Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Levél Jézuskához

Könyvet karácsonyra!

2015. december 16. - Szabolcs282

karacsony.jpg

Az adventi időszak standard témája a nyomatott és az elektronikus sajtóban is a könyvajánló. Ez nem véletlen, a könyv az egyik legkedveltebb karácsonyi ajándék. Nem feltétlenül kell sok fantázia a választáshoz, le lehet emelni egy kötetet az aktuális bestsellerek polcáról is; mindenkinek adható, aki nem olvas, kap legfeljebb egy szép albumot, sok képpel; könnyű visszacserélni. De a könyv nem csak praktikus ajándék, ha körültekintően, a megajándékozott személyiségét, érdeklődését figyelembe véve választunk, lehet a legszemélyesebb meglepetések egyike is.

A Könyvtacskó azonban nem akarja olvasóit a sokadik, sablonos, könyvkereskedők sikerlistája alapján összeállított ajánlóval untatni; a blog műfajának személyes jellegére is tekintettel, inkább azokról a könyvekről írok, amelyeket én szeretnék ajándékba, amelyeket - gyerekkorom hagyományaihoz visszanyúlva - a Jézuskától kérnék karácsonyra.

Halász Judit / Orosz Ildikó – Nem születtem varázslónak

1_8.jpg

Hogy olyan közhellyel kezdjem, amely Hernádi Miklós örökbecsű közhelyszótárában, mint feltétlenül elkerülendő fordulat, csupa nagybetűvel van szedve, a karácsony a szeretet ünnepe. Ha szeretetről, ünnepről, gyerekekről, örömszerzésről, ajándékokról van szó, aligha akad olyan magyar sztár, akire méltóbbképpen asszociálhatnánk, mint Halász Juditra, a haza művészvilág legnemesebb értelemben vett csillagára, akit kettőtől százkettő éves korig mindenki ismer, holott soha nem teregeti ki magánéleti szennyesét, soha nem turnézik a kertévék reggeli műsoraiban, soha nem hívja a bulvárlapok fotósait az otthonába egy homestory kedvéért. Ő az, akit mindenki szeret, becsül, tisztel, csodál, és akinek több mint ötvenéves (!) pályafutása alatt egyetlen negatív hír, egyetlen botrány sem kapcsolódott a nevéhez. Aligha akad olyan gyerek, szülő, nagyszülő ebben az országban, aki az elmúlt harminc évben nem járt volna koncertjén a Vígszínházban, akiknek ne kívántak volna még Halász Juditot énekelve „boldog, boldog születésnapot”. A színésznő, énekesnő már jócskán a nagymama korban van. Ez, ha arra gondolunk, hogy már a hatvanas, hetvenes években filmek tucatjainak volt főszereplője, a világirodalom valamennyi nagy nő főszerepét eljátszotta már színpadon, nem meglepetés. Ha viszont megnézzük a róla készül friss fényképeket, esetleg van szerencsénk őt egy színházban megcsodálni, vagy csak arra gondolunk, hogy majd’ minden este színpadra lép, alig hinnénk, hogy már hetven is elmúlt. Most, sok évtizedes pályafutással a háta mögött, visszatekint életére, és egyúttal terveiről is mesél. Szebb, méltóbb ajándék aligha kerülhet a fa alá.  

Némiképp ide kapcsolódik, hogy a tavalyi év karácsonyi szezonjának életrajzi könyvslágere, Makk Károly kötete hatalmas csalódás volt számomra, amiről itt már beszámoltam. Ez persze semmifajta prejudikáció nem akar lenni Halász Judit könyvével kapcsolatban.   

Park, 2015, 328 oldal, 3500 Ft  

 

Magos Judit – Demény, Kóbor kalandjaim

2_5.jpg

Demény. Négylábú celeb. Neve fogalom. Olvasása a Könyvtacskónak kötelező. Egyrészt, mert mi négylábúak, fenékszaglászók összetartunk, hogy egy kutyabarátabb Magyarországon élhessünk. Másrészt, mert blogunk egyik legnagyobb sikerét Deménynek köszönhetjük; első könyvéről írott cikkünkre több mint háromezren voltak kíváncsiak. Deményt olvasni azonban korán sem kellemetlen kötelezettség. Magos Judit könnyed stílusban, viccesen ír a kutyatartás mindennapi örömeiről és bosszúságairól, de nem kerül meg olyan nehéz témákat sem, mint az állatkínzás, vagy a kóbor, menhelyen sínylődő kutyák megpróbáltatásai. Kíváncsian várjuk a deményizmus filozófiájának újabb tételeit is.     

Libri, 2015, 160 oldal, 2990 Ft

 

Géczi János – Vadnarancsok

3_2.jpg

Akik már a nyolcvanas években is követték a közéletet, olvastak, minden bizonnyal ismerik a szerzőt és a művét. 1982-es megjelenésekor ugyanis nagy vihart kavart a könyv a Kádár-Magyarország langyos, poshadt állóvizében, az azt lehozó folyóirat aktuális számát bezúzták. Ez nem meglepő, ha tudjuk, hogy a kötetben négy kisiklott élet történetét olvashatjuk, és ezen keresztül társadalmi szubkultúrákba, aszociálisnak tartott közösségekbe kapunk bepillantást. Más szóval csupa olyan téma, mai a szocialista Magyarországon hivatalosan nem létezett.

Miért kellette fel ez a kötet a kíváncsiságomat, és egyáltalán, miért érdekes ma, harminc év elteltével, egy más politikai, gazdasági, társadalmi rendszerben? 

Az első kérdésre egy másik, a Könyvtacskón már bemutatott könyv a válasz: „Meleg férfiak hideg diktatúrák”. Ebben ugyanis több utalás van Géczi kötetére, amely a Kádár-korszakban először foglalkozott nyíltan a homoszexualitással. Ami a melegek számára egyébként elég bántó lehetett, és már önmagában beszédes. Homoszexuálisok, akik lehettek olyan nemes lelkű, szakmájukban megbecsült emberek, mint egy heteroszexuális, olyan, a társadalom peremén álló csoportokkal kerültek egy kategóriába, mint a kábítószerfüggők, vagy a prostituáltak. Én midenesetre már a fent említett riportkötet olvasása közben elhatároztam, hogy beszerzem a Vadnarancsokat is; abban reménykedtem, hogy egynémely antikvár példány még fellelhető. Legnagyobb meglepetésemre, amikor Az Írók boltjában jártam (Erről is írtunk már!), az újdonságok között pillantottam meg a kötet friss kiadását.

A másodok kérdésre, azaz, mond-e ez a kötet valamit a mának, két válasz is van. Egyrészt semmi sem mutatja jobban a Kádár-Magyarország működését, képmutató, szőnyeg alá söprős világát, mint a tűrt, vagy tiltott szubkultúrák bemutatása. Ez persze önmagában csak egy történelmi kérdés. Másrészt azonban, a Géczi által bemutatott miliőben, a társadalom peremén kevesebb változás történt, mint gondolnánk – állítják csaknem egybehangzóan a szociológusok. Így a kötet legalább olyan aktuális, mint első megjelenésekor, több mint harminc évvel ezelőtt.

Athenaeum, 2015, 390 oldal, 2990 Ft 

 

Roman Szencsin – A Jeltisev család

4_1.jpg

…avagy élet az orosz vidéken. Oroszország, az orosz társadalom múltja és jelene borzalmas, és egyben lenyűgözően izgalmas. Az orosz irodalom – stílszerű kifejezéssel élve – permanens tündöklése elválaszthatatlanul összefügg azzal, hogy az ország megannyi komoly problémával küzdött, és küzd, feszültségek sokasága feszíti a társadalmat. Így az orosz ember, illetve a homo sovieticus bemutatása, szociológia és szépirodalmi írások kifogyhatatlan tárháza. Magam is nagy érdeklődéssel olvasok kortárs orosz szerzőket. Ljudmila Ulickaja, Szvetlana Alekszijevics, Polina Daskova - hogy csak három, már a Könyvtacskón is bemutatott szerzőtnőt (!) említsek.

Roman Szencsin akitől eddig még nem olvastam, a kortárs, orosz szépirodalom egyik új felfedezettje, regénye a Moszkvától infrastrukturálisan, az emberek vagyoni viszonyaiban és gondolkodásmódjában fényévekre álló orosz vidékre repíti az olvasót. Nagyon kíváncsi vagyok!     

M. Nagy Miklós fordítása

Európa, 2015, 272 oldal, 2990 Ft

 

Steiner Kristóf – Kristóf konyhája

5_1.jpg

Amikor körülbelül tíz éve, utoljára tartottam a Blikket a kezemben, Steiner Kristóf egy celeb volt. Arra, hogy művészete pontosan miben állt, már nem emlékszem. Azt azonban tudom, hogy példamutató módon vette a bátorságot, és a magyar hírességek közül az elsők között, vállalta a szexuális másságát. Gyanítom, ma is celeb Magyarországon, én viszont azért tudok róla, mert ő immár Tel-Avivban élő vegán, aki ezt a két témát állítja a középpontban Facebook-oldalán és a blogján is, amiket én éppen ezért rendszeresen olvasok. De ez talán némi magyarázatra szorul.

Vegán.  Azon olvasók kedvéért, akik esetleg még nem találkoztak volna a fogalommal, bár most már szerencsére egyre közismertebb: a vegánok azok a vegetáriánusok, akik egyáltalán nem esznek állati eredetű termékeket (etikai, állatvédelmi okokból). Nem egyszerű vállalkozás. Aki tud főzni, vagy legalább szokott enni, gondoljon bele, hány olyan ételt ismer, aminek az elkészítéséhez se tejtermék, se tojás nem szükségeltetik. A húsról értelemszerűen nem is beszélek. Na, ugye! Én nem vagyok vegán, húst ugyan nem nagyon eszem, de teszek kivételeket, így bigott vegetáriánusnak se nevezném magam. Ennek ellenére kíváncsivá tesz a vegán konyha.

Tel-Aviv. Aki rendszeresen olvassa a blogot, már felfedezhette, hogy szeretem az izraeli irodalmat (itt, itt és itt). De nem csak azt, hanem az egész országot, a folyamatos háborúskodásban élő, mégis életvidám és optimista izraelieket; csodálom, hogy termővé tették a sivatagot, és, hogy háborúkkal, létbizonytalansággal dacolva, a világ egyik leggazdagabb országát varázsolták a Közel-Kelet egyetlen, nyersanyagban szegény szegletébe. Jártam már Izraelben, jövőre újra készülök, imádom Tel-Avivot, a világ egyik leglazább városát, ezért szívesen olvasok Kristóf blogján az aktualitásokról, a mindennapokról.   

Ez a két téma, vegánság és Tel-Aviv nem csak a blogba, hanem egy könyvbe, nevezetesen Kristóf új, szakácskönyvében is összekapcsolódik. A receptek nagy része a nagyon egészséges, sok zöldséggel, gyümölccsel főző izraeli, közel-keleti konyhából származik, és az ígéretek szerint sok képpel és történettel van fűszerezve, főszerepben a „fehér várossal”. A gasztroalbumot ajánlom a húsimádóknak is, talán ők is veszik a bátorságot, és kipróbálnak ezt-azt; legyünk nyitottak az újra! 

Kulcslyuk, 2015, 208 oldal, 4490 Ft

 

Karai Dávid – 50 édesség, amit el kell készítened      

6_1.jpg

Én nem csak olvasni, de sütni és főzni is nagyon szeretek. (A fényképes bizonyítékokat láthatták már a Könyvtacskó olvasói Dés Mihály „77 pesti recept” című kötetéről szóló cikkünk kapcsán.) Így felkeltette az érdeklődésemet ez a szakácskönyv, amely az ajánló szerint új és klasszikus édességek gyűjteménye, azaz nem vegán; vannak benne receptek sok vajjal, sok tojással, ahogy „nagyanyáink csinálták”. Íme, a bizonyíték: Az érdeklődés az új iránt nem feltétlenül jelenti a régi elvetését. Ha a Jézuska, vagy legalább anyukám megörvendeztet az albummal, ígérem, az elkészült finomságok fényképei felkerülnek a Facebook oldalunkra is. Tehát, aki még nem tette, lájkolja az oldalt!   

Bookline, 2015, 176 oldal, 4990 Ft

Többekben talán felmerül a kérdés, minek egy szakácskönyvért pénzt kiadni, amikor a netet elárasztják a receptek. Két érvem van. Egyrészt a szakácskönyv megnevezés találó volt Horváth Ilona vagy Végh Júlia kötetire, hogy két klasszikust említsek, de nem írja le megfelelően Steiner Kristóf és Karai Dávid, az imént bemutatott két kötetét. Az ő esetükben, és általában, ha a konyhaművészet kortárs irodalmáról van szó, találóbb gasztróalbumokról beszélni. Hiszen ezek nem egyszerű receptgyűjtemények, hanem az ételek mellett történetekből, fotókból, életfilozófiákból összeálló, sokszor vizuális élményt is nyújtó kötetek. Másrészt, a neten, a receptek rengetegében sokszor elveszik a keresgélő. Ha egy konkrét ételt keresünk, a net egyszerű és gyors megoldás (Ezért nem tagadom, Horváth Ilona vagy Végh Júlia ideje lejárt. Igaz, nálunk még ott vannak a konyhában.), de ha egy ötletre van szükségünk a vacsorához, vagy az ünnepi menühöz, könnyebb egy, csak néhány tucat, de kipróbáltan jó receptet felvonultató, sokszor tematikus albumot lapozgatni.  

 

Horthy Miklósné – Napló 1944-45

7_1.jpg

A blogról már az is kiderülhetett, hogy érdekel a történelem, különösen a XX. század története iránt, még, ha kifejezetten szakkönyvi recenzió kevés is jelent meg eddig a Könyvtacskón. Ennek két oka van. Mostanában kevesebb ilyen jellegű könyvet olvasok, a sokadik II. világháborús kötet után kissé megcsömörlöttem. De az is visszatart az írástól, hogy Magyarországon az újkori történetírás tragikusan átpolitizált, az aktuálpolitikától pedig igyekszünk távol tartani magunkat. Sokszor már a szépirodalom is vékony jég, egy Spiró cikkünk közlésének például fél tucat diszlájk lett a következménye a Facebookon…

Horthy Miklósné rövid, 1944 novembere és 1945 decembere között íródott naplójának a felbukkanása igazi újdonság, minden történelem iránt érdeklődő, így az én figyelmemet is felkeltette. A nácik fogságába kerülés és a madeirai száműzetés megkezdése közötti időszakról van szó. Már emocionálisan is érdekes, hogy dolgozta fel az országot évtizedekig megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel uraló kormányzó és neje a bukást, amely ráadásul a szövetséges, a náci Németország tudtával és beleegyezésével ment végbe. Abban bízom, megtudhatjuk, mit gondolt a Horthy házaspár történelmi felelősségérzetről, ok-okozati összefüggések mibenlétéről, saját további sorsukról és az ország jövőjéről. Egy történelmi személyiség illetve hozzátartozójának naplója értelemszerűen szubjektív írás, csak fenntartásokkal olvasható, mi több, az esetek többségében a történelmi időszak mélyebb ismeretét is megkívánja. De aki érdeklődik a Horthy-korszak története után, biztos érdekes, új adalékokkal fog gazdagodni – legalábbis ebben bízom a könyv ismertetője alapján.    

Libri, 2015, 200 oldal, 3490 Ft

 

Péterfy Gergely – Halál Budán

8.jpg

Péterfy Gergely, akinek a „Kitömött barbár” című kötetét már bemutattuk, ismét történelmi témához nyúlt. Ezúttal a Buda birtoklásáért folyó oszmán - Habsburg harc időszakába, az 1680-as évekbe kalauzolja az olvasót. A „Kitömött barbár” stílusa, szerkesztése, pontosabban ennek gyengeségei kapcsán több kritikát is megfogalmaztam, de mivel a történet érdekes, a koncepció jó volt, és a kötet mögött alapos kutatómunka állhatott, megpróbálkozunk az új Péterfy-regénnyel is, hátha ő is olvassa a Könyvtacskót, és megfogadta kritikáinkat.   

Kalligram, 2015, 192 oldal, 2990 Ft

 

Annak ellenére, hogy ez egy személyes kívánságlista, bízom benne, hogy minden olvasónk talál benne szerette, vagy ne adj’ Isten, saját érdeklődést felkeltő kötetet. Ebben a reményben kíván boldog, békés karácsonyt a Könyvtacskó csapata!

 

Petrus Szabolcs

1_9.jpg

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr748170804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása