Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

A világ otthon ül és sorozatokat néz

2020. április 24. - Szabolcs282

13_27.jpg

A Föld népességének fele, 3 milliárd ember házi karanténba kényszerült. Jó részük a Netflix, az Amazon Prime & co. sorozatival múlatja, üti el az időt. A sorozatok többsége Amerikából jön. Azonban néhány regionális blockbuster esetében is sikerült a nemzetközi áttörés. Íme, a legkülönlegesebbek!

15_18.jpg

Önmegtartóztató finnek és az orosz maffia

1_221.jpg

A laestadianizmus egy ultrakonzervatív irányzat a skandináviai evangélikus egyházon belül. Egy lelkész, Lars Levi Laestadius alapította az 1800-as évek második felében Észak-Svédországban. Napjainkban az irányzat legtöbb követője Észak-Finnország elhagyatott részein él. A szexuális önmegtartóztatásra különösen nagy hangsúlyt fektető szektatagok körében játszódik a ’Arctic Circle’ cím alatt futó sorozat.

A helsinki rendőrség nyomozói a környéken lábat vető orosz maffia és egy gyilkosságsorozat miatt lepik el Ivalo városát, felborítják a helyiek megszokott, kívülállók számára furcsa mindennapjait. A kulturális konfliktusok a bigottan vallásos, ultrakonzervatív helyiek és a nagyvilági fővárosiak között legalább annyira fontos része a sorozatnak, mint a nyomozás. Előbbit groteszk jeleneteken, száraz humorral mutatják be a forgatókönyvírók. Véletlen, de különösen aktuálissá teszi a sorozatot, hogy idővel a maffiózók biológiai fegyver-projektjének, egy halálos vírus piacra dobásának megakadályozása lesz a finn rendőrök fő feladata.

Lengyel mondából Netflix világsiker

2_148.jpg

’The Witcher’ című nemzetközi sikersorozat fő karaktere, Geralt egy lengyel író, Andrzej Sapkowski (1948) fantáziájának gyümölcse. Fantasy-regényeit a szláv, azon belül is elsősorban a lengyel monda-, legenda-, mesevilág ihlette. Az 1986-ban indult Vaják-könyvsorozatát több mint 20 nyelvre fordítottak le. A műfajt kedvelő magyar olvasók is ismerhetik. Számítógépes játék, képregény, film és legutóbb sorozat is készült belőle. A középkori fantáziavilágban a gonosszal küzdő Geralt minden bizonnyal a lengyel mozgókép történetének első exportslágere. 

3_105.jpg

Szex, drog és gyilkosság a sógoroktól

4_87.jpg

Sigmund Freud a neurológia és a pszichiátra forradalmasítója, a pszichoanalitikus iskola megalapítója különös szerepben. Rejtélyes sorozatgyilkosságban nyomoz Bécs utcáin. Egy fiatal boszorkány és egy rendőrnyomozó, valamint egy maga keverte kokain-koktél segítik. Ahogy az osztrák pszichiáter elméleteiben, úgy a sorozatban is kitüntetett szerepet kap a szexualitás,azonban az inkább vicces, mint erotikus jelenetekről gondoskodik. Az osztrák népléleknek különösen jól esik, hogy a ’Freud’ kulisszáit a Habsburg-Birodalom és a Császárváros legfényesebb időszaka, a XIX-XX. század fordulója adja.

Szerelemből házasodni?! – Hallatlan!

5_79.jpg

A világi többség és az egyre növekvő számú ultraortodoxok közötti feszültség a legnagyobb konfliktusforrás napjaink izraeli társadalmában. A palesztin-zsidó ellentétnél is jobban meghatározza a mindennapokat. Az ateisták egyre kevésbé akarják tudomásul venni, hogy az ortodoxok munka és katonai szolgálat helyett a Tórát biflázzák. Megélhetésükről az állam gondoskodik. Ráadásul egymilliónyian életvitelüket is rá akarják kényszeríteni a többi 8 millió izraelire. Pedig, ha az ultraortodoxok száma továbbra is dinamikusan növekszek, ők lesznek kénytelenek változtatni az életvitelükön, gazdasági inaktivitásukon. Az adófizetők ugyanis egyre kevésbé tudják és akarják finanszírozni fenntartásukat. Íme, a ’Shtisel’ című izraeli Netflix sikersorozat keretét adó konfliktus. Tartalommal a jeruzsálemi Shmuel Shtisel rabbi és családja tölti ki. Fiának házasodnia kellene. Akiva szerelmekből nősülne.  Olyannyira hallatlan az ultraortodoxok világában, hogy eddig két évadhoz elegendő feszültséget szült.

6_64.jpg

Az ultraortodoxok egyébként, mint általában a világi törvényeket, úgy a kijárási korlátozásokat sem tartják magukra nézve kötelezőnek. A szakértők ezzel magyarázzák, hogy Izraelben a korona-fertőzöttek és -halottak száma messze a film helyszínül szolgáló városrészben, Mea Shearimben a legmagasabb. Ez persze az extrém magas népsűrűséggel is összefügghet.   

James Bonde Made in France

7_63.jpg

A franciák a 2015 óta futó ügynök-sorozat 5. évadja köti le a leginkább: ’Legendák irodája’ (Le Bureau des légendes; The Bureau). Az ’Amelie csodálatos élete’ című filmklasszikusban Nino szerepével világhírűvé lett Mathieu Kassovitz francia titkosügynökként járja a Közel-Keletet. A napjainkban játszódó, igaz történeteken alapuló sorozatban a terrorelhárítás, a mesterséges intelligencia és cyber-háború állnak a középpontban.

A francia titkosszolgálat, ha nem is a CIA vagy a Moszad, de a világ élvonalába tartozik. Különösen a Közel-Keleten és Afrikában erős. A sorozat hazai sikeréhez hozzájárul a franciák patrióta szellemisége. Többsége tud titkosszolgálatuk nemzetközi szerepéről és büszke is rá. Nemzetközi népszerűsége az igényes kivitelezésnek és a folyamatos izgalomnak, egymást érő fordulatoknak köszönhető.  

Szigorúan a képzelet műve

8_55.jpg

Meglepő, de az Izraellel évtizedek óta állandó hadiállapotban álló Libanon és Szíria koprodukciója is nemzetközi Netflix-sláger lett. A szerzők tagadják, hogy a címadó helyszínt, ’Al-Hayba’ városát a 100 ezres Baalbekről mintázták volna, ahol az ország nagy részéhez hasonlóan, a Hezbollah vette át az állam szerepét. A filmben természetesen a síita terrorszervezet neve sem hangzik el. Pedig nyilvánvaló, hogy a valóságban is a filmbeli Al-Saids fegyver- és drogkereskedelemből élő klánhoz hasonló családok gyakorolják a hatalmat a Hezbollah   nevében. Mindezt a vallásra hivatkozva.

9_48.jpg

A koronától Allah sem mentette meg az arab világot. A 2017. óta futó sorozat következő évadának áprilisra tervezett forgatását a járvány miatt el kellett halasztani.    

A múlt dicsősége a jelen despotájának szolgálatában

10_50.jpg

Törökországból az Oszmán Birodalom legdicsőségesebb napjait bemutató dokudráma, a ’Rise of Empires: Ottoman’ a sláger. Nem az első nemzetközi siker a témában. A szultanátus tündöklése és bukása a Netflixen immár önálló műfaji kategóriára. A tucatnyi film és sorozat mondanivalója egy mondatban zanzásítható: Az igaz törökök bátran védik magukat minden baj forrásaival, a külső és belső ellenségekkel szemben. A filmeket csak az különbözteti meg egymástól, ki éppen az aktuális mumus. Mintha csak Erdogan elnök pr-osainak megrendelésére írnák volna a forgatókönyveket… …és valóban, a produkciók nagy része az állami tévécsatorna, a TRT gyártásban készül.  

Szerelem az atomfegyverek árnyékában

11_40.jpg

Aknamező, szögesdrót, a világ legjobban őrzött határa – Rómeónak és Júliának sem kellett annyi akadályt leküzdenie, mint a koreai Netflix-világsiker, a ’Crash Landing On You’ szerelmeseinek. A lány egy gazdag déli, a fiú egy szegény északi. Előbbi sárkányrepülőjét Észak-Korea felé sodorja és a földre kényszeríti a határokat nem ismerő szél. Egy parasztlegény siet a segítségére a kényszerleszállás után. Szerelem első látásra. Nem éppen realisztikus kiindulópont. Annál hitelesebb az első évad további 15 epizódja. A forgatókönyvírók szakértői ugyanis észak-koreai menekültek. Nekik köszönhetően a sorozat hiteles képet ad az eddig alig ismert vidéki életről a sztálinista diktatúrában. És mert a déli írók nem észak-ellenes propagandát akartak, emberivé teszik a világ egyetlen, évtizedek óta karanténban élő népét.   

Kastélyból a társbérletbe

12_35.jpg

Kik lennének az orosz világsiker főszereplői, ha nem az újgazdagok és az oligarchák? A szitkom címadó alaphelyzete különösen aktuális: ’Domaschnij arest’ (Háziőrizet). Egy vidéki polgármesteren nevetünk, aki korrupció vádjával eljárás alá és házi őrizetbe kerül. A felfüggesztett városvezető gazdagsága város szerte ismert, mégsem kacsalábon forgó palotája szerepel a személyijében állandó lakcímeként, hanem a lerobbant panellakás társbérletébe, ahol politikai csillagának felívelése előtt tengette életét. Ezért itt kell tölteni az őrizetet is. Egy újgazdag összezárva a nép egyszerű gyermekeivel – kell-e ennél több helyzetkomikumok sokaságához? Az orosz kultúrkör sztár-forgatókönyvírója, Szemjon Slepakov számára nem. A sorozat tanulásra is alkalmas. Csak oroszul érhető el, így kiváló lehetőséget nyújt a megkopott iskolai tudás felelevenítésére.  

14_31.jpg

az_ajto.jpg

A világ legjobban őrzött határán én is jártam. Képes útibeszámolóm itt olvasható!

Petrus Szabolcs 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6215616200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása