Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Mindenkinek lehet saját könyve!

Egy osztrák ötlet forradalmasíthatja a könyvpiacot

2020. március 20. - Szabolcs282

1_220.jpg

Jól hangzó, a könyvpiacot forradalmasítani akaró ötlet. Ausztria egyik legsikeresebb kiadója egykori vezetőjének fejéből pattant ki. Hannes Steiner szerint a XXI. század legfontosabb könyves innovációja az egyéni kiadás (self publishing) és nem az e-book. Véget vetett a hagyományos kiadók egyeduralmának, amelyek filterén kéziratok milliói akadnak el.

3_102.jpg

Forradalmi ötlet?

Az osztrák üzletember összekapcsolt két, egymástól látszólag független jelenséget: (1) A számok azt mutatják, hogy a huszonévesek is szeretnek olvasni. Igaz mást és máshogy, mint szüleik. A realisztikus történeteket kedvelik, és az olvasás terén is online ajánlatokkal lehető őket a leginkább elérni. (2) A közösségi oldalak és a világ legnagyobb könyvkereskedője, az Amazon megnyitották az önálló publikálás lehetőségét. 

7_62.jpg

A self publishing hazájában, az USA-ban 10 év alatt 85 ezerről 1 millióra növekedett az önállóan kiadott kötetek száma. A német nyelvterületen 2012-ben összesen 500 ezer új cím került a piacra. 2018-ban már több, mint 850 ezer. Harmaduk magánkiadás volt és kevesebb, mint 3 példányban kelt el.

Az osztrák üzletember ötlete: Mindenkinek vannak érdekes történetei, amelyek akár 2500 leütéssel össszefoglalhatók és így 2 perc alatt elolvashatóak. Ha a magát író vénával megáldottnak tartó kísérletező megír ezekből tizenkettőt, feltöltheti a story.one felületére. Az oldal arra vállalkozik, hogy összehozza a kínálatot a kereslettel, jelen esetben az olvasót az íróval, ill. kötetével. A story.one 2-3 nap alatt digitális és az író igénye szerint egy hét alatt nyomtatott kötetet is készít a 12 sztoriból.

Az alkotók között vannak profik és hobbiból írók is. Steiner, aki hosszú évekig dolgozott lektorként azt mondja, a szerző névének elolvasása nélkül gyakran nem tudja megmondani, hogy hivatásos írótól, vagy kedvtelésből tollat ragadótól származik egy-egy írás.

4_85.jpg

Az oldal egyelőre csak németül érhető el. Steiner 2021-ig az angol nyelvű piacon is meg akar jelenni. A 2018 novemberi indulás óta sikerült elérni az induláskor kitűzött 10 rövid távú cél: 10.000 történet már felkerült az oldalra. A történeteknél látható számlálók átlagosan 5.000-10.000 letöltést, 2.000-3.000 lájkot és 1-2 tucat komment mutatnak. A körülbelül 1.000 többségében osztrák regisztrált felhasználó nagyon aktív, naponta 25 új történetet tölt fel és az interakcióik száma már meghaladja már 50.000-t. Ennek ellenére továbbra is az ismertség hiánya a story.one legnagyobb problémája. Steiner azonban bízik a sikerben és eltökélt szándéka a ’könyvpiac demokratizálása’. Ezt bizonyítja, hogy partnerével együtt félmillió eurót invesztált az oldalba.

Íróként keresni a story.one segítségével?

1_214.jpg

Íróként pénzt keresni csak a printkönyv változattal lehet. A feltöltések után nem jár szerzői jogdíj, hisz az olvasók sem fizetnek a letöltésért. A platform tehát csak a lehetőséget adja, hogy valaki megismertesse, megszerettesse magát a nagyközönséggel, abban a reményben, hogy később, a további sztorikból összeálló nyomtatott könyveit is megveszik. 

Ha valaki könyv formában és a könyvesboltokban is látni szeretné a történeteit, a 60-80 oldalas kötetért a megrendelt példányszámtól függően fizet: 1-3 könyvnél még 16,99 a kötetenkénti ár, amely lépcsőzetesen, 1000 példány megrendelése esetén lemegy 8,99€/kötetre. A sory.one üzemeltetői ezért azt is vállalják, hogy a kötet a megrendeléstől számított 1 héten belül Németország, Ausztria és Svájc 6000 könyvesboltjában és a világ 1000 online könyvkereskedésében elérhető lesz. Az fogyasztói ár példányszámtól függetlenül 16,99 euró. 10 százalékos bevételrészesedés a 11. példánytól jár. 2 százalékról indul, de nagyobb eladási darabszám esetén, lépcsőzetesen az 52 százalékot is elérheti.

A korrektúra nincs benne az árban. Az oldal elsősorban a Word helyesírási ellenőrzőjét és a lelkes barátokat ajánlja segítségül. 4€/történet felárért azonban professzionális segítség is igénybe vehető.  

5_77.jpg

Az irónak kategórizálással és taggeléssel magának kell elhelyezni történetét az adatbázisban.

2_144.jpgNem csak téma és szerző alapján lehet keresni. Az automata találomra dobja ki a sztorikat.

6_62.jpg

Egy népszerű szerző, népszerű története.

1_215.jpg

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr3415423302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása