Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

John Grisham – Végzetes hagyaték

Megkésve ugyan, de magyarul is megjelent

2016. április 08. - Szabolcs282

vegzetes_hagyatek.jpg

A Geopen, John Grisham regényeinek magyarországi kiadója, régi adóságát törlesztette, amikor „Végzetes hagyaték” címen, az idén idehaza is piacra dobta az igazságügyi thriller nagymesterének Amerikában már 2002-ben megjelent regényét. Rejtély, miért kellett ennyit várni, a Grisham-fordítások általában néhány hónappal az amerikai megjelenés után el szokták érni a magyar olvasókat. Jómagam néhány évvel ezelőtt, németül olvastam a kötetet, de máig pontos emlékeim vannak róla; ez már mutatja, nem lehetett rossz. Hozzá kell azonban tennem, hogy egyik kedvenc szerzőmről van szó, így írásai az átlagosnál jobban az emlékezetemben vésődnek.

2002.jpg

Az eredeti 2002-ben jelent meg.

Írónk megszokott környezetbe, a Kansas állambeli, csak az ő képzeletében létező tipikus déli kisvárosba, Clantonba tér vissza. Az indítás egy thrillerhez képest szokatlanul feszültségmentes: Természetes halállal távozik az élők sorából a köztiszteletben álló Atlee bíró; ház, autó, ingóságok és nem jelentős mennyiségű pénz marad utána. Hamar megérkezik két fia közül a nagyobbik, Ray, hogy megkapja részét a hagyatékból, míg öccse, Forrest akadályoztatva van, sokadik alkalommal drogelvonó kúrán vesz részt. Az izgalmi szint a lassan hömpölygő történetben csak jó pár oldal után kezd emelkedni, amikor Ray elhunyt apja házában három millió dollár készpénzre bukkan. Az rögtön világos, hogy ezt bírói tiszteletdíjából nem spórolhatta meg, elkezd hát a pénz eredete után kutatni. Főhősünk rövidesen névtelen leveleket kap, melyekből kiderül, más is tud a pénzről, és magának követeli azt. Izgalmas történet veszi kezdetét tipikus déli karakterekkel, gondolkodásmóddal, helyszínekkel és egy váratlan záró fordulattal…

4_4.jpg

Tipikus ház az USA déli államaiban. Ilyenben élhetet a bíró is. 

2_9.jpg

John Grisham

A lassú folyás nem csak a regény bevezetésére, de fordulatos története ellenére az egész kötetre jellemző. Félreértés ne essék, ez nem kritika. Írónk stílusában is igazodik a déli államok a nyugati és a kelti part nagyvárosaitól teljesen idegen világához, az ott élők konzervatív, kapkodást, hektikát rühellő életvezetéséhez. Érdekes világ, kellemes olvasmány, a megszokottnál kevesebb jogi eljárással és tárgyalótermi jelenttel, azaz részben másképp, mint ahogy azt Grishamtől eddig megszoktunk.

Geopen, 2015, 408 oldal, 3990 Ft

Fordította: Gellér Marcel

Petrus Szabolcs

dscf1047.JPG

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr248298464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása