Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

A nápolyi öböl felfedezésre váró gyöngyszeme

Irány Procida!

2017. április 14. - Szabolcs282

20170215_095526.jpg

Capri, Ischia, Procida - a Nápolyi-öböl három szigete. Caprit mindenki ismeri: kék barlang, jachtok, sztárok, luxusbutikok, turistahadak – nem az én világom. Ischia inkább az olaszok körében híres meleg forrásairól. De Magyarországról minek Itáliába utazni egy kis termálvízi lubickolásért? Procida a legkisebb, és ha már nem is érintetlen, de a legautentikusabb a három sziget közül. Felfedezésre vár!

20170215_125701.jpg

Procida területe mindössze négy négyzetkilométer. Ehhez képest elég sokan, valamivel több mint tízezren lakják, amivel a Földközi-tenger legnagyobb népsűrűségű szigete. De ijedségre semmi ok, nem turisták, hanem őslakosok népesítik be az apró szigetet, akik életében az elmúlt évekig az idegenforgalom alig játszott szerepet. Ha a turizmus nem is, de az emberiség már a kr.e. XVI. században felfedezte a szigetet. A görögökkel indult, majd a rómaiakkal, normannokkal, Anjoukkal, Bourbonokkal folytatódott Procida mozgalmas története. Az enyhe klíma és a stratégiai fekvés okán sokan vetettek szemet a szigetre, ezért már a koraközépkorban erődszerűen alakították ki településeiket a szigetlakók. A fénykor a XVIII. századra esik, amikor a Nápoly-Szicíliai Kettős Királyság uralkodói flottát telepítettek a szigetre. Ebben az időszakban alapították a Istituto Nautico di Procidát, Európa legrégebben máig működő hajósiskoláját. A halászat és a gyümölcstermesztés mellett ez az intézmény gondoskodott a szigetlakók jólétéről.  

20170215_093321.jpg

Van ennél szebb fogadtatás? Procida legnagyobb kikötője. Ide érkeznek a hajók napjában többször is Nápolyból. Az utasok többsége nem száll ki, megy tovább a hajó végállomására, a szomszédos Ischiara. Bár a Nápolyi-öböl általában kifejezetten olcsó, a hajójegy kivételt képez: 30 euró körül van oda-vissza.  

1_89.jpg

Istituto Nautico di Procida - Európa legrégebbi és máig egyik legjobb nevű tengerészeti iskolája, a szigetlakók büszkesége. 

Procida nevével összeforr egy másik intézmény is. Minthogy a sziget évszázadokon keresztül támadásoknak volt kitéve, a procidaiak szigetük legmagasabb pontján egy erődöt építettek. Ide, a Terra Muratába menekültek, ha támadók voltak a láthatáron. Amikor a XIX. században az erőd elveszítette hadászati jelentőségét, börtönné alakították át, amely 1830-tól egészen 1988-ig működött. Igen, nem tévedés, amikor a légvonalban csak néhány tucat kilométerre fekvő Caprin már rég egymást érték a luxushotelek és butikok, egymást taposták a turisták, Procidán veszélyes bűnözőket őriztek. Az ideális hely! – a szárazföld ahhoz túl messze volt, hogy át lehessen úszni, az apró szigeten, ahol mindenki mindenkit ismért, idegen pedig alig akadt, lehetetlen lett volna bujkálni.

6_18.jpg

20170215_100741.jpg

Erőd, majd börtön, most lakóház. Az örtonyok még mindig megvannak. 

5_25.jpg

A börtön bejárata. Nyitva volt, hát bementem.  

13_6.jpg

A munka szabaddá tesz? Nem, a börtön bejáratánál a földbe vésett latin felirat szerint felemel.

20170215_101853.jpg

A börtön udvara, ahova besüt a nap... 

3_37.jpg

Szürreális élmény volt. Háborús filmek jutottak eszembe: A közeledő ellenség elől, mindent hátrahagyva menekülnek a katonák.

4_32.jpg

A földön egyebek mellett hivatalos papírok tömkelege.

20170215_102021.jpg

A látogatás a helyhez hangulatában jól illő jelenettel ért véget. Egyszer csak felbukkant a semmiből két férfi, akik Dél-Olaszországban szokatlan módon, nagyon barátságtalanul érdeklődtek, mi keresni valóm van itt? Nézelődtem, de már menni készülök. No akkor szedd a lábad! – jött a már-már fenyegetően hangzó reakció.

Procida utcácskáit és kikötőét már sok tízmillióan látták, bár a többség a képeket nem tudja összekötni a sziget nevével. Procida ugyanis érintetlensége és autentikus mediterrán bája miatt számos film, közöttük a méltán világsikerű Tehetséges Mr. Ripleyt kulisszájaként szolgált.        

mr.jpg

Matt Damon, Gwyneth Paltrow és Jude Law Patriciaud Highsmith regényéből készült filmben. A ritka esetek egyike, amikor a filmváltozat hozza az irodalmi alkotás színvonalát. Ajánlom Patricia Highsmith két másik regényét is, a Két ​idegen a vonatont és a Carolt. Utóbbiból szintén kiváló, Oscar-díjas film készült.

A Tehetséges Mr. Ripleybe is belekerült a procidai folklór legfontosabb hagyománya, és egyben a Nápolyi-öböl legérdekesebb nagypénteki körmenete. A háromórás felvonulást 1627 óta rendezik meg. A felvonulók minden évben új szoborkompozíciókat készítenek. Ezek vagy bibliai történeteket mutatnak be, vagy aktuális politikai-társadalmi témákat jelenítenek meg. A felvonulást mindig a „halott Jézus” szobra zárja.   

processione.jpg

A nagypénteki körmeneten a szigetlakók többsége minden évben részt vesz. 

7_17.jpg

A sziget talán legromantikusabb része, a Corricella-öböl.

halaszhajok_1.jpg

Ahol a halászbárka még nem díszlet. Egy februári délelőttön a helyi halászok varrják a kilyukadt hálót, javítják a megsérült hajót.    

8_17.jpg

A sziget pici, az utcák hangulatosak – Procida a sétálni szeretők paradicsoma! Meg, ahogy tévedünk: Járda ugyanis sehol sincs, az utcák szűkek, a kocsik és robogók gyorsak.

9_13.jpg

A háromkerekű robogó sem lassít a gyalogosok láttán, csak dudál.  

A csöppnyi vulkanikus szigetet, a mindössze 0,36 négyzetkilométer területű Vivarrát híd köti össze Procidával. A sziget érintetlen természeti szépségeiről és madárvilágáról híres. Mégis Vivarra volt az egyetlen csalódás, amely a kiránduláson ért: egy jó óra alatt átsétáltam Procidán, a hídon azonban már nem tudtam átmenni, mert a rávezető úton kapu állta utamat. A jelenség sajnos tipikus Itáliában: A természeti értékek megóvásának egyetlen biztos módja a nagyközönség előli elzárásuk. Erre akad egy szomorú példa Nápolyból is. A város csodálatos botanikus kertjét szintén le kellett zárni, mert a látogatók nem csak összepiszkítottak mindent, ágakat tördeltek és virágokat tépkedtek le, de sokan még attól sem riadtak vissza, hogy kiássák és hazavigyék az értékes növényeket. Felmerül persze a kérdés, ha csak a természetvédelmi hatóság emberei léphetnek a szigetre, mi szükség a hidra, amit ráadásul néhány éve sok-sok millió euróért újítottak fel? Csak nem haver volt a hídépítő cég tulaja? 

20170215_132843.jpg

A közelebbi sziget, ahova a híd vezet Vivarra, a távolabbi Iscia, a Nápolyi-öböl legnagyobb szigete. Meleg forrásairól híres.  

20170215_112725.jpg

Vivarra egy procidai strandról nézve.

11_11.jpg

Kapu zárja le a hídra vezető utat. Nagy volt a csalódás.

12_9.jpg

A helyiek persze túljártak a hatóságok eszén. Nem hiszem, hogy a kapu melletti betonfalba vájt, lépcsőként is használható lyukakat a természet hozta volna létre…

20170215_114200.jpg

A sziget túlfelén, ahol Procidát híd köti össze Vivarrával található Chiaiolella, a sziget harmadik kikötője.

10_15.jpg

Sorrentoval ellentétben Procidán érdemes az utcai narancsfákat is szüretelni. Itt nem dísznarancs terem. Kicsit ugyan savanyú, de zamatos és lédús.

15_5.jpg

Nem filmkulissza. A procidai felső városban sétálva hamisítatlan dél-olasz hangulatot találunk.

14_8.jpg

Természetesen az 500-as sem hiányozhat.

 

20170215_103819.jpg

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr9512355729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yttrium 2017.04.15. 06:51:21

"De Magyarországról minek a Itáliába utazni [...]" -> De Magyarországról minek Itáliába utazni. (Elnézést csak kommentben tudtam jelezni, mert a szerző nem publikált e-mail címet.)

arncht 2017.04.15. 08:27:00

Hat nem tudom... erdekes hely, de olaszorszagban sok szebb van. Ezekrol a kepekrol nekem csak a szegenyseg jon le, nem a hangulat. Nem csoda, hogy nem turisztikai celpont.

Szabolcs282 2017.04.15. 09:07:39

@Yttrium: Köszi a figyelmeztetést. Javítottam.

Szabolcs282 2017.04.15. 09:13:29

@arncht: Szegényesről nem beszélnék. A helyi halászok persze egyszerűen élnek. Ez teszi autentikussá. Itáliában rengeteg csodapatos hely van. Nem tudnék rangsorolni. Procida szerintem a legszebbek közé tartozik. Úgy érezem ezt átadják a képek. Sajnalom, ha neked nem jött le.
süti beállítások módosítása