Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Horthy Miklósné – Napló 1944-45

Egy semmitmondó kötet még soha nem volt ilyen sokatmondó!

2016. március 24. - Szabolcs282

horthyne_naplo.jpg

1944. október 15-16-án, a sikertelen kiugrási kísérlet után, a Gestapo elrabolta Horthy Miklós fiát, és ezzel Horthy Miklóst Szálasi kinevezésére és egyidejűleg lemondásra kényszerítették, majd feleségével, menyével, unokájával és néhány közeli munkatársával a bajorországi Weilheim közelében található Hirschberg kastélyba internálták. Itt kezdett Horthyné életében először naplóírásba.

A bejegyzések fontos adalékkal szolgálnak a korszak és Horthyék megértéséhez, de furcsa módon nem a napló tartalma, hanem annak tartalmatlansága miatt! Mi áll a naplóban? Egy öregasszonyt, aki négy gyermekéből hármat már korábban elvesztett, utolér a szörnyű háború. Elhurcolt fiáért, raboskodó családjáért, számonkérésre váró férjéért aggódik. Szenved a bezártság miatt, fázik, táplálkozásban szükséget szenved. Megrendítő helyzet, szánom ezt a szegény asszonyt. Aztán felocsúdok. – Álljon meg a menet, itt Horthynéről van szó!      

hne.jpg

Horthy Miklósné, született Purgly Magdona, huszonnégy éven keresztül kormányzóné, az ország első asszonya, a közélet aktív szereplője volt, akinek férje hadat üzent a Szovjetuniónak, átmeneti ruhában küldte a második magyar hadsereget a mínusz negyven fokos hidegben, a Kárpátoktól ezerötszáz kilométerre a hazát védeni, szótlanul nézte végig félmillió vidéki, magyar zsidó deportálását az auschwitzi gázkamrákba. És most ez a nagyasszony azon kesereg, hogy „napok óta nincs tészta az ebédnél”, nem tudnak ajándékot tenni a kis unokának a fa alá (Ne tessék izgulni, a probléma aztán megoldódik), hideg és esős a bajor nyár. – Hogy oda ne rohanjak! Személyes felelősségről, hibákról, az ország sorsáról, jövőjéről szinte szó sem esik. Jóindulattal azt feltételezhetjük, félt, hogy a napló a nácik, vagy később a szövetségesek kezére jut, és felhasználják férje ellen. De a bejegyzések hangulatából sokkal valószínűbb, hogy ez az asszony borzasztóan kisszerű gondolkodású. Hiába a nagy műveltsége (A sorokból például kiderül, hogy ’45 januárja táján már félreteszi a német nyelvű Goethe kötetet, és angol illetve francia klasszikusokat vesz elő, felfrissítendő nyelvtudását. – Élelmeseknek áll a világ!), Horthyné végtelenül szűk látókörű, annyi érdekli a világból, amennyi bejut a Hirschberg kastély parkjába. Így részletesen beszámol az amerikai megérkezéséről, de szót sem ejt a harcok magyarországi befejeződéséről, az atombomba ledobásáról, a világháború végéről. Hogy csak néhány példát említsek.

kastely.jpg

Hirschberg kastély a Haar tó partján, a felső-Bajorországi kisváros, Weilheim közelében, Münchentől 50 kilométerre. Nem a Horthy házaspár volt az első prominens "vendég", eltöltött itt az olasz diktárot, Benito Mussolini is néhány hetet, miután a németek kiszabadították a fogságból, ahova 1943-es megbuktatása után került. 

falu.jpg

Marnbach, kis falu a kastélytól néhány kilométerre. Az amerikaik megérkezése után ide vezetett Horthyné és menyének első útja; egy istentisztelete vettek részt. A napló tanulsága szerint Horthyné megszenvedte, hogy a német őrizetben nem járhatott misére, és egy idő után már az őt eleinte felkereső papot se engedtek be a kastélyba.

haz.jpg

Az amerikaiak megérkezése után a Horthy családnak ki kellett költöznie a kastélyból. Hajléktalanok azonban nem lettek, a US-Army több környébeli családi házat is felkínált a családnak. Ők végül egy weilheimi ingatlan mellett döntöttek. 

wh.jpg

A Horthy család Weilheim-i mindennapjai és a bajor városka napjainkban.

kornyek.jpg

Weilheim illetve a több kisebb tó mellett fekvő kastély félúton vannak München és az Alpok között; tiszta időben jól látszanak a hegycsúcsok.

estoril.jpg

A család néhány év után a kedvezőbb klímáju portugál üdülőhelyre, Estorilba költözött.

Az a néhány bejegyzés, ami a férje politikai szerepére reflektál, már a későbbi, idealizált Horthy-kép első ecsetvonásai: Ők nem tudtak semmiről, nem felelősek semmiért, a németbarát magyar politikusok megvezették őket, majd magukhoz ragadták a hatalmat. – Tudatos történelemhamisítás? Nem, inkább az az állapot, amikor valaki már annyira beleéli magát a legendájába, hogy azt igazságnak tartja.

Horthyné naplója fontos könyv, értékes forrásul szolgál a két világháború közötti magyar történelemhez. Csak olvasás közben ne tessék elfelejteni, ki írja a sorokat, és mivel vonult be a történelembe hőn szeretett ura.

Libri, 2015, 213 oldal, 3490 Ft

Petrus Szabolcs

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

 

          

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr698397814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2016.03.25. 11:44:50

"...Személyes felelősségről, hibákról, az ország sorsáról, jövőjéről szinte szó sem esik..."
Mert egy személyes magánnaplóba értelemszerűen másról sem szabad írni.

gaston 2016.03.25. 11:48:29

És aki ezt a fenti pár sort olvassa, ne felejtse el, hogy csak petrus szabolcs írja. ... akinek a véleménye felületességtől és tévedésektől sem mentes. Aki nem történész és még csak nem is szakértője a témának. Az ő írását tehát így olvassátok!

kasztor 2016.03.25. 12:08:01

A világ már csak ilyen.
A népek által istenített vezérek, államfők ha szar van a palacsintában, nem vállalva tevékenységüket, gyáva féreg módjára menekülnek a kimentett pénzeik után, vagy csatornákban, barlangokban bújnak meg cserbenhagyva a hőn szeretett hazájukat.
Sajnos hazánk is bővelkedik az ilyen "hősökben".
Tetteiket nem vállaló gyáva szar ember mind!

Józsi01 2016.03.25. 12:10:45

petrus szabolcs elfogult és gyűlölettől átitatott monológját mindenki a helyén kezelje.
Tudatosan ferdít és hamisít, magyarán hazudik!!!

Szabolcs282 2016.04.06. 07:57:46

@Józsi01: Ha már olyan erős kifejezéseket használsz, mint "hamisít" vagy "hazudik", kíváncsi lennék, hogy az általam leírtakból szerinted mi nem felel meg a valóságnak.

@gaston: Úgy van, ahogy mondod. A blog műfajának lényege, hogy a szerző leírja a személyes véleményét. Nem vagyok történész, csak egy a történelélem és a könyvek iránt érdeklődő laikus, aki leírta a gondolatokat, amik erről a könyvről az eszébe jutottak.

@Muad\\\'Dib: Bármennyire is személyes, bármennyire is magán, egy napló arról szól, hogy az írója papírra veti a gondolatokat, amelyek foglalkoztatják. Nem tudom elképzeléni, hogy a házastársam az egyik nap még egy ország nagy hatalmú vezetője volt, másnap már fogságban ül, és nekem a "trónfosztásáról", az országról, és az országlás évtizedeiről nincs gondolatom, véleményem.
süti beállítások módosítása