak állták ki. Ezeken viszont ingyen végigsétálhatunk, gyönyörködve a belváros templomaiban, mecseteiben, impozánsnak tetsző palotáiban és a Skopjét ölelő ezer méteres hegyláncokban.  

3_150.jpg

A szűk utcák a domb lábánál alkotják az oszmán negyedet, Skopje legrégibb részét, mecsettel, hamamokkal, tehát török fürdőkkel, karavánszerájokkal, azaz fogadókkal és természetesen a bazárral (Stara skopska), ahol minden a vásárlásról és a kulináriáról szól. Ha beülünk valahova, evás-ivás közben figyelhetjük a nyüzsgést. Aki nyugodtabb környezetre vágyik, inkább a Pivnica An belső udvarát válassza. Sok útikönyvben szerepel a taverna, ennek ellenére minőségi és olcsó, a pincérek pedig barátságosak. Ha viszont ott akarunk enni-inni, ahol a helyiek, válasszuk a Debar Maalo-negyedet, a városi park szomszédságában, a belvárostól 10 percnyi sétára.  

4_128.jpg

5_120.jpg

Debar Maalo-negyed

A folyó másik oldalán egy más Skopje vár ránk, amire már a neobarokk híd felkészít. Egymást érik a történelmi alakok szobrai, valamint a barokk és klasszicista homlokzatú paloták. Mindez a „Skopje 2014” projekt eredménye. Az irtózatos pénzeket felemésztő, a korrupció miatt sokat támadott és építészetileg vitatható beruházássorozat keretében megépült a „Balkán Párizsa”, egy impozáns XIX. századi belváros, jobban mondva annak díszlete. Az országot 2006 és 2016 között autoriter stílusban vezető Nikola Gruevski a szobrokkal és homlokzatokkal akarta a macedón öntudatot erősíteni és Macedóniát az ezeréves múltú országok sorába emelni. Gruevski nem sokat gyönyörködhetett művében, mert előbb leváltották, majd korrupció miatt elítélték, a börtöntől csak a magyar menedékjog mentette meg.

1_304.jpg

dscn0794.jpg

Historizáló épületeket és negyedeket emeltek már szerte a világban. Skopjét az teszi különlegessé és groteszkké, hogy se idő, se pénz nem volt épületeket felhúzni, ezért a múzeumoknak, minisztériumoknak és más állami épületeknek csak a homlokzata neobarokk, belsőjük maradt, ami volt, többnyire szocreál. Mindennek középpontja egy diadalív, a Porta Macedonia és a főtér (Sheshi Maqedonia) áll Nagy Sándor lovasszobrával, nem kevésbé impozáns és giccses szobrok tucatjának társaságában. Többségüknek, mint I. Iusztinianosz bizánci császárnak, finoman szólva vitatható a kapcsolata az Észak-macedóniai Köztársasággal… A giccs-verseny nagyon éles, de biztos dobogós a Macedón Harc Nemzeti Múzeuma, az egyetlen új épület, ami belülről is a neurokokó és a Sztálin-barokk ötvözete.

15_26.jpg

A belvárost átszelve jutunk a Teréz Anya Emlékházhoz. Az eklektikus stílus elárulja, hogy szintén a „Skopje 2014” projekt keretében emelték, méghozzá a templom helyén, ahol a később Nobel-békedíjjal kitüntetett és szenté avatott katolikus apácát keresztelték. Kissé bizarr, hogy épp mellé épült fel 2014-ben az ortodox bazilika 30 méteres kupolákkal és 50 méteres toronnyal. Építését a szekularizáció pártiak tüntetései kísérték, amik többször összecsapásba torkoltak az ortodox ellentüntetőkkel. Miután Gruevski kormányfő utóbbiak pártjára állt, nem volt kérdés, hogy megépül a templom, méghozzá közpénzből. A skopjeiek máig Gruevski-bazilika gúnynéven emlegetik.         

dscn0812.jpg

16_19.jpg

A közelben van a régi pályaudvar. Órája 5:17-nél áll, emlékeztetve az 1963-as, a város romba döntő földrengés időpontjára. A pusztítás mértékét ingyenes kiállítás mutatja be az épületben.

24_4.jpg

A városnézés legjobb lezárása a Millenniumi Kereszt a belvárostól negyedórás autóútra. A Vodno-hegyen 2000-ben emelt 66 méteres kereszttől fantasztikus a kilátás Skopjére. 

18_16.jpg

Ochridi-tó 

Balkán geológiailag legrégibb és legmélyebb, világörökségi tava az utóbbi évtizedben nemzetközi ismertséget vívott ki magának. A tóvidék mellett Ochrid városa és a Sveti Naum kolostor is az UNESCO védettsége alatt áll. 

19_11.jpg

A Sveti Naum kolostor a 30 km hosszú és 15 km széles tó déli partján, közvetlenül az albán-macedón határ macedón oldalán található. Naum, az alapító-névadó Ciril és Metód tanítványa volt. Fontos szerepet játszott a kereszténység dél-balkáni terjesztésében. A kolostort a bolgár cárok építették erőddé. Sok évszázada róják le itt tiszteletüket a zarándokok a szentté avatott Naum földi maradványai előtt.

A kolostor körüli tekintélyes park kis tóval és szigettel, forrással, valamint több kisebb templommal és tóparti promenáddal mintha nem a Dél-Balkánon lenne. Minden tiszta, rendezett, elegáns, szinte steril. A látogatóknak nyugalmat, lelki feltöltődést, sétányokat, strandot, éttermet és szállást is kínál.      

8_82.jpg

A tóparti országúton észak felé 30 km-t megtéve jutunk a 40 ezres Ohrid városába. Felfedezését érdemes a kikötőben kezdeni, ahol promenád indul és egy gondozott parkot is találunk növényekből kifaragott művészeti alkotásokkal.

10_72.jpg

A település a római időkben a Kis-Ázsiát az Adriával összekötő Via Egnatiának köszönhetően vált jelentőssé. A rómaiakat bolgárok, majd oszmánok követték, akik egészen 1913-ig maradtak. Ochrid évszázadokig ortodox egyházi központ volt pezsgő kulturális élettel, amiról máig tanúskodnak a bizánci stílusú egyházi architektúra remekei, egyedülállóan keveredve az oszmán stílusú világi építészettel. 

A tóparti belváros a legjobb hely az albánra hasonlító, de kevésbé fűszeres macedón konyha felfedezésére. A nyüzsgő promenád és sétálóutcák éles ellentétben állnak a domboldalra épült óvárossal: meredek, hangulatos utcák oszmán stílusú, favázas házakkal, virágcserepek a házak előtt, a falakhoz állított lócákon üldögélő öregek, komótosan sétáló macskák. Negyedóra alatt eljuthatunk a legfontosabb római emlékhez, az anfiteátrumhoz. Napközben ingyen bejárható, de az esti koncertekre is jutányos áruak a jegyek. A kulisszát a tó szolgáltatja. 

11_60.jpg

Valamivel tovább, a domb tetején trónol az impozáns Samuil-erőd, a egyik legnagyobb a Dél-Balkánon. Falán sétálva elénk tárul a város, a tó és a környező hegyek. Ochrid 1000 táján, Nagy Sámuel, az első bolgár cár uralkodása alatt és még néhány évtizedig azt követően birodalmi központ volt. Ez magyarázza az 500 méter hosszú falakat, 18 darab 16 méter magas toronnyal és a citadellát 100 méterrel a tó szintje felett. Szinte az egész restaurált, a kilátás pedig egyedülálló.

20_11.jpg

Néhány száz méterre az erődtől nem kevésbé impozáns egyházi építmény magasodik: a Szent Klement és Panteleimon Bazilika. Méretét 3000 fős befogadóképessége, jelentőségét pedig az mutatja, hogy valószínűleg itt dolgozták ki a cirill ábécét. Így érthető, hogy a Ciril és Metód tanítványai közé tartozó Szent Klement sírja zarándokhely.

21_10.jpg

Naplementére egy másik templomhoz kell, hogy vezessen az utunk, a tóparti sziklán magasodó Szent Jónos Bazilikához. Ohrid belvárosától csak 1 km, elérhetjük hajón vagy a tóparti sétaúton is. Egyedülálló látványba lesz részünk: a tó túlpartján magasodó hegyek mögött lenyugvó Nap, ami a tó vizét a kék legkülönbözőbb árnyalataira festi.        

23_4.jpg     

dscn0796_1.jpg

Az utat a Kárpáteurópa Utazási Iroda idegenvezetőjeként tettem meg.

Nagy Sándor lovasszobrával

Petrus Szabolcs

Kinder – a legismertebb olasz csoki német névvel

5_117.jpg

A Kindert mind ismerjük és neve alapján németnek tartjuk. Pedig az olasz Ferrero, a világ egyik legnagyobb élelmiszerkonszernjének márkája. Német viszont a fiú, aki évtizedekig a Kinder arca volt. Jöjjön még néhány Kinder-meglepetés!

Tovább

Keep calm! Egyél csigát!

A svéd fahéjas csiga, a kanelbullar világhódító úton

4_121.jpg

A fahéjas csiga hosszú ideje a skandináv gasztronómia és mindennapok fontos része. Újabban pedig a legtrendibb péksütemény. Egymás után nyílnak a ’csigázók’ a nyugati nagyvárosok hipster negyedeiben.

Tovább

Albánia elvarázsol!

Festői hegyek és kisvárosok és tengerpart, a színes Tirana, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet

4_123.jpg Albánia a vad diktatúráról, a bunkerekről és az elmaradottságról volt hírhedt. Mígnem felfedezték és dicsérték a turisták: festői hegyek, kisvárosok és tengerpart, a színes Tirana, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet. Albánia elvarázsol!

Tovább

Kiskörút nagy élményekkel Észak-Olaszországban - III. rész: Padova, Ferrara, Caorle

Keresztény és zsidó örökség, szabad tudomány, reneszánsz várostervezés, óváros a tengernél - három észak-olasz város.

 1_295.jpg

Öt nap, nyolc város, két sziget, sok magyar emlék és még tengerparti strandolás is belefér – különleges körutazás Észak-Kelet-Itáliában.

Tovább

Kiskörút nagy élményekkel Észak-Olaszországban

II. rész: Velence - ahol a turizmus áldás és átok


1_296.jpg

Öt nap, nyolc város, két sziget, sok magyar emlék és még tengerparti strandolás is belefér – különleges körutazás Észak-Kelet-Itáliában.

Tovább

Kiskörút nagy élményekkel Észak-Olaszországban - Trieszt – osztrák múlt, olasz jelen

Osztrák építészet, olasz hangulat, egy gyönyörű, de elátkozott kastély

 3_142.jpg4_122.jpg

Öt nap, nyolc város, két sziget, sok magyar emlék és még tengerparti strandolás is belefér – különleges körutazás Észak-Kelet-Itáliában.

Tovább

Moin Hamburg!

Ezerarcú tengeri kapu futurisztikus városnegyeddel és történelmi tornyokkal

Tovább

Panettone – Az olasz karácsonyi kuglóf sikersztorija

1_287.jpg

December a panettone hónapja. Az olaszok kivétel nélkül eszik és világszerte is egyre többenmajszolják. Immár sehol se számít kulináris különlegességnek, tele vannak vele a szupermarketek. Elmeséljük, hogy hódította meg Olaszországot, majd a világot.

Tovább

Overtourism Mykonoson - (egyelőre) idill Déloszon

3_140.jpg

Mykonoszon már szinte minden négyzetkilométer beépült. Az ingatlanfejlesztők a szomszédos és lakatlan Déloszon építenének tovább. Veszélyben az antik Hellász egyik legjelentősebb archeológiai emléke.

Tovább

Egy megrendezett és több meg nem rendezett olimpia helyszíne

A Foro Italico, leánykori nevén Foro Mussolini Rómában

1_289.jpg A Foro Italico és az EUR, az 1960-as olimpia helyszínei távol esnek Róma központjától, ezért kevés turista keresi fel őket. Pedig egyedülálló az architektúrájuk és izgalmas a történetük. Egy diktátor megalomániáját és a demokratikus Itália korrupt politikai életét is szimbolizálják.

Tovább

Éljen Moravia!

moravia2.jpg

Régen jobb regényeket írtak? – tette fel a kérdést a rangos olasz irodalomkritikus az 1978-as Moravia regény, a ’Lázadás’ újrakiadása kapcsán. A kötet a magyar olvasókhoz csak nemrég jutott el először. És milyen jó, hogy eljutott! 400 oldal máig aktuális, lesújtó kritika a polgárságról, az újgazdagokról és a progresszív értelmiségről is. Gyakran vulgárisan, sok szexszel és groteszk jelenettel. Hamisítatlan Moravia.

Tovább

Jeges mi-micsoda

Fagylalt, jégrém, parfé, semifreddo, sorbet, granita, frozen

10_66.jpg

Közeleg a nyár, indul a fagyiszezon. Ezért érdemes megismeri a hűs édesség különböző fajtáit. Ugyanis nem minden fagyasztott nyalánkság fagylalt! A különbségek és a tévhitek is számottevők. A fagylalt történetéről már írtunk a Könyvtacskón, ezért most rögtön belevágunk a fajtákba.

Tovább

Murakami, Liszt, Bartók és a magyar kultúráért rajongó japánok

2_157.jpg

Playlist készült a legnépszerűbb japán író, Haruki Murakami regényeiben felcsendülő számokból: 3.350 dal a legkülönbözőbb könnyű- és komolyzenei stílusban. A magyar zeneművészetet Bartók és Liszt képviseli.

Tovább

Miért éppen Portofino?

20230128_125044_masolata.jpg

 Tengeri öbölben megbújó egykori halászfalu, amiből a világ egyik leghíresebb települése lett. Nevét azok is ismerik, akik nem tudják, hogy a Ligur-tenger partján, Genovától 25 kilométerre, az azonos nevű félszigeten fekszik. De miért éppen Portofino vonzza mágnesként a turistákat a számos, hasonló adottságú mediterrán település közül?

Tovább

Vége van-e a világnak?

2022 megosztó bestsellere Franciaországban

2022 legeladottabb könyve Franciaországban egy képregény, amely végre rendszerszinten foglalkozik az emberiség jövőjét érintő legfontosabb kérdéssel: a lassan, de biztosan fogyatkozó, és persze közben a klímát pusztító fosszilis tüzelőanyagok kiváltásával. A zöldek egy csoportja ugyanakkor erősen tiltakozik a könyv atomenergia-pártisága miatt.

9782205088168-couv.jpg

Tovább

Mercedes 124

’Az utolsó igazi Mercedes’

elso.jpg

Egy autó, amit azok is ismernek, akik a kocsikat csak a színük alapján különböztetik meg. Egy modell, amiről a Mercedest nem kedvelők is elismeréssel beszélnek. Egy autó, amiről az elektronika nélküli autók hívei ódákat zengenek. Egy típus, ami több millió kilométer megtételével bizonyítja az elnyűhetetlenségét.

Tovább

Kertész Ákos (1932-2022) - Mi jut róla eszünkbe?

1_279.jpg

A többségnek semmi. Kevesen emlékeznek 2011-es, akkor hatalmas botrányt kavaró publicisztikájára. amiben a magát balliberálisnak valló író a ’magyart genetikusan alattvalónak’ minősítette. A közélet pártállástól függetlenül felháborodott. Kertész sértődötten kért bocsánatot: „A publicisztikámban szereplő mondatot: A magyar genetikusan alattvaló – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Ezzel az ügyet lezártam.” Budapest megvonta díszpolgári címét, feljelentették közösség elleni izgatásért és állítása szerint verbális-tettlegesen inzultálták, emiatt Kanadában menekültstátuszt kért és kapott. Élete utolsó 10 évét Montrealban töltötte.

Tovább

Kozákok, tatárok, ukránok

Történelmi háttér az orosz-ukrán háborúhoz

szabharc.jpg

Az ukránok evidenciának tartják, hogy a kozákok és a tatárok leszármazottai. Hangsúlyozzák, hogy a birodalmak mindig alábecsülték katonai képességeit, ami szabadságvággyal párosulva legendás harcosokká tette ’véreiket’. Ennek ellenére az oroszok évszázadokig felülkerekedtek rajtuk.

Tovább

Klímagyilkos internet

klimagyilkos.jpg

A digitalizáció: a klímaváltozás elleni harc fontos eszközéből ökológiai rémálom lett.

Tovább

A Queen örök!

Mi lesz a brit uralkodóházzal most, hogy II. Erzsébet örökre elment?

1_258.jpg

Erzsébet az Egyesült Királyság leghosszabb időt, 70 évet a trónon töltött uralkodója. A Brit Birodalom széthullása, a Brexit és a skótok függetlenségi törekvései ellenére az állandóság és a kiszámíthatóság érzését adta alattvalóinak. Károly anyjával ellentétben nem élvez ikonikus státusz. Ezért gondolják sokan, hogy II. Erzsébet halála egyben a brit monarchia végét is jelentheti.

Tovább

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A japán és a német vasút

vasut_coll_nemet_japan.jpg

Németország a járműiparban és közlekedési innovációba világelső. A német vasút mégis sok problémával küzd. A németek irigylik a japánt, a világ legbiztonságosabb, legpontosabb, leggyorsabb vasútját, amit a japánok joggal tartanak fejlettségük, innovációjuk és precizitásuk szimbólumának. Miért sikerül a japánoknak, ami a németeknek nem?

Tovább

’Nagy Putyin cár’, avagy ’Putyin az új Hitler’

Történelmi hasonlatokról az orosz-ukrán háború tükrében két világhírű történésztől

car_1.jpg

Christopher Clark szerint a félrevezető és túlzó párhuzamok célja a közvélemény manipulálása. Timothy Snyder viszont épp egy erős hasonlattal magyarázza meg a háborút: „Napjainkban nincs fasisztább állam Oroszországnál”. 

Tovább

Úszásra fel!

Budapesti uszodateszt szigorúan szubjektíven

duna_kezdo.jpg

Budapest a termálfürdők mellett a sportuszodák városa! Huszonöt éve úszom napi rendszerességgel. Nincs törzshelyem, ezért sok uszodában szereztem tapasztalatot és gyűjtöttem élményeket, a mostani cikkben ezeket gyűjtöttem össze.

Tovább

A jó fagyi titka

Budapest legjobb hírű fagyizóit teszteltük

csoki.jpg

A Könyvtacskó tavalyi fagyitesztje folytatódott. Visszatértem a legjobb helyekre és kipróbáltam újakat. A Málna The Pastry Shopban beszélgettem a fagyikészítő mesterekkel is. Kolonics Zoltán sok érdekesség mellett elárulta a jó fagyi titkát.

Tovább
süti beállítások módosítása