Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Egy korszak véget ért

Kilencven éves korában elhunyt minden idők talán legsikeresebb és egyben egyik utolsó kommunista forradalmára, Fidel Castro

2016. november 26. - Szabolcs282

1_56.jpg

Fidel Castro ugyan a gyakorlatban már 2006-ban, hivatalosan pedig 2008-ban átadta Kuba vezetését öccsének, Raulnak, halálával mégis egy korszak ér nem csak Kuba, de a kommunizmus történetében is. Nevével a szigetország mellett, a XX. század történelmét nagyban meghatározó ideológiai irányzat is elválaszthatatlanul összeforr. Az Egyesült Államok partjaitól alig több mint 100 kilométerre hozott létre, majd tartott fent rendíthetetlenül egy kommunista országot. Ő és rendszere túlélt nem csak egy amerikai inváziót, de az Egyesült Államok tíz elnökét, - hivatalos kubai adatok szerint - 638 merényletet, egy évtizedekig tartó gazdasági-kereskedelmi blokádot, majd az egész kommunista világrend összeomlását. Akármit is gondolunk róla és rendszeréről, ez vitathatatlanul rendkívüli teljesítmény.

2_43.jpg

A Könyvtacskó már több alkalommal, több szemszögből is foglalkozott Castroval és Kubával.

moncada_konyv.jpg

Először a francia író, Robert Merle „Moncada” című kötetét mutattuk be a santiago de cubai erőd ostromáról, amelyet a hivatalos kubai történetírás a forradalom kezdeteként tart számot. Merle a kötet megírásának időszakában, a hatvanas években maga is kommunista volt, ami érződik kötete minden során; írása a legjobb jóindulattal sem nevezhető objektívnak. Ennek ellenére érdekes olvasmány. Különösen, mert azon kevesek közé tartozik, akik személyesen is interjút készíthettek a „Maximo Liberrel”. Íme a bejegyzés.

mielott_leszall_az_ej.jpg

Nem kevésbé elfogult Reinaldo Arenas „Mielőtt leszáll az éj” című kötete, amelyet egy következő bejegyzésünkben mutattunk be. Ő azonban a másik irányból részlehajló. Liberális, ellenzéki íróként és homoszexuálisként évtizedeken keresztül megaláztatás, üldözés és bebörtönzés volt osztályrésze a karibi szigetországban. A megrázó önéletírás, amely 2015-ben magyarul is megjelent, új perspektívában mutatja be a kubai forradalmat és a „létező szocializmus” mindennapjait. Mindez nagy hatással volt rám, mi több, a Merle kötetét is átható, Che Guevara-, valamint Castro-mítosz, gyönyörű kolonialista óvárosok és mesés strandok hatására korábban bennem elő Kuba-kép újraértékelésére késztetett. Íme a bejegyezés.      

dscn1226.JPG

Majd egy képes, szigorúan szubjektív élménybeszámoló következett a szigetországról, ahol néhány éve két hetet magam is eltöltöttem turistákén. Íme.         

Petrus Szabolcs

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr7912001062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása