Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

A legismertebb belga irodalmi alak

2015. november 06. - Szabolcs282

A Facebookon posztolt képekből már kiderülhetett, hogy twentydigitcombinationnel, bloggertársammal Belgiumban jártunk, minek kapcsán már született is bejegyzés egy Georges Simenon regényéről. A minap beugrott, hogy Belgiumhoz más könyves téma is kapcsolódik: A világirodalom talán legsikeresebb írónőjének sok regényében főszerepet játszó hőse belga! Talán már kitaláltátok, Agatha Christie Hercule Poirot-járól van szó.

agatha.jpg

A legendás angol írónő

Irodalmi életrajza szerint a nyugalmazott rendőrfelügyelő az I. világháború alatt menekül Belgiumból Angliába, és válik egy sor Agatha Christie-krimi főszerelőjévé. Egész pontosan 33 regényben, 50 novellában és egy színdarabban nyomoz. Ha Poirot-ról van szó, legtöbbünk szemei előtt ugyanaz a kép jelenik meg, egy angol színész, David Suchet képe, aki 1989-től 2013-ig a BBC 70 részes krimisorozatában a felügyelőt alakította. De nem ő az egyetlen, és még csak nem is a legsikeresebb színész, aki a regényfigurát megformálta. Albert Finneyt, aki a „Gyilkosság az Orient-Expresszen“ 1974-es filmváltozatában alakította Poirot-t, Oscar-díjra is jelölték. Suchet külső megjelenése azonban annyira megegyezik a regényekben leírtakkal, hogy a nézőnek tényleg az az érzése, hogy az Agatha Christie köteteiből lépett ki.

poirot.jpg

David Suchet, mint Poirot

suchet.jpg

... és a színész civilben

orient.jpg

Az Oscar-díjra jelölt Albert Finney az Orient-expressze

finney.jpg

... és a hollywoodi színész napjainkban

Poirot egy makulátlan megjelenésére sokat adó, piperkőc, feminin alak, talán sokakban felmerült már, hogy meleg karakterről van-e szó? Ennek lenne irodalmi előzménye is, hogy csak Sherlock Holmesra és hűséges társára, Watsonra utaljak. Nyomozótárása, barátja Poirot-nak is akad, Arthur Hastings személyében. A gyanút azonban több okból is el kell osztatnom. Elég valószínűtlen, hogy egy bestseller-írónő a két világháború között igen konzervatív, mondhatnám prűd Angliában, ahol a homoszexualitás büntetendő és abszolút tabu téma volt, egy meleg karaktert választott volna regényei főhőséül. Ami pedig még fontosabb, a belga detektív egy Magyarországon kevésbé ismert regényben (A titokzatos négyes, 1923) és két novellában (Cerberus foglyul ejtése, 1947 és A kettős bűnjel, 1974) is romantikus kapcsolatot ápol az októberi szocialista forradalom elől Angliába menekült és a bűn útjára tévedt orosz arisztokratanővel, Vera Rossakoff-al. De meg kell jegyeznünk, a homoszexualitásnak az angol krimi irodalomban nem lenne előzmény nélküli. Gondoljunk csak Sherlock Holmesra és hűséges társa, Watson, akiknek kapcsolata sok találgatásra adott okot.

hustings.jpg

Poirot és Hastings, egy varátság, amely találgatásokra adott okot

2_novella.jpg

Ebben a kötetben jelent meg a két novella, amelyek a gyanut voltak hivatottak eloszlatni

scherlock.jpg

Az ő kapcsolatukról a hollywoodi forgatókönyvíróknak már egyértelmű véleményük volt...

Talán kevesen tudják, de Poirot több mint egyszerű regényhős, irodalomtörténeti jelentősége van. A belga nyomozó segítségével Christie egy jelentős krimírói problémára talált megoldást. A gondot a XX. század elején még igen merev angol társadalmi hierarchia okozta. A rendőrnyomozók többsége az alsóbb néprétegekből került ki, az olvasók viszont az arisztokraták, iparmágnások körében játszódó detektívregényekre voltak kíváncsiak. Ezekben a körökben a bűnözései ráta egyébként elég alacsony, a gyilkosságok döntő többségét a mai napig az alacsonyabb társadalmi rétegekben követik el. Ha erről nem is tudott az átlag angol olvasó, az azonban elképzelhetetlen lett volna számára, hogy a nép egyszerű gyermekei közül jövő nyomozó egy lord házában szimatoljon, kövesse őt, kellemetlen, ne adj’ Isten intim kérdéseket tegyen fel neki. Minthogy azonban Poirot külföldi, rá nem vonatkoznak a merev angol társadalmi szabályok, neki elnézik, ha illetlen kérdéseket tesz fel akár még egy lordnak is. Christie ötletét a korszak több, mára már feledésbe merült krimiírója is lekoppintotta a szigetországban.

Poirot a két világháború között volt a „legaktívabb”. Ebben az időszakban születtek a legismertebb regények, melyekben a nyugalmazott belga rendőr nyomoz. Többek között a már említett „Gyilkosság az Orient-Expresszen” (1934), „Az ABC-gyilkosságok” (1936), „Gyilkosság Mezopotámiában” (1936), „Halál a Níluson” (1937), „Nyaraló gyilkosok” (1941), „Öt kismalac” (1943).

orient-uj.jpg

Gyilkosság az Orient-Expresszen, a legújabb kiadás

abc.jpg

Én ezt a kiadást olvastam

mezop.jpg

Christie maga is beutazta a vidéket

nilus.jpg

Gyilkosság nem csak vonaton, de hajón is

nyaralo.jpg

Egy, a sok kiadás közül

ot.jpg

Színházban is láttam

A II. világháború után azonban leáldozott Poirot-nak. Talán mert karaktere túlságosan viktoriánus, zavaróan sznob volt, és már nem passzolt a gazdasági nehézségekkel küzdő, jegyrendszert alkalmazó, háború utáni Angliához, Miss Marple az egyszerű, de furfangos vénkisasszony váltotta fel őt. Szerencsére, teszem hozzá, mert míg én őt kedves, szeretetre méltó figurának tartom, addig a tudálékos Poirot-t ki nem állhatom.

ms_marple1.jpg

Miss Marple Margaret Rutherford alakításában. Ő volt az első, aki a filmvásznon személyesítette meg a vénkisasszonyt, de máig vele azonosítják a legtöbben Christie regényfiguráját

ms_marple4.jpg

Joan Hickson egy tizenkét részes BBS sorozat erejéig volt Miss Marlpe

ms_marple3.jpg

Geraldine McEwan az utóbbi időkben lett Miss Marple

Poirot utoljára a „Függöny” című 1975-ös, Agatha Christie utolsó még életében megjelent  regényében szerepel. Ennek is érdekes története van. A regény még 1940-ben íródott, amikor Christie már elhatározta, hogy Miss Marple fokozatosan át fogja venni a belga nyomozó helyét. A regény megírása után mégis úgy döntött, hogy Poirot halála, - merthogy a regény végén meghal- , még túl korai. Majd azt is elhatározta, hogy kedvenc regényhősével együtt fog távozni az élők sorából. Így is történt. Agatha Christie egy széfbe zárta a kéziratot, és csak 1975-ben, jócskán a 80-on túl adta azt át kiadójának, amikor már tudta, hogy előrehaladott kora miatt nem fog többet írni. Meghalhat-e ennél szebben egy regényhős?

 

 Petrus Szabolcs

dscn3625.JPG

Az Európai Bizottság épülete Poirot idejében még nem állt :)

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr928054716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darth Revan 2015.11.07. 00:11:19

"míg én őt kedves, szeretetre méltó figurának tartom, addig a tudálékos Poirot-t ki nem állhatom."

Nalam pont forditva van. Poirot-t kedvelem, de a Miss Marple tortenetek nem tudtak magukkal ragadni.

pitybull 2015.11.07. 00:54:19

Míg Poirot igen fogékony a női nem és a szépség iránt, illetve igen feminin, ahogy írtad, addig Holmes teljességgel asszexuális. Lehetne meleg, a karaktere simán elvinné, vagy akár biszex, de nála az értelmi képességek olyannyira előtérbe helyeződnek, hogy szóba sem állna senkivel, aki nem rendelkezik hasonló kvalitásokkal. Kivételt csak Mycroft, illetve Irene Adler képez.

R-Max 2015.11.07. 08:40:24

Nem értem a cikkírót!? Hogy jött ide ez a meleg vonal? Hastingsot rendszeresen rabul ejtik az aktuális női szereplők. Poirot többször föl is hívja a figyelmét, ha ízlésének megfelelő nő van a láthatáron. Poirot emelett elutasítja a szerelmet, mert nem racionális dolog, de odavan Rosakoffért. Van egy,mi lett volna ha.. beszélgetésük is.
Holmesnál szintén nem értem! Anyyira odavan Irene-ért, hogy az első hozzá kapcsolódó ügye után, a fényképét kéri fizetségül és csak úgy hívja, A Nő. Watson meg megházasodik!! Szóval hogy lett ennek a cikknek a vonulata a homoszexualitás?!?

arncht 2015.11.07. 09:12:43

Suchet A poirot... :) zsenialis a sorozat is, vmi 25 evet ivel at. A korai rovidebb reszek talan hangulatosabbak, a tobbi inkabb onallo filmek. Az orient expresszes nagyon jol sikerult.

Dacia Dubstep 2015.11.07. 11:04:11

a legismertebb belga irodalmi alak jcvd...

külön.remek 2015.11.07. 18:49:32

Csak nekem hiányzik Peter Ustinov?

külön.remek 2015.11.07. 18:51:21

A Halál a Níluson könyvborítón ő virít...

PiperPerabo 2015.11.07. 22:54:24

Ennyi erővel az Európai Bizottság épülete előtt készült kép is meleggyanús.
@arncht: És igen, Suchet Poirot-jánál egyszerűen nincs jobb.

Millerdraft 2015.11.08. 10:48:16

Az első kommentelővel érte egyet Poirot fantasztikus minden műben, míg miss Marple szerintem olvashatatlan és nézhetetlen. Az összes Poirot-t olvastam, a legtöbbet láttam, míg az öreglányosból talán ha három tetszett könyvben, de egyet sem nézek meg.

Tejinashi 2021.04.25. 14:55:29

Nos bennem is felmerült, hogy Poirot meleg, de valószínűleg azért, mert Souche játssza így. Ha megnézitek, akkor sokszor lehet látni, hogy úgy megy, mintha homokos lenne. Aprókat tipeg, ahogy a nők szoktak és amikor megáll, mindig szorosan összezárja a lábait, ahogy a nők szokták.

Szabolcs282 2021.04.28. 13:34:13

@Tejinashi: szia! Köszi a hozzászólást. Ez egy jó régi. Megkérdezhetem, hogy találtál rá?

Tejinashi 2021.05.01. 18:09:19

@Szabolcs282: mármint mire hogy találtam rá?

Tejinashi 2021.05.01. 18:13:39

@Szabolcs282: ja hogy a cikkre hogy találtam rá? Meg fogsz lepődni. Egy Poirot filmet (A titokzatos Kék vonat) néztem és feltűnően "buzis" járást láttam Poirot-nál és teljesen az volt az érzésem, hogy homokos. Kíváncsi voltam, hogy van-e erről a neten valami és beírtam a Google-ba, hogy "Poirot homokos" és ez volt a valahol az első, vagy második találat.
süti beállítások módosítása