Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Moin Hamburg!

Ezerarcú tengeri kapu futurisztikus városnegyeddel és történelmi tornyokkal

2024. január 02. - Szabolcs282

Moin!
– így üdvözölik egymást a hamburgiak. A kifejezés jelentése „szép dolog”, de mára Németország-szerte köszönésként ismert. Hamburg nagy múltú kereskedőváros, a Hanza, a középkori észak-európai kereskedőszövetség alapító tagja. Napjainkban egyike az EU leggazdagabb régióinak és a legjobban növekvő népszerűségű turistadesztinációinak.
Németország kapuja a világra
20220805_202602.jpg
Hamburg legnagyobb attrakciója az ezerarcú kikötő. A legnagyobb Németországban, a harmadik Európában, és huszadik a világranglistán. Raktárvárosa (Speicherstadt) a világörökség része. Az 1885–1927-es periódusban az Elba-ágak között, szigeteken épített klinkertéglás raktárakat és irodaházakat hidak és csatornák kötik össze. 300 ezer négyzetméterrel a világ legnagyobb, egységes architektúrájú tengerkereskedelmi negyede. Napjainkban kulturális létesítményekkel, éttermekkel, bárokkal teli, örökké nyüzsgő városrész. A Speicherstadot sétával, a kikötőt hajós körúttal tudjuk a legjobban felfedezni. Ilyet több társaság is kínál egyórástól félnaposig, akár gőzössel, ehhez igazodóan 16 és 40 euró közötti áron. Akit jobban érdekel a kikötő története, illetve a régi hajók, érdemes felkeresnie a kikötő múzeumát (Hafenmuseum), ami 6,50 euróért interaktívan kínál tudni- és látnivalót minden korosztálynak.
20220805_115505.jpg

Európa legnagyobb városfejlesztési projektje

A kikötőnek modern arca a Hafen City, egy 2,2 négyzetkilométeres új negyed. Építése 2008-ban kezdődött, és várhatóan 2030-ig fog bővülni, amikorra 14 ezer lakás épül majd fel, akár 45 ezer embernek, valamint 3 ezer szállodai szoba, 10 ezer főnyi köz- és felsőoktatási intézmény. A számítások szerint napi 120 ezer ember fog megfordulni az új kikötői negyedben, köztük 50 ezer turista.A Hafen City gyöngyszeme az Elbaphilharmonie, egy több mint tíz év alatt elkészült monumentális koncertkomplexum, amelynek üveghomlokzata egy jéghegyet formáz. A zenecentrum egy 2150 férőhelyes nagy- és egy 550 fős kamaraterem mellett luxushotelt és 45 lakást foglal magában. Az állami dotációnak köszönhetően koncertjegyek már 12 eurótól vannak, az épületet pedig 3 eurós belépő ellenében lehet megtekinteni.
20220805_181630.jpg
A kikötői negyed legkülönlegesebb nevezetessége a Miniatur Wunderland, a világ legnagyobb vasúti terepasztala. 1000 négyzetméteren 900 mozdony 12 000 vagonnal, 11 000 méternyi vágányon, 300 000 lámpával, 200 000 modellfigurával és 200 000 fával hat témát dolgoz fel: Hamburg és környéke, Amerika, Skandinávia, Svájc, Olaszország és Ausztria. Megtekintését csak a boros ár (20€) akadályozhatja, a nyitva tartás nem (mindennap reggel 7-től hajnali 1-ig!).
20220805_212625.jpg

Tornyok városa

Hamburg belvárosát az Elba mindössze 52 kilométeres mellékfolyója, a városban tavakat alkotó Alster határozza meg. A külső tó, az Außenalster Hamburg belvárosától 5 kilométerre van, Eppendorf városrészben. A központi tó, a Binnenalster 1750 méteres oldalú négyszög. A szélein épített utcákkal és sétányokkal Hamburg legszebb része, hajótársaságok, bankok, nagyvállalatok palotáival, közepén pedig egy szökőkúttal.
A teljesen sík Hamburg belvárosa látképét hat torony határozza meg. Öt templomé és a városházáé. Előbbiek közül a St. Michaelis, amit a hamburgiak „Michel”-ként emlegetnek, a város jelképe. Tornyából 8 euróért csodás kilátásban lehet részünk. A St. Nikolai háborús mementóként csak egy romos toronyból áll. Az 1897-ben átadott neoreneszánsz városháza a tartományi rangú Hamburg Szenátusának és polgármesterének ad otthont. 1216 óta vezetik demokratikusan a „szabad és Hanza-város” Hamburgot. A városháza 112 méteres toronnyal és 647, részben díszesen kialakított teremmel és helyiséggel rendelkezik.

Peepshow mint kulturális attrakció

20220806_140026.jpg

Egy hamburgi városnézés elmaradhatatlan része St. Pauli-negyede: hangulatos környék, hipster fiatalok, éttermekkel, bárokkal és szórakozóhelyekkel. Főutcája, a Reeperbahn Németország és talán Európa legnagyobb buliutcája és vigalmi negyede. St. Paulit a XVII. században alakította ki a városvezetés a falakon kívül azoknak az iparosoknak, akik a büdös vagy zajos tevékenységük miatt a városban nem voltak kívánatosak. A kötélverők (Reeper), tehát a névadók is itt telepedtek le. A közeli hamburgi kikötőben várakozó tengerészek közül sok itt töltötte szabadidejét helyi örömlányokkal. Így lett St. Pauli vörös lámpás negyed, amit máig számos szexshop és peepshow bizonyít.

Zene nélkül mit érne Hamburg

Hamburg New York és London után a világ harmadik legjelentősebb musicaléletével büszkélkedhet. A sikertörténet 1986-ban kezdődött Andrew Lloyd Webber Macskák című világsikerének ősbemutatójával. Hamburg négy nagy musicalszínházzal várja a nagyérdeműt, akik közül évi kétmillió turista. Az egyik legnépszerűbb darab, az Oroszlánkirály 21 éve fut, és 15 millióan élvezték végig.
A zenei élet St. Paulival is összekapcsolódik. A 90-es évek ikonikus zenekara, a Scooter Hamburg egy külvárosából, Bramfeldből indult, de több klipjét forgatta a környéken, például a kikötő allatti alagútban, az Alter Elbetunnelven. Amellett, hogy Itt van szinte az összes német zenei kiadó központja, Hamburg messze többet adott a könnyűzenei világnak. Mert itt született a Beatles: Bruno Koschmider, a 60-as évek Európa egyik legjelentősebb zenekiadója egy angol zenekart keresett a mulatójába, amire egy barátja egy új bandát ajánlott a figyelmébe Liverpoolból, a Beatlest. A „gombafejűek” jöttek, felléptek, és meghódították a világot. Minderről Beatles-Platz és Beatlemania múzeum tanúskodnak. Jelezve, hogy Hamburg mindig tartogatott és tartogat valami világszenzációt a világnak.
dscf2298_masolata_2.JPG
Petrus Szabolcs
A kép 2010-es, a Hafen City és az Elbaphilharmonie még épülőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr1918264751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása