Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Robert Merle – Utolsó nyár Primerolban

Egy 2013-ig publikálatlan kisregény a világhírű írótól

2015. április 14. - Szabolcs282

utolso_nyar_primerolban.jpg

Robert Merle halála után felfedezett, és 2013-ban publikált regénye néhány hónapja magyar fordításban is megjelent, ezt ajánlom most a Könyvtacskó olvasói figyelmébe. Egy önéletrajzi kisregényről van szó, mely azonban nem a két klasszikus merlei témát bontja ki: Franciaország története a XVII-XVIII. Században, ill. csoporthierarchiák kialakulása; háború és béke feszítő ellentéte tárul az olvasó elé.

Az írás két helyszínen, két időpontban játszódik, 1939 nyarán egy francia tengerparti üdülőhelyen, Primerolban, valamint 1940-ben egy német hadifogolytáborban. Ugyan csak egy év, és néhány száz kilométer választja el a két helyszínt egymástól a különbség mégis nehezen leírható. Primerol a béke szigete, a már feszült nemzetközi helyzetről még csak az újságokból lehet értesülni, melyeket ugyan mindenki olvas, de mégis nagyon távolinak érez, elképzelhetetlen, hogy a nagypolitika a mindennapokat befolyásolni tudná. Ugyan Európa fegyverkezi, Primerolban mégis a legnagyobb egyetértésben nyaral francia némettel, olasszal, és angollal. Élesen elválik a makro-, és a mikrokozmosz.

Egy esztendővel később a háború már a mindennapok valósága: csaták, hadfogság, üldözés, éhezés, halál. Az „Utolsó nyár Primerolban” egy éles felkiáltás a háború ellen. Hogyan vehetik politikusok, úgynevezett államférfiak a bátorságot, hogy értelmetlen vitáikkal, gátlástalan hataloméhségükkel emberek millióinak életét döntsék romba? – Teszi fel a költő kérdést Robert Merle. Egy rövid, de annál elgondolkodtatóbb olvasmány éles képekkel, feszítő ellentétekkel.          

Európa 2014

95 oldal, Pierre Merle, Robert Merle fiának élő- és utószavával.

 

dscn0284.JPG

Egy ragyogó őszi nap Párizsban... 

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr507366614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása