Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Kertész Ákos – Makra

Egy beteljesületlen szerelem története a '60-as évekből

2015. július 20. - Szabolcs282

makra.jpg

Írónk messze legnépszerűbb, legismertebb regénye ez; több mint egy tucat nyelvre lefordították, közel másfél millió példányban kelt el. A szocialista realizmusnak ez az alkotása szokatlan módon szerelmi történet: Makrát és Valit – még, ha nem is hisznek semmilyen természetfeletti erőben – egymásnak teremtette a sors. Pedig különbözőbbek aligha lehetnének. Makra lőrinci proletár, aki leginkább kispolgári jólétre és biztonságra vágyik, kis házzal, biztos állással, feleséggel, gyerekkel. Vali, egy polgári család sarja, apja sikeres orvos, akinek még az ’50-es években is jól megy. Lánya mégis meggyőződéses kommunista, egy osztályért, a munkásságért harcol, melynek ő nem tagja, és amely a legnagyobb erőfeszítései ellenére (beáll szövőnőnek) sem akarja soraiba fogadni (hasonlót Gergely Ágnesnél is olvashatunk). Vali forradalmár akar lenni, a munkásmozgalom harcosa. Nincs senki, akiket jobban megvetne, mint a megalkuvó kispolgárokat. Makra és Vali kapcsolata mégis lángoló szerelem, nagy összeveszések és még nagyobb kibékülések története. De, hogy szerelmük nem teljesedhet be, az előre látható.

Különválásuk után mindkettőjük vágya teljesül. Vali forradalmár lesz, igaz nem úgy, ahogy tervezte; géppisztollyal harcol ’56-ban. Makra a kádári konszolidáció haszonélvezője, az áhított kispolgári biztonságban él. Ennek ellenére mindketten rájönnek, hogy boldogtalanabbak, mint valaha, soha nem éltek olyan harmóniában, mint együtt, amikor életüket elviselhetetlennek gondolták. Visszaút azonban nincs…   

Miért lehetett olyan népszerű ez a regény a szocializmusban? Két okot látok. Egyrészt, bár nehéz olvasmány, hosszú bekezdésekkel és mondatokkal, de van egy egyedülálló, nehezen leírható hangulata. Másrészt, szókimondóbb, mint a Könyvtacskón már bemutatott rendszerkritikus regények (lásd még: Fejes Endre - Rozsdatemető; Gáll István – A ménesgazda) . Nem csak a történet egésze érzékelteti, hogy a létező szocializmusban valami nincs rendben; Kertész Ákos két főhősén keresztül nyíltan kritizálja a rendszert, különösen annak ’56 előtti működését. 

Magvető – Szépirodalmi Könyvkiadó, 1965  

315 oldal, antikvár példányok 1000 Ft alatt

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr407642344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása