Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Albánia elvarázsol!

Festői hegyek és kisvárosok és tengerpart, a színes Tirana, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet

2024. február 15. - Szabolcs282

4_123.jpg Albánia a vad diktatúráról, a bunkerekről és az elmaradottságról volt hírhedt. Mígnem felfedezték és dicsérték a turisták: festői hegyek, kisvárosok és tengerpart, a színes Tirana, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet. Albánia elvarázsol!

Kurja – Albánia egy városban 

kurja1.jpg

A tízezres Kruja városa egyesíti, amiért érdemes Albániába utazni: középkori vár, arabos bazár, közel-keleties konyha, vendégszeretet festői hegyek között.

Az erőd tükrözi Albánia történelmét. Évszázadokig a legbefolyásosabb nemesi család birtokolták. Ők irányították az államiság nélkül albánok életét. A klán-uralom az albánok génjeibe ivódott. A vérségi kötelékek máig a társadalomi kapcsolatok mozgatói és kiirthatatlanná teszik a vérbosszút. Az oszmánok ostromait a nemzeti hős, Skanderbeg (1405-1468) verte vissza évtizedekig, aki szintén egy nemesi család feje volt. Kurja elestétől számítják a 400 évig tartó oszmán uralmat, ami alatt a város a baktásik balkáni központja volt. Ez egy iszlám vallásfilozófiai irányzat; követői végezték a hittérítést és a janicsárok szellemi-katonai nevelését. A baktásik közé tartozott Gül Baba. A szentként tisztelt baktási, Sari Saltuk Kurjában élt. Feltételezett sírja a vár felett búcsújáróhely fantasztikus kilátással: a vár, az óváros és a Qafë Shtama Nemzeti Park hegyláncai.

kurja2.jpg

Albánia két viszontagsága is visszaköszön Krujában:

  • A gyakori földrengések, melyek közül egy 1617-es teljesen elpusztította az akkor már oszmán közigazgatási, vallási, kereskedelmi központként virágzó várost.
  • Enver Hoxha (fonetikusan Hodzsa), a kommunista/bolsevik/maoista diktátor rémuralma. A váron belüli Skanderbeg Múzeumot lánya, Pranvera Hoxha tervezte és legalább annyira szólt Skanderbeg, mint önjelölt utódja, Hoxha dicsőítéséről.

kurja3.jpg

A vár után irány a belváros, a bazár! Szűk, hangos, autentikus, érdemes vásárolni és falatozni is; alkudni kötelező. Az arabos, törökös, görögös, olaszos albán konyha minden specialitás kapható. Az albánoknál minden étkezés svédasztal: sok fogást közösen és arabosan, tehát kézzel esznek. Például byreket (spenótos, túrós, sós rétes), petullát (félúton a lángos és a fánk között, lekvárral), grosht (sűrű bableves), dolmát (kvázi töltött paprika), sheqerparét (falatnyi sütemény mandulás tésztából cukor- és mézsziruppal). Amit pedig isznak: bozë (sűrű, 1%-os alkoholtartalmú, édes kukoricából készülő ital), kos (ivójoghurt), caj boronicët (fekete áfonya tea). Az albán konyha nagyszerű, a helybelieknek és a turistáknak sem hiányzik a McDonald’s és a Starbucks. Albánia ugyanis a kevés ország egyike, amit nem hódított meg a két lánc.

15_24.jpg

Durrës – az albán riviéra központja

1_297.jpg

Durrës Albánia második legnagyobb városa, legnagyobb kikötője és gazdasági centruma csak 30 kilométerre Tiranától. Az ókorban a görögök és a rómaiak, később a középkori Bizánc és az oszmánok számára is kapocs volt a Balkán és a tengeren csak 150 kilométerre fekvő Itália között.  

durees2.jpg

Albániában a vallás fontos kérdés. A II. világháború előtt a lakosság 70 százaléka muzulmán volt. Hoxha a világon egyedüliként az alkotmányba írta, hogy ’Albánia ateista állam’ és megtiltotta a vallásgyakorlást. Napjainkban 55 százalék muzulmán, 10 római katolikus, 5 ortodox. A durrësiek büszke keresztény gyökereire, és arra, hogy elsőként fogadták be a Szent Földről menekülő ókeresztényeket. Az állítás nem bizonyított, az viszont tény, hogy már az I. században keresztény közösség élt a városban.

Durrës legújabb története a ’90-es évek Albániájának lenyomata. A kommunista rendszer, majd a gazdaság és az ország összeomlása után a kikötőből indult százezernyi albán exodusa túlzsúfolt lélekvesztőkön Itália felé. Miután az ország stabilizálódott, a belföldi turizmus központja lett. Épültek a hotelek, apartmanházak, nyaralók, az államnak viszont nem volt pénze az infrastruktúra fejlesztésére. Az áram, az ivóvíz és a csatornahálózat, valamint a szemétszállítás is összeomlott a túlterhelés alatt; a szemét és a szennyvíz is a tengerben kötött ki.

3_144.jpg

Mindennek már nyoma sincs. A tengerpart, a promenád és a belváros, akár egy nyugat-európai üdülőhelyen. A szolgáltatások színvonalasok, az árak viszont alacsonyok. Nem csoda, hogy nyáron dugig a város albánokkal és az egyre több külföldivel.   

Amit a tengerpart mellett érdemes felkeresni:

6_94.jpg

2_199.jpg

  • A bel- és a külváros házfalait egyaránt színesítő graffitik, illetve inkább streetart alkotások miatt a melegben is megéri sétálni Durrësben.

durres6.jpg

durrs4.jpg

Berat - „Az ezer ablak városa”

berat1.jpg

Albánia legismertebb idegenforgalmi attrakciója. A világörökségi címét hegytetőre épült várával és a hegyoldalára tapadó óvárosával érdemelte ki. A történelmi negyed képét egy XIX. századi földrengés után épült, egységesen fehér lakóházak, templomok és mecsetek határozzák meg. Berat a legveszélyeztetettebb világörökségek listájára is felkerült, mert az idegenforgalom felpörgése után számos új, stílusidegen ház épült az óvárosban. Néhány éve elméletben építési tilalom, a gyakorlatban viszont korrupció van…

berat2.jpg

A berati városnézéshez hozzá tartozik a középkori és a modern híd is, amik a várhegy lábánál kanyarodó Osum folyón ívelnek át. Ezekről és a másik oldal hegyeiről a legszebb a kilátás az „ezer ablakra”.

Az albán útikalauz nem ért végét. A következő bejegyzésben Tiranáról, a Balkán legszínesebb városáról lesz szó.

20190806_123956.jpg Petrus Szabolcs

Egyszerű, de nagyszerű az albán gasztronómiából: főtt kukorica megpirítva és vajjal megkenve.

Az utat a Kárpáteurópa Utazási Iroda idegenvezetőjeként tettem meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr9718325583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása