Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A japán és a német vasút

2022. szeptember 08. - Szabolcs282

vasut_coll_nemet_japan.jpg

Németország a járműiparban és közlekedési innovációba világelső. A német vasút mégis sok problémával küzd. A németek irigylik a japánt, a világ legbiztonságosabb, legpontosabb, leggyorsabb vasútját, amit a japánok joggal tartanak fejlettségük, innovációjuk és precizitásuk szimbólumának. Miért sikerül a japánoknak, ami a németeknek nem?

Németország: privatizáció verseny nélkül

Németországban a ’90-es években szétválasztották a teher- és a személyszállítást. Előbbiben szabad a piac, utóbbiban ’irányított verseny’ van. A teherszállítók nagyrésze nyereséges, míg a személyszállítók többsége veszteséges. Az egykori monopolista és továbbra is állami Deutsche Bahn (DB) a vasúti infrastruktúra tulajdonosa: a magántársaságok fizetnek neki a sín- és megállóhasználatért.

A regionális vasúti közlekedés biztosítását a feladat ellátására köteles tartományok pályáztatják. A győztesek a jegyárbevétel mellett tartományi szubvenciót kapnak. A magáncégek elősorban az utóbbi miatt versengenek ezek üzemeltetéséért. Már, ha versengenek. Sokszor csak a DB pályázik, amely monopólium nélkül is 72 százalék a részesedése a regionális közlekedésben.

A DB mindent megtesz a versenytársak ellehetetlenítéséért. A magáncégeknek például perelniük kellett, hogy felállíthassák jegyeladó automatáikat a pályaudvarokon. A DB manipulálja az infrastruktúra-bérlés jogszabályi feltételeit is. A vasúttörvény szerint a magáncégeknek 100 eurót kell fizetniük minden megállásért az állomásokon a tulajdonos DB-nek. Ahol a DB nagysebességű vonata, az ICE is megáll, 1.500 euró a tarifa. Ezért a regionális megállókban, ahol sok helyi vonat gyakran áll meg, de a piacnyitás előtt sosem volt távolsági közlekedés, naponta egyszer befut egy ICE. Így 15-szörös megállási díj taksál. A magáncégek a díj, az utasok pedig a sok megállás miatt lassú ICE-k miatt panaszkodnak.

5_100.jpg

Az ICE-k érthetetlenül sok megállója azzal is összefügg, hogy a vasúttörvény az infrastruktúráért cserébe a távolsági személyszállítást dotáció nélkül tette a DB feladatává. Több megálló, több fel- és leszállót, több bevétel – kalkuláltak a DB-nél és kvázi személyvonattá tették az ICE-t.    

A DB nyomást gyakorol a tartományokra is, hogy a – törvény adta lehetőséggel élve – pályáztatás helyett a DB-t bízzák meg a regionális vonalak üzemeltetésével. Ha nyilvános kiírás lesz, bezárjuk a műhelyeket és az adminisztratív részlegeinket a tartományotokban – fenyegetik négyszemközt a DB menedzserei a politikusokat.    

Japán: minden kezdet nehéz

Az első német vonal Nürnberg és Fürth közlött 1835-ben készült el. A japánok szkeptikusok voltak: lóvasútról már hallottak, de nem hitték, hogy lóerő gépek és szén segítségével is előállhat. Csak 1872-ben győződhettek meg erről, amikor angol mérnökök jóvoltából elkészült a Tokió-Yokohama vonal.

A japán államvasút, a JNR (Japanese National Railways, 日本国有鉄道, Nippon Kokuyū Tetsudō) sokáig gazdaságilag és technológiailag is sikeres volt. Mérnökei fejlesztették ki a rekordok sokaságát felállító shinkanzent. De a magas K+F költségek és a korrupció miatt a shinkanzen 1964-es üzembeállításakor történetében először veszteséges lett a JNR. A következő években a legrosszabb úton próbált egyensúlyba kerülni: spórolt a vonatok takarításán és karbantartásán, ritkította a járatokat, elhanyagolta az infrastruktúrát, emelte az árakat. A JNR helyzetét az abszurd bérkövetelésekkel előálló szakszervezetek is nehezítették, akik gyakori sztrájkkal rontották a JNR hírét. A japánok a drága, piszkos, késő vonatokról átültek az ekkoriban tömegcikké váló autóba.

A politika tovább rontott a helyzeten. Szociális feladatokat vart a JNR nyakába: gondoskodnia kellett 250.000 hadirokkant ellátásáról és a tartós munkanélküliek foglalkoztatásáról. A teljes foglalkoztatásra büszke kormányok az államvasutakhoz küldték az állástalanokat kapun belüli munkanélkülinek. Legalább ekkora probléma volt a JNR-nek, hogy a potentát politikusok választási körzeteiben kellett fejleszteni és a vonatokat sűrűn közlekedtetni. A JNR kevés nyereséges vonalával képtelen volt ezeket a részben horribilis veszteséget felhalmozó vonalakat finanszírozni.

Japán: jobb későn, mint soha

A helyzet a ’70-es évekre drámaivá vált: a JNR az éves japán költségvetés kiadási főösszegének felét kitevő adóssághegyet halmozott fel! Ezért hosszú tervezés után, 1987-ben alapvetően területi alapon kilenc részre bontották majd privatizálták JNR-t. Azóta a magánszektor nyereségesen üzemelteti és fejleszti a vasutat. 

A szigetország vasútjával azonosított Japan Railway (JR) a magánvasút-társaságok ernyőszervezete, amelyben a cégek képviselői a menetrendek és jegyek egyeztetésével biztosítják, hogy az utazóközönséget ne zavarja az egységes vasúttársaság hiánya.

A japán vasút sem tökéletes

4_108.jpg

A japán fővárosban, ahol az önkormányzati mellett két magáncég nyolc metróvonalat üzemeltet, mindez nem működik. A társaságok csak a saját vonalait tünteti fel a térképeken és nem állítanak meg minden szerelvényt minden megállóban. Van olyan vonal, ahol nyolc eltérő helyeken megálló járat közlekedik. Ezért Google nélkül nehéz utat tervezni. Ez különösen igaz a tokiói városrész, Shinjuku pályaudvarára, amely napi 3 millió utassal a legforgalmasabb a világon! Összehasonlításul: a MÁV az egész országban szállít egy nap 300.000 embert. 17 metró-, és 16 "HÉV"-vonal fut át a pályaudvaron, és az egyik metróvonalnak két megállója is van. Egy ilyen fontos csomópontot Japánban napközben nem lehet lezárni. Ezért éjszaka, 5 óra alatt cserélték ki a pályaudvar teljes sínhálózatát!  A ’D-day’ előtt 8 évig tervezték a pontos lefolyását... Shinjuku nem az egyetlen gigapályaudvar Japánban. A világ 50 legnagyobb pályaudvarából 46 Japánban van.

Japánban nincsenek állami kiírások. A társaságok a piaci igények alapján döntik el, mely viszonylatokban üzemeltetnek járatot. Az utasokért és nem az állami szubvencióért folyik a verseny. A politika nem szól bele az üzemeltetésbe, de nem ad közpénzt se. A cégek nem is kérnek, mert - Európával ellentétben – megélnek a jegyárbevételből. Pedig a vasút nem drága.  A verseny az árakra is kihat. Van olyan társaság, amely ’86 óta nem emelt árat! A vasúton olcsóbb utazni, mint autóval. A vonatjegy sokszor olcsóbb, mint az autópályadíj az azonos szakaszra, amihez hozzájön a benzin borsos ára és a még drágább parkolás, ami városközpontokban még drágán is szinte lehetetlen. A távolsági busz ugyan olcsóbb, mint a vasút, de olyan lassú, hogy csak a legkisebb pénztárcájúak választják.

A gyéren lakott régiókban busszal biztosítják a regionális közlekedést. A német politikusok is tudják, hogy ez olcsóbb, sőt környezetbarátabb megoldás, mint kihasználatlan vonatokat közlekedtetni, mégis tabu a járatritkítás és megszüntetés. Tartanak a felháborodástól, ami rend szerint azok körében a legnagyobb, akik nem használják a vonatot...

A nyereségorientáció kihat a személyzeti politikára is. A legnagyobb cég, a közlekedést Tokióban és környéken bonyolító JR East, a világ egyik legnagyobb vasúttársasága 7.000 kilométeres hálózatán az évi 6 milliárd utas közlekedését 73.000 alkalmazott bonyolítja le. A DB 33.000 kilométeres hálózatán az évi 8 milliárd utasa közlekedéséről 1,1 millió vasutas gondoskodik! 

A németek terveznek, a japánok építenek

A japán vasúti infrastruktúra kiépítésében sokáig az állam volt a főszereplő. De a szakaszok legalább 20%-át, többségében a vidéki szárnyvonalakat magántársaságok építették ki és üzemeltették.

A JNR az 1987-es privatizációja az állam nagyrészt kivonult az infrastruktúrafejlesztésből is. Döntően a magántársaságok építik a vonalakat és oroszlánrészt vállalnak a shinkanzen fejlesztésében is. Magánberuházás a Tokió és Nagoja között épülő első japán mágnesvasút-vonal is. A 286 kilométert 2027-től 40 perc alatt fogják megtenni az új generációs shinkanzenek. Németországban csak az állam fejleszt vonalat. Tervben volt egy mágnesvasút is. A Siemens és a ThyssenKrupp által fejlesztett Transrapid a München belvárosa és a reptére közötti 37 kilométert 224 km/h átlagsebességgel 10 perc alatt tette volna meg. Az állam 2000-ben elkezdete a pálya tervezését, majd építését, amit azonban 2008-ban az elszabadult költségek miatti lakossági tiltakozás hatására leállítottak. Transrapid a bajor főváros helyett Sanghaj belvárosa és légikikötője között került először üzembe 2004-ben. 

500kmh.jpg

A mágnesvasútra tervezett Shinkansen 603 km/h-val 2015 óta tartja a vonatok sebességi rekordját. 

6_82.jpg

Mosolygásra nincs ok. Merkel München helyett Shanghajban próbálhatta csak ki a német fejlesztésű mágnesvasutat.

A japán nagysebességű vonatok már jelenleg is 274 km/h átlagsebességgel süvítenek, amiben a megállások is benne vannak. A német ICE megengedett maximális sebessége is ez alatt van: 265 km/h. Az egyik legfrekventáltabb vonalon, München és Berlin között az ICE-nek 4 óra 18 perc kell a 630 kilométerhez. Mindez úgy, hogy a vonatok egy 2017-ben 26 év tervezés és építés után átadott pályán futnak. A shinkanzen 2 óra 40 perc alatt tenné meg az utat.

Japánban a pontosság becsületbeli ügy

A németeket a vasút lassúságánál is jobban zavarja annak pontatlansága. 2021-ben a vonatok 18,2 százaléka késett. A távolsági közlekedésben 25,1 százalék volt a pontatlan szerelvények aránya. Mindezt úgy, hogy a DB statisztikája szerint a késés 5 perc menetrendi eltérésnél kezdődik!

Japánban 15 másodperc pontossággal készülnek a mentrendek. Az irányítórendszer már az 1 másodperces kését is regisztrálja, 30 másodpercél pedig blokkolja a szakaszt, mert ennél nagyobb menetrendi eltérésnél a 4 perces követési idő mellett nem garantálható, hogy egyetlen vonat se közelítse meg annyira egy másikat, hogy vészfékezéssel elkerülhető legyen az ütközés. 2020-ban a pontatlan vonatok átlag 54 másodpercet késtek. Egy adott nap valamennyi késésének összege pedig 5 perc alatt volt. Az elképesztő pontosságnak a szervezési és technikai mellett kulturális okai is van: Japánban a bizalom az alfája és ómegája. Nem szabad a pontosságra számító utasok bizalmával visszaélni.

2_177.jpg

Japán legpatinánsabb pályaudvara, a Tokio Station előtt. 1914-ben épült az Amsterdam Centraal mintájára.Fontos közlekedési csomópont, de ma már távolról sem a legnagyobb pályaudvar Japánban.

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr9317119266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2022.09.09. 15:01:06

Azért akadnak a cikkben erős csúsztatások...

Sgor 2022.09.10. 12:00:01

Kifejtenéd? Érdekelne!

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2022.09.10. 15:21:12

"Ezért hosszú tervezés után, 1987-ben alapvetően területi alapon kilenc részre bontották majd privatizálták JNR-t" - Mi az a kilenc?

"A japán fővárosban [...] az önkormányzati mellett két magáncég nyolc metróvonalat üzemeltet" - Fogalmam sincs, hogy itt kikre, mikre gondolhatott a költő.

"Japánban nincsenek állami kiírások." - Van viszont egy vasútfejlesztési törvény, amit nyomatnak, ha tetszik, ha nem. Gondolod a JR Hokkaido a 30%-os kihasználtsággal üzemelő, félkész Hokkaido shinkansenben látott bármilyen piaci igényt?

"A társaságok a piaci igények alapján döntik el, mely viszonylatokban üzemeltetnek járatot." - Ez sem igaz, ha így lenne már rég bezárták volna, vagy átadták volna a helyi önkormányzatoknak az összes veszteséges vonalat.

"A cégek nem is kérnek, mert - Európával ellentétben – megélnek a jegyárbevételből." - Vagy nem, a JR Central és a JR East kivételével valamennyi JR esetében az egyéb tevékenységekből (pl. ingatlanfejlesztés, bérleti díjak, utazásszervezés stb.) származó bevétel eléri, vagy akár meg is haladja a jegyeladásból származó bevételeket.

"JR East [...] az évi 6 milliárd utas közlekedését 73.000 alkalmazott bonyolítja" - 48040 alkalmazottja volt a JR East-nek 2022 áprilisában, nem számolva a leányvállalatok (pl. a vonatok takarítását végző JR East Environment Access) munkatársait.

"A DB 33.000 kilométeres hálózatán az évi 8 milliárd utasa közlekedéséről 1,1 millió vasutas gondoskodik!" - Azért 1,1 millió vasutas elég erős lenne: www.deutschebahn.com/de/konzern/konzernprofil/zahlen_fakten/mitarbeiter-6878564 Indiában van kb. 1,5 millió alkalmazottja a vasútnak.

"Magánberuházás a Tokió és Nagoja között épülő első japán mágnesvasút-vonal is." - Ez így volt, amíg a japán kormány ki nem találta, hogy "nemzeti érdek" a vonal létrejötte, ezért gyorsan finanszírozta is az első szakasz kb. egyharmadát.

www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/backstories/1240/

"A JNR az 1987-es privatizációja az állam nagyrészt kivonult az infrastruktúrafejlesztésből is. Döntően a magántársaságok építik a vonalakat és oroszlánrészt vállalnak a shinkanzen fejlesztésében is." - Nem vonult ki. Kisebb projektek mellett a Közlekedési Minisztérium alá tartozó JRTT építi kb. az összes, a JNR felbomlása után megnyílt, megnyíló shinkansent, mely nem meglepő módon elsősorban állampapírok útján finanszírozza magát. (Lásd még: FILP www.mof.go.jp/english/policy/filp/FILP_overview2020.pdf ) Az építés befejeztét, majd az átadást követően a JR csak üzemeltető, a tulajdonos továbbra is a JRTT marad.

"A japán nagysebességű vonatok már jelenleg is 274 km/h átlagsebességgel süvítenek, amiben a megállások is benne vannak." - Kizártnak tartom ( www.tetsudo.com/report/326/5.html ), bár kíváncsi vagyok, hogy mi ennek a számnak a forrása.

gigabursch 2022.09.10. 16:38:39

Érdekes cikk volt.
Ha a késés miatt a harakiri idehaza rendszeres lenne, akkor nem sok vasutas maradna.

okleveles naiv 2022.09.11. 15:46:44

86 km 40 perc alatt? vlmi nem kerek...

Szabolcs282 2022.09.15. 10:27:37

@okleveles naiv: jogos. köszi a figyelmeztetést. 286 km 40 perc alatt.

Szabolcs282 2022.09.15. 10:46:57

@seigyo_zoufukuki:
1. 9 regionális alapon működő cég.
2. az önkormányzat és magáncégek is üzemeltetnek párhuzamosan metrót. szerintem ez elég érthető.
3. a fejlesztés és az üzemeltetés két külön dolog. előbbit szinte mindenhol nagyrészt az állam finanszírozza.
4. magán közlekedési cégek is szoktak önmagukban veszteséges járatokat üzemeltetni különböző okokból, pl az átszálló utasok miatt, akik hozzájárulnak más járatok jobb kihasználtságához.
5. JR east dolgozók: nem vitatom a te számod helyességét, vszínüleg egy ekkora Nincs javaslat ahány forrás, annyi szám
6. DB: valóban elírtam, 338 ezer dolgozó, de a sok leányvállalat miatt itt is nehéz pontos számot találni.
7. jogos
8. u.a. téma, mint a 3. és a 7. - az állam valóban támogat, de szerintem akkor is unikális a vasútban, h az üzemeltető magáncégek úgy nyereségesek, h jelentős szerepet vállalnak a fejlesztésben
9. forrástól és számítási módtól függően nagyon sok átlagsebesség adat van. itt pl 200-275 mérföld(!) átlagot írnak:
www.jrailpass.com/blog/de/japanische-maglev
süti beállítások módosítása