Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Magyar krimi: Kondor Vilmos kihívóra akadt?!

Albert Levente - A hasznos idióta

2017. május 01. - Szabolcs282


a_hasznos_idiota.jpg

A Könyvtacskó követői tudhatják, nem csak szépirodalmat olvasunk. Valljuk, hogy szórakoztató könyvet, vagy éppen izgalmas krimit írni legalább olyan kihívás, mint társadalmunk összetett problémáit boncolgató, vagy a lélek legmélyebb bugyraiba vezető szépprózát. A jó krimi amúgy is többet nyújt puszta szórakoztatásnál. A skandináv bűnügyi irodalom teljesítménye éppen a felismerésben áll, hogy ebben a műfajban is lehet, és talán kell is a társadalmi problémákra reflektálni. Hisz a krimik nagyobb eséllyel jut el szélesebb réteghez, mint a szépirodalmi alkotások.  

A krimi a legnépszerűbb, legjobban eladható műfaj, mégis mostohagyerek a haza irodalomban. Habár számos magyar író büszkélkedhet rangos nemzetközi elismerésekkel, éppen ebben az anyagi sikert és gyorsan megszerezhető népszerűséget ígérő műfajban hiányoznak a hazai szerzők. 

Talán pont az említett, a lécet magasra tevő skandináv, vagy néhány amerikai író a felelős ezért? Lehetséges. Ugyanakkor más országokban hódítanak a hazai, ismert környezetben, karakterekkel, problémákkal operáló írások. (A németben már kifejezés is van erre a műfajra: Heimatkrimi.)

Az évtizedes csendet Kondor Vilmos törte meg pár éve. Először a múlt század közepére helyezett sorozatával, majd a napjainkban játszódó történeteivel is bizonyította, hogy magyar szerző is képes jó krimit írni. (A bűntől keletre című kötetét bemutattuk már a Könyvtacskón.)

Jó hírem van az olvasóknak: Új író tűnt fel az idehaza hányatott sorsú műfajban. Albert Levente első kötetét, A hasznos idiótát elolvasva meggyőződésem, hogy Kondornak komoly konkurenciája akadt. Írónk ismeri a jó krimi receptjét: Végy egy hardboiled detective-t (A börtönt is megjárt nyomozó ügyész, Varga László, a hasznos idióta), adja mellé egy csinos lányt, aki nem árt, ha okos, lázadó, de kicsit szeleburdi (Dorka, az új ügyészségi fogalmazó), hintsd meg egymással rivalizáló, korrupt, vagy csak annak látszó kollégákkal, akikről az utolsó pillanatig nem tudni, ki közülük a rossz, és ki a jó! Végül a legfontosabb: mindezt tedd hazai környezetbe (Kitalált vidéki város.), jól ismert karakterek (Kiskirályként viselkedő polgármester, álszent keresztény-konzervatív politikus, minden lében kanál újságíró, helyi maffiavezér) és problémák közé („cigánybűnözés”, erősödő szélsőjobb, növekvő drogfogyasztás)! Az olvasó, és szerencsére írónk számára is természetes, hogy mindezt humorral, váratlan fordulatokkal, némi gasztronómiával, akcióval és nem túl nyálas szerelmi szállal kell megspékelni.

1_105.jpg

A szerző, Albert Levente. Ízgatottan várom az újabb köteteit.

1_106.jpg

"Hűvös rend volt a szobában, minden a helyén. Csak az olvasólámpa fénykörében hevert Andrea Camilleri Montalbano sorozatának egyik darabja." – olvastam nagy meglepetéssel és örömmel Albert regényében. Kedvelem a nálunk kevéssé ismert, de hazájában és Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendő, veterán szicíliai író regényeit. Camillerinél jól megfér egymás mellett a gyilkosság és a kalandozás a szicíliai gasztronómiába. Innen meríthette Albert az ihletet? Ugyanis ő is gyakran kitér arra, mit esznek-isznak szereplői.  

Albert Levente nagyon ígéretes első regényt dobott a hazai krimiirodalom nem éppen telített vízébe. Fordulatos, vicces, de egyúttal valós és aktuális problémákat felvillantó írása, filmszerű jeleneteivel mozivászonra kínálkozik, de papíron is kellemes kikapcsolódást kínál.

Álomgyár Kiadó, 2016, 240 oldal, 2999 Ft.      

A hardboiled detective

Az angol-amerikai krimik klasszikus nyomozó karaktere, az igazság elkötelezett harcosa, aki az önbíráskodás határán mozog, harcban áll a bűnözők mellett a nem egyszer korrupt rendőrséggel is, aminek nem ritkán maga is tagja. Ha szükséges, nem riad vissza az erőszaktól sem, igazi kemény férfi. My ethics are my own – ahogy ezt Carroll John Daly detektívfigurája, a karakter archetípusának tartott Race Williams mondta az „Üvöltő fenevad” (1927) című regényben. A kontinentális hardboiled detective melankóliába hajló hős, ahogy ezt a világhírű norvég író Henning Mankell, vagy éppen Kondor Vilmos regényeiben, és legújabban Albert Levente kötetében is látjuk. 

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr7912452487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása