Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

„A demokrácia vagy liberális, vagy nincs!”

A Nobel-díjas Herta Müller Orbánról, Kaczynski és a nyelv radikalizálódásáról

2019. július 10. - Szabolcs282

3_95.jpg

Aki belép Herta Müller berlini otthonába, rögtön a bejárat mellett egy kis szobába pillanthat be, ahol halomban állnak az újságok és magazinok, az asztal pedig tele az ezekből kivágott betűkkel. A bánáti Niczkyfalván (Nițchidorf/Nitzkydorf) született írónő ’87-ben menekült Romániából Németországba. 2009-ben Nobel-díjjal tüntetették ki. A betűket kollázs-könyvekhez vagdossa. Regényei mellett ezekkel is rendszeresen megörvendezteti olvasóközönségét. Az EP-választás napján a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent interjújában főként a kelet-európai országok helyzetével kapcsolatos aggodalmát osztotta meg.

A legújabb kollázs-könyve utószava szerint a kötetet a múlt határozza meg. Regényeiben is máig az emlékek állnak a középpontban?

2_138.jpg

Azt hiszem már nem annyira, mint korábban, de valamennyire mindig visszaköszönnek. Különösen mert mostanában sok, mondhatnám az összes kelet-európai országban visszafelé forog az idő kereke. Magyarországon például Orbán úr ’illiberális demokráciáról’ beszél. Ami az illiberálisat illeti, jól leírja a mai magyar és egyébként az egész kelet-európai helyzetet. De a ’demokrácia’ szónak nincs helye ebben a kifejezésben. A demokrácia vagy liberális, vagy nincs!

Romániában sem jobb a helyzet. Már azt se tudom, melyik román politikus a kisebbik rossz. Nincs közöttük, aki ne korrumpálódott volna. Egyetlen céljuk, hogy maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Érthető, nem akarnak börtönbe kerülni.

És ez a múltra emlékezteti?

Igen, és félelemmel tölt el. Ezek az urak látszólag elég erősök, hogy fityiszt mutassanak az Uniónak és a nyugati politikusoknak. Ki fogja őket megállítani?  

Romániában a korrupciót tiltó jogszabályok lazítását tervezik.

Rosszabb a helyzet. Legálissá akarják tenni! Ilyen még soha, sehol nem volt! Van persze tiltakozás, de az emberek nem lehetnek állandóan az utcán. Munkájuk, családjuk, magánéletük van. Ezzel a kormány is tisztában van. Ezért egyszerűen kivár. Bízik benne, hogy a tiltakozók többsége előbb-utóbb beleun a tüntetésbe. Tartok tőle, hogy a kormány számítása be fog jönni.

Tavaly „Mi maradt meg ’89-ből?” címmel tartott egy emlékezetes beszédet. Mi maradt meg?

Sajnos túl kevés. Akkor senki nem gondolta, hogy Kelet-Európában egyszer még meginoghat a demokrácia. Ma a magukat vesztesnek érzők határozzák meg a közbeszédet és olyan politikusokat választanak, akik a kommunista diktatúra módszereit alkalmazzák. 

’89 vesztesei határozzák meg a politikát 2019-ben?!

Igen, vagy legalábbis, akik annak érzik magukat. Természetes volt a számukra, hogy a hatalom diktatórikus eszközökkel él. Az elmúlt 20 évben hozzászoktak, hogy mások a viszonyok, de nem esik nehezükre visszaszokni a régi keretek közé.

Különösen elkeserítő, hogy Kaczynski és Orbán úr, akik a hazájuk demokratikus ellenzékének voltak tagjai a rendszerváltás elött, most hasonló eszközökkel kormányoz, mint az egykori ellenségeik. És jól érzik magukat. Ráadásul mindez a választóikat sem zavarja. Persze gyakori jelenség, hogy a korábbi áldozatok hatalmi pozícióban maguk is tettesekké válnak. Így volt ez ’45 után a kommunistákkal is. A történelem - sajnos – ismétli önmagát.  

A jobbra tolódás, az autoriter politikát hirdető pártok előretörése nem csak keleten figyelhető meg. Ausztriában a Szabadságpárt meghatározó politikai tényező, Németországban a nemzetipopulista AfD parlamenti párt.

Az ausztriai botrány jól mutatja, hogy a nacionalista politikusok, akik folyton a nemzetről beszélnek megátalkodottak és korruptak. Hatalomért és pénzért eladnák a hazájukat Putyinnak. Moszkva célja pedig a nyugati demokráciák lerombolása. Ehhez asszisztálnak a magukat nemzetinek nevező erők. Az, hogy az AfD még nem lepleződött le, nem jelenti, hogy jobb lenne az FPÖ-nél. Helyesen nem ’Alternatieve für Deutschland’ (Alternatíva Németországnak), hanem ’Adoptiert von Putin’ (Putyin adoptáltja) kellene, hogy a párt neve legyen. 

Úgy látja, hogy egész Európában veszélyben a demokrácia?

Igen. Az AfD szalonképessé teszi a korábban szalonképtelent, képviselhetővé a korábban képviselhetetlent.

A közbeszédben és az írott szóban is látja az antidemokratikus tendenciákat?

Igen. Rohad a nyelv és vele együtt a társadalom. De nem az első rohasztja a másodikat. A nyelv csak tükrözi a társadalom változását. A populisták tudatosan emelik az ingerküszöböt. Már meg sem ütközünk olyan nyilatkozatokon, amik korábban elképzelhetetlenek voltak. Például, amikor az AfD egyik prominense szerint a zsidók ellen alig 70 éve elkövetett példátlan népirtást „nem több a német nép nagyszerű történelmében, mint egy légypiszok”. De a konzervatív kormánypárt, a CDU fiatalabb képviselői is olyanokat mondanak, amik idősebb párttársaik száját sosem hagyták volna el.

1_207.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6014866312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MACISAJT 2019.07.10. 16:34:33

" „A demokrácia vagy liberális, vagy nincs!”"

Hát persze..:P Meg a történelem vége , az elérhető csúcsa az emberiségnek, ahogyan a nyomorult fukuyama francis előadta...

Meg lehet nézni mit művelt macron Franciaországban a "liberális demokrácia" címszóval.
Röviden:liberálfasizmust.

clemens 2019.07.10. 17:01:16

Értem. Csak azt az ellentmondást nem értem, hogy a LIBERÁLIS miért szélsőségesen kirekesztő egyik irányban, és miért szélsőségesen (már-már polgárpukkasztóan) elfogadó egy másik, jól körülhatárolható irányban?
Ez a két különböző hozzáállás egymást hitelteleníti.

nemecsekerno_007 2019.07.10. 17:03:48

A szokásos "ballib" közhelyek...

nemecsekerno_007 2019.07.10. 17:06:06

Szókimondó vagyok: Perec!
Kb. ennyit jelent az "illiberális". Nettó baromság amire egyből rácsaptak a "ballibek" mint pulyka a takonyra...

Sir Galahad 2019.07.10. 17:32:57

Azon a t. írónő nem szeretne elgondolkozni, hogy a választók miért veszítették el a bizalmukat az általa istenített liberális pártokban, s miért fordulnak a radikálisok felé?

19540511 2019.07.10. 17:44:06

Látom, beindult a fideszes troll-hadsereg. Ez is azt bizonyítja, hogy az írónőnek minden szava szentigaz. Édesanyám mondta gyakran, hogy "az igazság fáj".

MACISAJT 2019.07.10. 17:53:08

Bence György filozófus:
„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.” Továbbá a liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. "

24 évvel ezelőtt a pártsajtóban Korniss Mihály előadta mint a liberális hitvallást:

"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy tudniillik mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket. Most, hogy kezd lassan vége lenni a sajtószabadságnak Magyarországon, úgy érzem, kénytelen leszek újra politikai publicisztikát írni. És nem tudok lelkiismeret-furdalás nélkül gondolni arra a pillanatra, amikor nagyon nehéz lesz kikerülnöm a gyűlölködés szavait és mondatait. Azt hiszem, a XX. század nagy tanulsága, hogy a humanizmus esélyeit a politikában alapvetően újra kell gondolni. A politika abban a pillanatban, amint a szeretet szót a szájára veszi, bűnt követ el, mert a politika logikája a hatalmi érdekek logikája. A hatalom megszerzésének és megtartásának a technikája és tudománya, és ebben sok minden szerepet játszhat. A tapasztalatok szerint a szeretet nemigen."
Megjelent: Beszélő hetilap, 1993, 48. szám, Évfolyam 5, Szám 52

És hozzátenném még a "Globális Liberálisok" két pontját, ahogyan nemrég én magam( szerénységem) foglaltam össze:

Első pont:
NEKÜNK "liberálisoknak" mindent szabad. Szabad országokat bombázni,országokat lerohanni, szabad náci mintára külföldön koncentrációs táborokat fenntartani, szabad célzott likvidálásokkal gyilkolászni, szabad kínvallatni, szabad országokat lehallgatni,nemtetsző politikai vezetőségüket eltávolíttatni, államcsínyeket végrehajtani, választott politikusok helyére IMF /Goldmann Sachs funkcionáriusokat beültetni, szabad világgazdasági válságokat okozni és fenntartani, szabad bankóprést alkalmazni...gyakorlatilag nincs olyan ami NEKÜNK ne volna szabad.

Második pont:
Hogy NEKTEK mi szabad, azt majd MI," liberálisok" megmondjuk.
Ahogy azt is mi mondjuk meg hogy ki a művész, író, alkotó,tudós. És ki nem az.Azt is megmondjuk hogy mikor ki az antiszemita, fasiszta, náci, magyarkodó, nacionalista.
Azt is megmondjuk hogy kit kell megbüntetni, száműzni,megbuktatni, kiéheztetni, embargó alá vonni.
MI majd ugyanis mindig mindenről MINDENT megmondunk
Mindezt persze csakis a "liberálizmus" nevében.

Blogolo Blogi 2019.07.10. 19:31:28

@Sir Galahad: "Azon a t. írónő nem szeretne elgondolkozni, hogy a választók miért veszítették el a bizalmukat az általa istenített liberális pártokban, s miért fordulnak a radikálisok felé?"
Olvassad el megegyszer, ott a megfejtes. Tul sok a luzer, volt kommunistak, videki suttyok, stb. tipikus fideszgyokerek. Komoly, hogy kulfoldrol is ugyanaz a kep rajzolodik ki, mint amit itthon is mindenki lat.

nemecsekerno_007 2019.07.10. 19:55:24

@Blogolo Blogi: Higgyétek csak ezt, addig jó a többségnek...

Gleccsertetű 2019.07.10. 20:22:32

@Blogolo Blogi: és milyen érzés, h egy ilyen csapat szopat titeket, entellektüell nagyágyúkat?

Ad Dio 2019.07.10. 20:23:29

"Liberális demokrácia" ez vagy felesleges szóismétles (amennyiben a demokrácia a többség akaratának lehető legszabadabb szabad artikulálódását jelenti), vagy oximoron (amennyiben a demokrácia balliberális módon korlátozott változatát jelöli).

Blogolo Blogi 2019.07.10. 20:35:34

@Gleccsertetű: "és milyen érzés, h egy ilyen csapat szopat titeket, entellektüell nagyágyúkat?"
Szopat? Jovo heten veszunk tamogatott uj autot, soha nagyobb szopatast!
Azt mondjad meg inkabb, hogy a komcsi kisnyugdijasban vagy a videki suttyoban ismertel magadra?

Blogolo Blogi 2019.07.10. 20:38:23

@nemecsekerno_007: "Higgyétek csak ezt, addig jó a többségnek..."
ernoke, azt igerted, hogy nem mergezel tobbet a hozzaszoladaiddal. Minek koszonheti a vilag, hogy meggondoltad magad?

Gleccsertetű 2019.07.10. 20:45:05

@Blogolo Blogi: felőlem bármelyikkel azonosíthatatsz, csak a saját butaságodat mutatod be.

Sir Galahad 2019.07.10. 20:46:21

@Blogolo Blogi: Az interjúban egy világjelenségről van szó. Nem hiszem, hogy az osztrák, német, olasz stb. radikálisok a Fidesz miatt erősödtek meg.

Blogolo Blogi 2019.07.10. 20:53:03

@Gleccsertetű: "felőlem bármelyikkel azonosíthatatsz"
Valoszinubb a videki suttyo, bar vegulis valoban leszarja mindenki, hogy ki vagy.

Blogolo Blogi 2019.07.10. 20:54:12

@Sir Galahad: "Nem hiszem, hogy az osztrák, német, olasz stb. radikálisok a Fidesz miatt erősödtek meg."
Nem is igazan allitott senki hasonlot.

nemecsekerno_007 2019.07.10. 21:03:07

@Blogolo Blogi: Vissza-visszatérek mert jó lehet szórakozni az önjelölt "ballib" zseniken :)

Gleccsertetű 2019.07.10. 21:04:46

@Blogolo Blogi: na, legyek vidéki suttyó, ok. a kérdésemre viszont még mindig nem válaszoltál: milyen érzés, h ilyenek vernek szarrá évről évre, választásról választásra?

Szalay Miklós 2019.07.10. 21:24:38

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temakep/076.shtml

Ez meg itt, ami a szabadsághoz való hozzáállást illeti (baloldal-jobboldal):

egyvilag.hu/temakep/073.shtml

Blogolo Blogi 2019.07.10. 21:31:36

@Gleccsertetű: "milyen érzés, h ilyenek vernek szarrá évről évre?"
Az eletunk nem fordult rossz iranyba a kis geci regnalasa alatt, sot. A magadfajta videki suttyonak meg ugyis tok mindegy ki iranyit, fel sem fogod mi a palya korulotted.

Gleccsertetű 2019.07.10. 21:41:10

@Blogolo Blogi: így van, nekem tökmindegy, nem a politikusoktól várom a szerencsém. na puszi, további jó gyűlölködést

kalbász 2019.07.10. 22:05:50

Kvára elég már belőletek, kártékony férgek.

Blogolo Blogi 2019.07.10. 22:13:04

@Gleccsertetű: "na puszi, további jó gyűlölködést"
Koszi gleccser fijam, ha tenyleg elhuzol vegre a verbe, nekunk is szerencsenk lesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.07.10. 22:28:17

@MACISAJT: Macika, uncsi vagy a dumáiddal. Ezzel a sok faszsággal annyira vagy hasznos a fideszes propaganda gépezetnek, mint hamutartó a motoron. Szerintem a többség már el sem olvassa amit írsz.

Brix 2019.07.10. 23:05:56

@Ad Dio: Nem felesleges szóismètlès, mivel a liberális demokrácia alatt a modern demokráciát èrtjük, ahol minden felnőtt szavazókèpes állampolgárnak van szavazati joga. Az athéni demokráciában csak a társadalom kb 20-25%- nak volt szavazati joga ,a metoikoszok , peroikoszok ès a nők nem rendelkeztek szavazati joggal. A liberális szó - viszont - itt szabadot jelent ès nem azt ,hogy liberális pártok irányítanak, ez fèlreèrtès. A liberális demokràcianak azèrt van köze a liberalizmus hoz, hiszen az alapelvek a klasszikus liberális filozófiából erednek: törvèny előtti egyenlősèg, magántulajdon sèrthetelensège, szólás, gyülekezèsi ès sajtószabadság...Az illiberális demokrácia viszont oximoron, mivel az" il"egy fosztókèpző, azaz: megfosztotta a demokráciát a lènyegi elemektől...Már Orbán is keresztènydemokráciáról beszèl inkább , ami szintèn abszurd, egy túlnyomóan vallásmentes országban...A lènyeg: van egy világszerte elfogadott rendszer elnevezès : liberális demokracia- aki ettől eltèr valami okból, az mind zsiványkodni akar valamit, lsd: nèpi demokrácia...

Pipas 2019.07.11. 05:49:31

@Brix: "törvèny előtti egyenlősèg, magántulajdon sèrthetelensège, szólás, gyülekezèsi ès sajtószabadság..."

A mai liberális politika mindenről szól, csak nem az egyén szabadságáról.

- A PC elgondolás szerint nem szabad egy csomó dologról beszélni, sőt, egy csomó szó tiltólistára került. Hihetetlen, hogy a liberális politikusok milyen szinten próbálják korlátozni a szólásszabadságot.
- A politika szabadságát is kizárólag a liberális politikusok próbálják korlátozni. Magyarországon a rendszerváltás óta csak egy alkalommal került szóba pártok betiltása, az SZDSZ követelte anno a jobbik betiltását. Ez nyilván ellentétes a liberális elvekkel.
- A vallásszabadság korlátozása is csak a liberálisok célja volt. Európában kizárólag a liberális politikusok erőltetik azt, hogy a vallást megemlíteni is tilos legyen, ha valaki kiejti a szót, hogy "keresztény" már hihetetlen felzúdulást hallani a liberális irányból. Mondom ezt ateistaként, ami azért elég feltűnő.
- A kirekesztés politikája ma egyedül a liberálisokra jellemző. Rekesszük ki a kirekesztőket, a nácikat, a fasisztákat, a nacionalistákat, a populistákat, az illiberálisokat és hasonló jelszavakat hallani folyamatosan.

A mai liberális politika a liberális értékeket újraértelmezi, azokat kizárólag a liberális eszmék feltétlen elfogadásához köti. A liberálisok mára azt hirdetik, hogy a szabadság kizárólag azokat illeti meg, akik egyetértenek velük. Ez természetesen ellentmond a liberális alapelvekkel.

"magántulajdon sèrthetelensège"
A magántulajdon sérthetetlensége soha nem volt liberális érték.

"törvèny előtti egyenlősèg"
A törvény előtti egyenlőség nem kizárólag a liberális filozófia sajátja, nem kell liberálisnak lenni ahhoz, hogy valaki törvény előtti egyenlőséget akarjon.

"szólás, gyülekezèsi ès sajtószabadság..."
Tegyük hozzá, hogy ma a liberális politika pont ezek korlátozására törekszik.

"an egy világszerte elfogadott rendszer elnevezès : liberális demokracia- aki ettől eltèr valami okból, az mind zsiványkodni akar valamit"

Vagyis aki nem a megfelelő elnevezést használja, az mind bűnös? Hogy a fenébe lehetne ez összeegyeztethető a szólásszabadsággal? Gyakorlatilag minden párt, amelyik nem kimondottan liberális, az mind bűnös?

Pipas 2019.07.11. 05:54:13

@Brix: "Nem felesleges szóismètlès, mivel a liberális demokrácia alatt a modern demokráciát èrtjük, ahol minden felnőtt szavazókèpes állampolgárnak van szavazati joga."

Akkor hogy a csodába lehet, hogy a magyar liberális erők tíz év alatt nem voltak képesek elfogadni a választások eredményét? Hogy lehet az, hogy tíz éven keresztül kizárólag egy céljuk volt, hogy a választások eredményét valahogy megsemmisítsék, hogy a többség szavazatai ellenére valahogy mégis ők és az ő szövetségeseik kapják meg a hatalmat?

A demokrácia nem csak azt jelenti ám, hogy "mindenki szavazhat", hanem azt is, hogy utána elfogadod a választásukat. Hogy a fenébe lehet, hogy tíz magyarból kilenc nem akar tömeges bevándorlást, a "liberális" politika válasza erre viszont az, hogy "csak azért is mi tudjuk jobban"?

Pipas 2019.07.11. 05:58:53

"Sajnos túl kevés. Akkor senki nem gondolta, hogy Kelet-Európában egyszer még meginoghat a demokrácia."

89-ben senki sem gondolta, hogy "Kelet-Európában egyszer még meginoghat a demokrácia"? Tessék mondani, normálisnak tetszik lenni a néninek?! Ez akkora butaság, hogy az ember nem talál rá szavakat.

rallus 2019.07.11. 07:02:56

@Pipas: A megnyilvánulásai alapján könnyen lehet, hogy nem is sváb!
Más népcsoportokra inkább jellemző a viselkedése...

József Körmendy 2019.07.11. 07:28:59

A demokrácia az ókori görögök "találmánya". Náluk jól megfért együtt a rabszolgasággal is.

bölcsbagoly 2019.07.11. 08:35:04

A tavaly a díjat ki sem adó tisztelt bizottság egyik kedveltje, az olvashatatlan kollázs-könyveivel! Mivel Ceausescu a többi némettel együtt eladta, ettől mártírnak nevezte ki magát Németországban és meglovagolta a libsizmust, meg is kapta érte a jutalmát.
Tipikus példája a zsigerből gondolkodó, magukat okosnak képzelő nőknek, de Berlinben ez a trendi.
Mellesleg, eredeti hazájában a kutya sem hallott erről az író fenoménről, mielőtt a németek fel nem fedezték volna őt az örökkévalóságnak, mint Jeliniket, vagy Kertészt, bár az utóbbi nagyságrendekkel jobb író volt náluk.

midnightcoder2 2019.07.11. 09:01:49

Demokrácia ugyanúgy nem létezik, ahogy európai liberalizmus sem.

Ahhoz, hogy demokrácia legyen, az embereknek döntési helyzetben kellene lenniük, legalább a legfontosabb dolgokban. Errõl viszont szó sincs. Nem csak itt, de sehol.

Az pedig amit európában liberalizmusnak hívunk, a kommunizmus leöntve némi kék mázzal. A liberalizmus kb. ott kezdõdik, hogy felnõttnek tekintjük a polgárokat, van szólásszabadság, a problémákat nem söpörjük a szõnyeg alá. Na, az európai liberalizmus ahogy a magyar is, pont ennek ellenkezõje.

Elég ha megnézel egy liberális blogot. Na, azt onnan lehet megismerni, hogy vagy sehogy nem lehet benne kommentelni, vagy csak fészbúkkal, vagy olyan cenzúra van benne hogy Aczél György elvtárs megnyalná mind a tíz ujját.

John Nethem 2019.07.11. 09:13:15

@Brix: Tekintettel arra, hogy a LIBERALIZMUS előbb volt GAZDASÁGI meghatározás, mint politikai, a politikai értelmezése idealizált. Mint általában miden politikai értelmezésé....

John Nethem 2019.07.11. 09:16:01

@John Nethem: Egyébként ilyen alapon már a MAGNA CHARTA (1215) is egy liberális anyag.....

John Nethem 2019.07.11. 09:20:01

És csak megemlíteném, hogy DEMOKRATIKUS LIBERALIZMUS ( nem keverendő össze a liberális demokráciával!) például amikor a polgárok véleményét kikérik két választás között mondjuk NÉPSZAVAZÁSOK formájában....

John Nethem 2019.07.11. 09:27:11

@bölcsbagoly: és ráadásul Kertész jóval racionálisabban látta a mai Európa dolgait.....

A VÉGSŐ KOCSMA című könyvében írja:

John Nethem 2019.07.11. 09:28:03

@bölcsbagoly: és ráadásul Kertész jóval racionálisabban látta a mai Európa dolgait.....

A VÉGSŐ KOCSMA című könyvében írja:
„Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri „beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (…) Mindig ugyanúgy végződik: a civilizáció eléri az érettség bizonyos fokát, ahol már nemcsak hogy nem képes megvédeni önmagát, hanem látszólag érthetetlen módon a saját ellenségét imádja“.

midnightcoder2 2019.07.11. 09:35:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az origón vannak olyan blogok a címlapon mint ez is ? Illetve az indexen a saját cikkeket lehet kommentelni bárhogy is ?

chrisred 2019.07.11. 09:40:07

Egészen pontosan polgári demokrácia nem létezik polgári szabadságjogok nélkül. A történelemben pár más társadalmi berendezkedést is demokráciának neveztek.

chrisred 2019.07.11. 09:43:17

@midnightcoder2: Mi köze van a kommentelésnek a szólásszabadsághoz? Ezzel az erővel azt is mondhatod, hogy a mozgási szabadságodban vagy korlátozva, ha nem mehetsz be egy lakásba, ha a házigazda nem engedi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.11. 09:44:37

A demokrácia és a liberalizmus alapelvei egymással ellentétesek, szóval butaság amit a liberális szerző állít.

Piszkos Freud 2019.07.11. 09:51:35

Azt tudjuk, hogy a demokrácia az, amikor 30 farkas és 10 bárány arról szavaz, hogy mi legyen a vacsora.
Egy liberális demokráciában a fasiszta bárányok frakcióját betiltják, hozzászólásaikat pedig cenzúrázzák. A szegény bevándorló oroszlánok pedig nyugodtan megehetik még a farkaskölyköket is...

chrisred 2019.07.11. 10:00:45

@Piszkos Freud: Ilyen arányok mellett ez nem tűnik túlzottan tartós társadalmi berendezkedésnek. :)

Brix 2019.07.11. 10:09:09

@Pipas: "A mai liberális politika mindenről szól, csak nem az egyén szabadságáról.."
Tények nem ezt mutatják, hiszen az emberiség történelme során a modern liberális demokrácia nyújtja a legnagyobb egyéni szabadságot, hiszen a szólás-, gyülekezési-, és véleménynyilvánítás szabadsága itt érvényesül legjobban. Elég ha megnézzük, honnan hová menekülnek az emberek világszerte : szinte mindenki Svédországa, Norvégiába, Németországba akar menekülni , a különböző totalitárius vagy hibrid rezsimekből és nem fordítva...
A szólásszabadságnak nyilván vannak határai a liberális demokráciában is, pl. , amikor uszítanak egy közösség ellen- a kollektív bűnösség elve alapján. Itt szabja meg sok ország a határt, amikor belép a törvény szigora.. DE, ez is országfüggő... Van hol jobban tolerálják a " fasizmust ", mint pl az USA , van ahol kevésbé , mint Pl Németország, ahol a második vh tanulságaiból kiindulva nagyobb a szigor..
Nehéz meghatározni, honnan kezdődik a közösség ellenes izgatás , és mi az ami még egy normál vélemény..
Én híve vagyok a teljes szólásszabadságnak , de nem vagyok meggyőződve róla, hogy az a sok gyűlölködő tartalom , ami ellepi most az internetet, nem hat az átlagemberre és nem lesz a végén ennek nagyon csúnya vége! Az indulatok felkorbácsolása mindig nagyon veszélyes terep!
Konklúzióm: minden liberális demokrácia valamelyest különböző, de az alapértékek mindenütt ugyanazok, amire épül az állam.
A szólásszabadság - ha most egy alapvető értéket kiemelünk- még mindig jobban érvényesül a liberális demokráciában , mint az autoriter típusú rendszerekben.
"Papíron " még Magyarország is liberális demokrácia lenne, bár sok tekintetben már inkább hasonlít az autoriter rezsimekhez..
A véleménydiktatúra kiépülése nálunk is folyik, hiszen van központi, állami propaganda, teljesen kiegyensúlyozatlan köztv, felvásárolt megyei sajtó, óriási harc a Norvég-pénzek elosztása körül, a civil szervezetek támadása, CEU-ügy..
Szóval: a magyar kormány sem nagyon tartja be azt, amit ő maga számon akar kérni a nyugati kormányokon: a teljes körű, valós szólásszabadságot.

alöksz róz 2019.07.11. 10:12:08

ezen má tényleg csak röhögni lehet

midnightcoder2 2019.07.11. 10:19:54

@chrisred: Egy újság esetén igen. Egy blog esetén viszont, amit alapvetõen nem egy újságíró hanem egy névtelen nulla készít, a fair play minimális követelménye a kommentelési lehetõség.

chrisred 2019.07.11. 10:37:47

@midnightcoder2: Lényegtelen a szerző foglalkozása és kvalitása, az számít, hogy amit csinál, a sajátja és nem közkincs.

Brix 2019.07.11. 10:39:08

@John Nethem:
„Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik megszállják és elpusztítják Európát, (...) és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával. (..)

Minden tiszteletem Kertészé, de mégis mit kellene tenni " Európának" bevezetni valamilyen türannosz-rendszert? Valószínű, hogy a globális makro folyamatokat, mint pl a migráció , egy türannosz sem állítaná meg , de előbb-utóbb ez egész kontinenst társadalmi-gazdasági válságba juttatná, másrészt, a nyugati emberek túlnyomó többsége progresszív, balos, zöld és mérsékelten konzervatív- így nem viselnék el az autoriter hatalmat...

Ha tetszik , ha nem, a migráció nem most kezdődött, hanem amióta az emberiség létezik, mindig zajlott. Az utóbbi 60-70 éven csak felgyorsult a globalizáció erősödésével és a gyarmati rendszer felbomlásával, a jelen időszakban meg az óriási demográfiai átalakulások következményiként gyorsul.
Aki azt képzeli, hogy el lehet szigetelni egy kontinenst a globális népességmozgásoktól, az nagyon naív, hamis illúziókat táplál... Ha a demográfiai tényezőket és az életnívóból adódó diszkrepanciákat nézzünk, még a " java" csak ezután fog jönni, ami a migrációt illeti...

Pipas 2019.07.11. 10:39:45

@Brix: "Tények nem ezt mutatják, hiszen az emberiség történelme során a modern liberális demokrácia nyújtja a legnagyobb egyéni szabadságot, hiszen a szólás-, gyülekezési-, és véleménynyilvánítás szabadsága itt érvényesül legjobban."

1) Az a liberális demokrácia, ahol szólásszabadság van.
2) A liberalizmus jó, mert ott szólásszabadság van.

Ez körkörös érvelés.

1) Csak az a liberális demokrácia, ahol szólásszabadság van.
2) Magyarországon megszűnt a liberális demokrácia.
3) Magyarországon szólásszabadság van.

Ez meg ellentmondás.

Ahogy a liberalizmus meg a szólásszabadság közt egyenlőséget teszel azonnal mindenféle logikai bukfencek lesznek az érvelésedben. A helyes hozzállás a következő:

1) Réges régen volt egy időszak, amikor csak a liberálisok támogatták a szólásszabadságot.
2) Ma már mindenki, akinek egy csöpp esze van támogatja a szólásszabadságot, ki jobban, ki kevésbé.
3) Ma a liberálisok, akik elég korlátozott szólásszabadságot akarnak azt hazudják, hogy mindenki más a szólásszabadság ellen van.

Látod, itt nincs logikai ellentmondás. A liberális pártok hazudnak, ennyi az egész.

Pipas 2019.07.11. 10:51:01

@Brix: "Minden tiszteletem Kertészé, de mégis mit kellene tenni " Európának" bevezetni valamilyen türannosz-rendszert? "

A probléma nem az eredeti liberális alapelvekkel van, hanem azzal, hogy a liberális politikusok elvesztették a kapcsolatukat a valósággal miközben hasonlú helyzetbe hergelték a rajongóikat is.

Ma filmet csinálnak egy embercsempész megfulladt gyermekéről, miközben egész európának iszonyatos bűntudatot kell éreznie a halála miatt, sőt, követelniük kell, hogy alakítsuk át egész európát, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Toljuk össze a két kontinenst vagy ilyenek...

A helyes megoldás az, hogy az embercsempészt és minden kolllégáját, aki ilyen lélekvesztőkre zsúfolja a gyerekeket simán le kell csukni pár évre kiskorú veszélyeztetése miatt. A bárkát meg kel kell kobozni és be kell zúzni.

A kisgyerek a felelőtlen embercsempész és a liberális politika őrültsége miatt halt meg. Ha az elejétől fogva betartatták volna a közlekedési szabályokat nem fulladtak volna meg az emberek.

Sir Galahad 2019.07.11. 11:24:40

@Blogolo Blogi: "Nem is igazan allitott senki hasonlot." Kivéve Téged, aki ezt írta: " ott a megfejtes. Tul sok a luzer, volt kommunistak, videki suttyok, stb. tipikus fideszgyokerek." Szerinted tényleg azzal magyarázható mondjuk az osztrák Szabadságpárt előretörése, hogy Ausztriában sok a volt kommunista meg a fideszes? :D Még egyszer mondom, szerintem érdemes volna elgondolkozni azon a világszerte látható jelenségen, hogy a választók nagy tömegei miért fordultak el a hagyományosan nagy támogatottságú baloldali-liberális pártoktól, politikusoktól, és miért szavaznak inkább radikálisokra.

Naki vagyok kerdojel 2019.07.11. 11:46:06

@Gleccsertetű: "és milyen érzés, h egy ilyen csapat szopat titeket, entellektüell nagyágyúkat?"
Elég szar. De ennél nagyobb gond, hogy nemcsak minket szopat, hanem mindenkit, téged is. Csak te egy intellektuális seggdugó vagy, ezért még csak észre sem veszed.
Az meg, hogy közben ezermilliárdszámra lopják a pénzt, fel sem tűnik neked, vagy nem zavar. Nem is tudom hirtelen, melyik a nagyobb probléma.

chrisred 2019.07.11. 11:46:20

@Pipas: A kisgyerek az otthoni autoriter hatalmak miatt halt meg. Ez az embercsempész dolog valahogy nem klappol, a saját gyerekével kötött üzletet?

alöksz róz 2019.07.11. 11:54:16

@Sir Galahad: "Még egyszer mondom, szerintem érdemes volna elgondolkozni azon a világszerte látható jelenségen, hogy a választók nagy tömegei miért fordultak el a hagyományosan nagy támogatottságú baloldali-liberális pártoktól, politikusoktól, és miért szavaznak inkább radikálisokra." - már megkaptad a választ. mert segghülye bolsevik fasiszta vidéki korrupt gyűlölködő gyökerek, akik gyűlölik a szabadságjogokat és eladnák putyinnak a hazájukat, azért. mit akarsz még ezen elgondolkodni?

chrisred 2019.07.11. 12:11:41

@Sir Galahad: Az Osztrák Szabadságpárt már a kilencvenes években hasonlóan népszerű volt. A mostani népszerűségük annak köszönhető, hogy régen voltak hatalomban, és az emberek a többi pártpolitikus gazemberségeire összpontosítottak - egészen Ibizáig.

alöksz róz 2019.07.11. 12:37:41

@chrisred: az pont nem jelent semmit a népszerűség szempontjából, hogy vki régen volt-e hatalmon :D

Sir Galahad 2019.07.11. 12:38:47

@alöksz róz: Szerintem meg a liberális-baloldali pártok leszerepeltek: rosszul kezelték a gazdasági válságot, a középosztály lecsúszását, a migrációt, sőt leginkább sehogy se kezelték, nagy ívben tojtak ezekre a problémákra, mindössze annyit tettek, hogy azokra, akik ezekre felhívták a figyelmet, netán valamilyen megoldást javasoltak, azokra azt mondták, hogy segghülye nácik. És mostanra sokan belátták, hogy ez igen gyenge teljesítmény.

chrisred 2019.07.11. 12:46:42

@Sir Galahad: Pont ugyanazt a hibát követed el, hogy egyetlen univerzális választ akarsz adni egy jelenségre. A nyugat-európai szocdem pártok népszerűségvesztése hosszú folyamat, aminek a középpontjában az áll, hogy azok a generáciòk, ahol nagy volt a fizikai munkások aránya, lassan kihalnak. Ezeket a munkákat egyre inkább bevándorlók végzik, akiknek nem az képezi az identitásuk alapját, hogy kétkezi munkások, hanem hogy máshonnan származnak.

Pipas 2019.07.11. 12:56:35

@chrisred: "A kisgyerek az otthoni autoriter hatalmak miatt halt meg."

Persze. Mert az autoiter hatalmak gonoszak. Az embercsempész, meg a liberálisok ugyan mindent megtesznek, hogy minél több ember induljon neki a tengernek, de ők nem hibásak, mert nem gonoszak!

Az autoriter hatalmak gonoszak, ezért miattuk hal meg a sok ember, így aztán gonoszak. Jól ki van ez találva, a másik irányba is működik. A liberálisok nem gonoszak, ezért nem hal meg miattuk senki, tehát nem gonoszak. Ujjé!

"Ez az embercsempész dolog valahogy nem klappol, a saját gyerekével kötött üzletet?"

Ja, nem klappol. Ő vezette a csónakot, könyörgött a többieknek, hogy ne árulják el, de persze nem embercsempész. Nem gonosz, ha úgy tetszik, ő nem tehet semmiről.

Sir Galahad 2019.07.11. 13:11:35

@chrisred: Valóban, a felsorolást a problémákról, amiket a baloldali-liberális pártok nem voltak hajlandók tudomást venni, még lehet folytatni. Az is egy ilyen, amit leírtál.

chrisred 2019.07.11. 13:42:33

@Sir Galahad: Nem tudom, hogy ez egyáltalán problémának számít, vagy a társadalmi-kulturális változások természetes velejárója, hogy megszűnik az igény ezekre a pártokra. Az érintett politikusok számára biztosan az, de ezt egyénileg kell megoldaniuk. Menjenek el mondjuk dolgozni,

Blogolo Blogi 2019.07.11. 14:27:59

@Sir Galahad: "Még egyszer mondom, szerintem érdemes volna elgondolkozni azon a világszerte látható jelenségen, hogy a választók nagy tömegei miért fordultak el a hagyományosan nagy támogatottságú baloldali-liberális pártoktól, politikusoktól, és miért szavaznak inkább radikálisokra."
Ez konnyu feladvany, bar mindjart pontositanak is, mivel az a fajta elfordulas, amirol irtal, az osszes eddig hagyomanyosnak tekintett ideologiat maganak vallo politikai erot erint, ld. legutobbi EU valasztas.
Akik valtozast akarnak, ket okbol teszik. Altalaban keves jut nekik, mert tanulatlanok, kepzetlenek, rugalmatlanok, stb. Akinek tele a pocakja, az egesz biztosan nem akar gyokeres valtozast, hacsak nem tettek rettegove, ld. videki oreg nenik, akik a falu hatarat talan eletukben nem hagytak el, de fosnak, hogy a negerek, arabok, muszlimok, stb. megeroszakoljak, felrobbantjak, stb. oket.

alöksz róz 2019.07.11. 15:20:48

@chrisred: csak.
attól h régen volt hatalmon vki, még lehet népszerű is meg népszerűtlen is :D

alöksz róz 2019.07.11. 15:24:10

@Sir Galahad: dehogy. tök jól kezelték.
csak a populista-fasiszta pártok elhülyítették az embereket.

Gleccsertetű 2019.07.11. 16:52:59

@Blogolo Blogi: látod látod, ezért vagy proli. ne mástól várd a szerencséd, tegyél érte.

Sir Galahad 2019.07.11. 17:08:21

@chrisred: A dolog egyik oldala valóban az, hogy megszűnik az igény ezekre a pártokra. Igazad van, nem kár értük. A másik oldala azonban az, hogy helyettük sokan radikális pártok felé fordulnak. Meggyőződésem, hogy nem ilyen irányba indul el a tömeg, ha a liberális elit nem ilyen borzalmasan teljesít a problémák kezelésében.

Blogolo Blogi 2019.07.11. 17:27:41

@Gleccsertetű: "ne mástól várd a szerencséd, tegyél érte."
Roppant kenyelmes helyzetben vagyok, mert bar nem tettem erte semmit, megis szerencsenk lett ezekkel az ujfajta csaladokat tamogato ingyenpenzekkel. Miert strapaljam magam, ha ingyen hozzankvagjak?

alöksz róz 2019.07.11. 17:32:56

@Sir Galahad: na és ha nem irónia, akkor mi van? :-)
ne kelljen gondolkodni rajta, mert az még véletlenül rossz irányba vezetne, és minél jobban beépüljön, lehetőleg alapvetésként...
ami sárga és hápog, az kacsa?

Blogolo Blogi 2019.07.11. 17:34:36

@Sir Galahad: "Meggyőződésem, hogy nem ilyen irányba indul el a tömeg, ha a liberális elit nem ilyen borzalmasan teljesít a problémák kezelésében."
Erdemes ezekre a folyamatokra par evtized multan visszatekinteni es utanna ertekelni. Pl.: Viktor atengedett az orszagon keresztul par szazezer migranst 2015 nyaran. Jo, volt nehany instant kovetkezmeny Parizsban vagy Brusszelben, de hogy hosstabb tavon mi lesz a kovetkezmenye, hogy nem volt hatarvedelem, az csak evek mulva derulhet ki. Lassu tarsadalmi folyamatok ezek.

eßemfaßom meg áll 2019.07.12. 07:17:13

@Brix: "Én híve vagyok a teljes szólásszabadságnak , de nem vagyok meggyőződve róla, hogy az a sok gyűlölködő tartalom "

Az indexcimplapos blogokon gyűlülködö posztokra és mszp/jobbik/dk-s nickekre gondolsz?

eßemfaßom meg áll 2019.07.12. 07:21:33

@Blogolo Blogi: Ez valahol azért szép, amig Orbán nem engedte be az illegálmigránst addig azért ekéztétek aztán amikor EU nyomásra átengedte őket azóta azért aztán amikor felhuzta a keritést és lezárta a határt azóta azért is meg a korábbi átengedésért is.

"Nézd már, megint nincs rajta sapka"

chrisred 2019.07.12. 08:22:18

@eßemfaßom meg áll: Ha kipróbálsz egy kocsit, és ha balra tekered a kormányt, jobbra fordul, jobbra tekered a kormányt, balra fordul, ha gázt adsz lassít, ha a féket nyomod, gyorsul -bizonyára nem lennél jó véleménnyel róla, holott összesítve azt csinálta, amit szerettél volna. :)

Blogolo Blogi 2019.07.12. 08:40:18

@eßemfaßom meg áll: "azért ekéztétek"
Draga Baratom! Hozzaszolasodban hasznalt tobbes szam alapjan valoszinuleg nehezen tudod elkepzelni, hogy letezik olyan ember a foldon, aki a hozzaszolasaiban nem tobbek, hanem kizarolag a maga neveben beszel. Igy arra kerlek, hogy velem kapcsolatban ne irj olyat, hogy ekeztem volna a kis gecit, amiert nem engedett be migransokat. Ellenkezoleg. Mar akkor is felrottam, hogy beengedte oket, egy idoszakban szallast adott nekik, ahonnan szabad kijarasuk volt, mikozben semmit nem tudott arrol, hogy kiket engedett be. Sajnos a hatarvedelemmel sem foglalkozott, remelem nem gondolid, hogy egyszercsak a hatarnal termett parszazezer migrans... Boven lett volna ido a honvedseg es rendorseg mozgotisara, ha mar az adofizetok penzebol fentartanak ilyen szervezeteket. Plusz az elmult idokben elkezdte beengedni az olcso migransokat is, ami kifejezetten karos, mivel igy tori le az eppcsak novekedesnek indult magyar bereket. Te pedig tapsikolsz.... igazi fideszgyoker vagy.

2019.07.12. 15:35:27

@19540511: magam sem írhattam volna le jobban

eßemfaßom meg áll 2019.07.12. 18:32:22

@chrisred: ez elég szar hasonlat volt, kicsit még dolgozz rajta
@Blogolo Blogi: aki a kacsateszt szerint kacsa azt a kacsákkal egy csoportba fogom sorolni ezután is.

Blogolo Blogi 2019.07.12. 18:46:24

@eßemfaßom meg áll: "aki a kacsateszt szerint kacsa azt a kacsákkal egy csoportba fogom sorolni ezután is."
Megteheted, mivel jogodban all gyokernek lenni.

alöksz róz 2019.07.12. 22:08:19

@eßemfaßom meg áll: "aki a kacsateszt szerint kacsa azt a kacsákkal egy csoportba fogom sorolni ezután is." - elég hülye vagy akkor :D
süti beállítások módosítása