Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

’Nagy Putyin cár’, avagy ’Putyin az új Hitler’

Történelmi hasonlatokról az orosz-ukrán háború tükrében két világhírű történésztől

2022. július 25. - Szabolcs282

car_1.jpg

Christopher Clark szerint a félrevezető és túlzó párhuzamok célja a közvélemény manipulálása. Timothy Snyder viszont épp egy erős hasonlattal magyarázza meg a háborút: „Napjainkban nincs fasisztább állam Oroszországnál”. 

Újrajátszódik az I. világháború?

Amikor Oroszország 2008 nyarán háborút indított Grúzia ellen Dél-Oszétia birtoklásáért a NATO-hoz delegált orosz nagykövet, Dimitrij Rogozin 1914 nyarához hasonlította a helyzetet. Mihail Szaakasvili grúz elnököt a Habsburg trónörökös párt Szarajevóban megölő Gavrilo Principhez hasonította. „Világháborút kirobbantó terroristák” – mondta a 2011-ig Brüsszelben diplomataként tevékenykedő Rogozin, aki Moszkvában a Kreml látszatellenzékébe tartozó, nacionalista Rodina egykori párt elnöke is volt, majd idén júliusig a Roszkozmosz harcias nyilatkozatokban nem szűkölködő főigazgatója.

rogozin.jpg

Putyin és Rogozin

1914-ben Oroszország beavatkozott a Szerbia és az Osztrák-Magyar Monarchia közötti konfliktusba és a regionális politikai vitából néhány hónappal később világháború lett. „Ha a NATO beavatkozik a konfliktusba újabb világháború lehet” – prognosztizálta Rogozin, pedig ezzel a cári Oroszországot közvetve az agressziót szító NATO-hoz hasonlította.

gruzia2.jpg

„A történelmi párhozamok felállítása csak hangulatkeltés.”

Rogozin szcenáriója nem lett valóság. Az észak-atlanti politikusokban volt annyi józanság, hogy nem csatlakoztak a Szaakasvili által kikiáltott szabadságharchoz. Grúzia nem lett a XXI. század Szerbiája, a NATO nem lépett a cári Oroszország helyébe, Szaakasviliben pedig nem született újjá Gavrilo Princip.

Rogozin félelmet akart szítani, mit sem törődve a történelmi hitelességgel és prognózisa realitásával – értékel 15 év távlatából Christopher Clark (1960), a University of Cambridge professzora. A hasonlat fő kutatási területét érinti, amelyről ’Alvajárók - Hogyan menetelt Európa 1914-ben a háború felé’ címmel 2012-ben nemzetközi bestsellere jelent meg. Az ausztrál Clark napjaink a nagyközönség körében népszerű, egyidejűleg kiváló tudományos reputációjú történész, aki az elmúlt hetekben több interjút adott a német sajtónak a manipulatív történelmi hasonlatokról.

clark.jpg

Clark szerint Rogozin a Kreml megbízásából figyelmeztette a nyugatot: Tartsátok távol magatokat Grúziától! Az észak-atlanti politikusok valóban visszakoztak és így Oroszország Abházia és a Moldovától leszakadt Transznisztria után Dél-Oszétiáét is az ellenőrzése alá vonta. Egyúttal újabb övezetet teremtett, ahol bármikor újra háború robbanhat ki. 

Az ’1914 = 2022’ állítást azonban teljesen alaptalannak tartja. Egyrészt, mert ma nem két hatalmi tömbre oszlik Európa, mint ahogy akkoriban a Központi Hatalmakra (Monarchia és Németország) és az Antantra (britek, franciák és az oroszok). Oroszország ma geopolitikailag izolált Európában. Másrészt, mert ma a Balkán nem, ha nem is a béke szigete, de nem ’Európa puskaporos hordój a’.

A britek Brüsszel, az ukránok Moszkva ellen keltek fel

Az utóbbi hónapokban egymásra licitálnak a politikusok és az újságírók, ki tud durvább párhozamot felállítani.

„Történészként a hajam szála az égnek áll”

– értékeli Clark a hasonlatok megalapozottságát és a mögöttük lévő történelmi ismereteket, pontosabban ezek hiányát.

1914-el most a német kancellár, Olaf Scholz von párhuzamot, igaz ő jó szándékkal, figyelmeztetni akar, hova vezetnek az elhamarkodott, túlzó, a következményeket rosszul felmérő reakciók. Egy valóban találó megállapítás: Ferenc József Szerbiának hadat üzenve a Monarchia halálos ítéletét írja alá.

A brit kormányfőt, Boris Johnsont belpolitikai cél vezette, amikor ’az ukrán szabadságharcot’ a ’britek EU elleni felkeléséhez’ hasonlította. „A Brexit a britek Brüsszel feletti győzelmével végződött. Az ukránok is felül fognak kerekedni Moszkván.”

A manipulatív párhuzamok nagymestere azonban Putyin. „Hitler felrúgta a megnemtámadási szerződést, Porosenko pedig terrorizálja a kisebbséget. Az agresszió elszenvedői mindkét esetben az orosz nép. De ahogy 1945-ben, úgy 2014-ben is mi fogunk fényes győzelmet aratni” – vont párhuzamot Putyin a náci diktátor és az akkori ukrán elnök között az első orosz-ukrán háború kirobbanása után.

Az ausztrál történész konklúziója: a politikusi világnézettől, habitustól, és persze a céltól függően nagyon különbözőek a fals analógiák, de mindegyikre igaz, hogy a döntéshozó cselekvését vagy éppen ennek elmaradását akarja igazolni.

„Napjainkban nincs fasisztább állam Oroszországnál”

„Amikor Putyin feleleveníti a Molotov-Ribbentrop-paktumot, Kelet-Európa Oroszország és a Nyugat közötti felosztásának gondolatát akarja népszerűsíteni” – írta az amerikai, történelmi bestsellereivel világhírűvé vált Timothy Snyder, a Yale University professzora. Szavait igazolja, hogy Moszkva állítólag javaslatot tett Lengyelországnak Ukrajna felosztására! Az abszurd ajánlatot Varsó válaszra se méltatta. 

snyder.jpg

Timothy Snyder (1969) szakterületein, Kelet-Európa és a Holokauszt történetéről bestsellerek sokaságát írta, amelyek új meglátásaik miatt a történészszakmában is komoly visszhangot váltottak ki.  Ezek közül a ’Fekete föld’ címűt bemutattuk a Könyvtacskón. Az amerikai történész sikerében nagy szerepe van, hogy meghökkentő állításaival erősen polarizál és Clark-al ellentétben nem gondolja, hogy csínján kellene bánni a történelmi párhuzamokkal.

Az ukrán-orosz konfliktusi kapcsán is nemrégiben merészet állított:

„Napjainkban nincs fasisztább állam Oroszországnál.”

Erős állítása igazolásara a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban felsorolta a fasizmus ismérveinek sokaságát, amelyek megvalósulnak Putyin államában:

  • egypárti uralom;
  • vezérkultusz;
  • a média gyakorlatilag teljes kontrollja;
  • a birodalmi múlt éltetése, a hazáért haltak magasztalása;
  • a történelmi sérelmek felhánytorgatása;
  • az akarat és a cselekvés kultúrája;
  • a világ működésének összeesküvés-elméleteken keresztüli magyarázata;
  • demokrácia helyett korporatív, illetve rendi állam ideológiájának hirdetése, amelyben a választópolgárok helyett érdekcsoportok, foglalkozási ágak és hasonló profiklú gazdasági szereplőket tömörítő érdekképviseletek a szuverenitás forrásai; a korporatív állam születési helye és mintapéldája a fasiszta Itália, a rendi államé (Ständestaat) a két világháború közötti tekintélyuralmi Ausztria, amiért magyarul az ausztrofasizmus jelző elterjedtebb kifejezés erre az államirányítási rendszerre;
  • megsemmisítő háború indítása és népirtás.

gruzia1.jpg

A Snyder által felsorolt párhuzamok közül sok kétségtelenül fennáll, azonban Putyint ’megsemmisítő háborúval és népirtással’ vádolni Ukrajna elleni agressziója ellenére is erős túlzás.

Putyin a manipulatív hasonlatok mestere

Az orosz elnök legutóbb maga és Nagy Péter között von párhuzamot. Nyilván nem a ’Nyugat ablaka’, Szentpétervár alapítása miatt tekinti példaképének a XVIII. századi cárt. A Kreml mai ura a háborús győzelméért néz fel rá: Svédország 1741-ben a ’Nagy északi háborúban’ elvesztett területei visszaszerzéséért támadta meg az oroszokat, amiben segítségére volt az oroszokat az osztrák örökösödési háború párhuzamos kirobbantásával két frontos csatára kényszerítő Franciaország. A háború azonban orosz területi nyereséggel és a Cári Birodalom nagyhatalommá válásával zárult, habár a turkui békében le kellett mondani a meghódított terület egy részéről.

eszaki.jpg

„A Nyugat hódítással vádolt minket, pedig vakójában azt szereztük vissza, ami a miénk volt”

– értékelte Putyin a szerződést. Majd összefoglalta kötelezettségeit Oroszország mai vezetőjeként:

„Visszaszerezni, ami a miénk és erősödni.”

peter.jpg

Az Ukrajna elleni agressziót és a nácik elleni ’Nagy Honvédő Háború’ hasonlata folyamatosan jelen van az orosz médiában. A Kreml-propaganda Ukrajnát ’neonáci fészeknek’ és ’fasiszta banditák kontrollálta országnak’ nevezi.

Jade McGlynn, az oxfordi történész kutatása szerint a 2014-es orosz-ukrán konfliktus alatt a hét legbefolyásosabb orosz média híreit analizálva megállapította, hogy nem kevesebb 3.509 alkalommal hangzottak el a hírekben történelmi párhuzamok. Azt is megállapította, hogy ezek a jelen történéseinek magyarázata mellett a jövőt is előre akarták vetíteni. Ha az ukránok neonácik, akkor a harc is csak úgy érhet véget, mint 1945-ben Hitler ellen: „Feltétel nélküli megadásra kényszerítjük őket”.

A hazai közönségnek szóló párhuzamok elsődleges célja nem a Kreml politikájának a legitimálása, ugyanis a többség nem vonja kétségebe, hogy minden, amit Putyin tesz, helyes – teszi hozzá Clarkt. Szerinte a kormányzati propaganda egy párhuzamos valóságot akar teremteni az oroszoknak. 

„A hasonlatok nagy része abszurd, de a sorok között olvasva elárulhatják Putyin terveit” – véli Clark, aki szerint a világháborús párhuzam hosszú harcot jelenthet Ukrajna ellen, amiben az oroszok a területükért küzdenek, ami minden eszközt szentesít a harcban. „Hitler támadása után valóban az oroszok léte volt a tét, ma azonban a hasonlat minden eleme hazug” – véli Clark, aki szerint a Nagy Péteri hasonlat pedig azt súgja, hogy Putyin az ország észak-nyugati határainak újrahúzásán gondolkodik. „Ezzel nem akarom a balti államok és Finnország félelmeit tovább korbácsolni, de a múlt megmutatta, hogy diktátorok terveit a sorok között olvasva előre lehet látni.”

putin1.jpg

„A történelmi párhuzamok nem ördögtől valók”

- finomít Clark a véleményén, mondván, segíthetnek a jelen megértésében és intelmet közvetítenek arról, mely hibákat nem szabad újra elkövetni. Egyúttal lefekteti a történelmi párhuzamok felállításának legfontosabb szabályait:

  • Kerülni kell az egy-az-egyben párhuzamokat, mint például ’Putyin a XXI. századi Hitler’. Csábítóak, mert könnyen érthetőek és heves érzelmeket váltanak ki, de szinte mindig hibásak, mert az élet egy-az-egyben nem ismétli önmagát.
  • Nem szabad csak a XX. századra koncentrálni. Érthető, hogy a politikusok ezt teszik, hisz a közelmúlt történéseivel lehet erős érzelmeket kiváltani, így kerülnek felszínre a saját vagy közeli felmenőink vélt, vagy akár valós sérelmei, amikkel elfogadunk olyan döntéseket is, amiket egyébként morálisan elvetendőnek tartottunk volna.

Clarknak XIX. századi párhuzam jut az eszébe az orosz-ukrán háborúról. Amikor Putyin azt mantrázza, hogy ’Ukrán államiság nem létezik’ hasonlót mond, mint I. Miklós cár az 1848-ban, a vlahföldi, ismertebb nevén havasalföldi felkelés idején: birodalma stabilitását veszélyeztetik az Oroszországgal szomszédos régióban zajló zavargások, ezért joga van a terület elfoglalására. A cár világossá tette, hogy különbséget tesz nagyhatalmak és ’területek’ között. Előbbiekkel lehet tárgyalni és nemzetközi szerződéseket kötni. Utóbbiak nem szuverén, ’nem-egészen-létező-államok’, még, ha éppen államszerű alakulatként működnek is.

A hasonlóság egy másik okból is fennáll: a cár a moldáv-vlach-nemzetiség létezését is megkérdőjelezte. „A vlachok nem létező nemzetiségükre hivatkozva kelnek fel, aminek gyökerei ezer év homályába vesznek.” Clark tart tőle, hogy a moldávok ’nem létezésének’ elmélete ismét előkerülhet és Moldova lehet az orosz agresszió következő áldozata. Ezt igazolja, hogy a Moldovától elszakadt Transznisztria a ’90-es évek óta orosz bábállam, amelynek el nem ismert vezetői többször is célként nevezték meg az Oroszországhoz való csatlakozást.

transzniszt.jpg

Ukrajna államiságának tagadásával összefüggésben Clark egy érdekes történelmi párhuzamhiányra hívja fel a figyelmet. 1848-ban az ukrán patrióták Galícia keleti részén autonómiát követeltek, amit a területet a Habsburg Birodalmon belül igazgató lengyel azzal utasítottak el, hogy az ukránok valójában lengyelek, az ukrán nemzet egy fantazmagória, amit az osztrák történészek találtak ki, hogy megosszák a lengyel nemzetet. Napjainkban a hagyományosan orosz-ellenes lengyelek az ukrán államiság legelszántabb védelmezői közé tartoznak.

Egyébként a nemzetállamok XIX. századi születése óta bevett argumentáció, hogy a szomszédos nemzet és államisága valójában nem létezik, illetve csak nagyon rövid múltra tekint vissza és ennek leplezésére zavaros, évezredes homályba vesző eredettörténettel áll elő. Clark ennek példájaként a Kárpát-medencét és a magyar-román-szlovák hármast hozza fel.

Putyin tényleg Nagy Péter cár?

putin2.jpg

Az imperializmus az a történelmi példa, amellyel Putyin minden párhuzamot hevesen visszautasít. „Ez azonban ne tévesszen meg minket, minél erőteljesebb a hasonlat elutasítása, annál nagyobb a valóságalapja” – véli Clark. Az orosz elnök által példaképnek tekintett Nagy Péter egy klasszikus imperialista uralkodó volt, akinek a nyugati nyitás mellett a területnövelés állt a politikája középpontjában. Ahogy a cár, úgy Putyin is felrúgta a kelet-európai status quo-t. Ennek jele, hogy a Duma nemrégiben határozatban mondta ki a Litvánia függetlenségének elismeréséről szóló szovjet rezolúció semmisségét. „Jelképes lépés gyakorlati következmények nélkül, de az elmúlt évek azt mutatják, hogy a nyugat inkább alul-, mint túlbecsüli a Moszkvából érkező jelzéseket – figyelmeztet Clark.  

kijev.jpg

Kijevben, a 'Nagy Honvédő Háború' Múzeuma előtt

Petrus Szabolcs

Christopher Clark idézetek forrásai:

https://www.sueddeutsche.de/projekte/artikel/kultur/exklusiv-historiker-christopher-clark-ueber-den-krieg-in-der-ukraine-e905289/?reduced=true 

https://www.deutschlandfunkkultur.de/krimkrise-europa-behaelt-diesmal-die-ruhe-100.html

Timothy Snyder idézetek forrásai:

https://www.faz.net/aktuell/politik/timothy-snyder-zum-ukraine-krieg-parallelen-zwischen-putin-und-hitler-18079215.html

https://www.nzz.ch/meinung/timothy-snyder-neun-thesen-zu-putins-faschismus-ld.1684631?reduced=true

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr9617890065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jager_ 2022.07.26. 10:24:48

Jó a cikk! Köszönjük!

A Hitler - Putyin párhuzam nem is lehetne teljesebb és történethűbb napjainkban, tekintve az expanzív és agresszív orosz külpolitikára, a belső diktatúrára, a vezérkultuszra az erős nacionalizmusra és a világhódító tervekre. Éppen csak a fajelmélet gyengébb Putyinnál, de ami késik nem múlik. Előjöhet még az orosz nép uralkodó szerepével (ami közvetve már meg is jelent retorikájában).

A kérdésre, hogy "Putyin az új Hitler" egyértelműen igen a válasz: az egész világot fenyegeti (atomfegyvereivel) és zsarolja Európát (energiahordozóinak elzárásával). Ráadásul nem ismerjük terveit: az biztos, hogy Ukrajnában nem áll le egészen addig míg orosz kézre nem kerül Kijev. De melyik ország jön utána?

A másik kérdésre, mely szerint megtámad e egy NATO tagállamot Oroszország? Megint csak nem nagyon lehetnek kétségeink. Mikor akadályozta olyasmi Putyint, mint a nagy világszervezetek, katonai szövetségek fenyegetése? Akik nem hisznek Putyin vakmerőségében, sorra csalódnak. Nem látták előre Ukrajna megtámadását, sőt sokan kizártnak tartották, int ahogyan most sem hiszik el, hogy Putyin igenis megtámadja majd a NATO-t. A kérdés csak az: mikor?

]{udarauszkasz 2022.07.26. 10:25:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: volt nalatok toriora a suliban?
Orban orosz narrativat hasznal,amikor zapadnyikokrol beszel, fajelmeletet hirdet,sot, lebirkazza a sajat nepet.
Es nincs annyi ver sem a pucajaban,hogy mindezt Budapesten tegye,inkabb elhuz a szekelyfoldre,es onnan ugat,mint a kutyaol moge bujt hazorzo.

]{udarauszkasz 2022.07.26. 10:30:20

@Jäger_: Putyinnal mindenki azt hiszi, hogy az eros Finnorszagot,es az elszalt balti allamokat tamadja meg eloszor. Sztem pedig egy jeghideg stratega,es (mivel baltikumi kijarata van mar) elindul a gyengebb ellenallas fele: Magyarorszagon es Szerbian keresztul a Foldkozi Tenger iranyaba.
Ez egyszeru foldrajz. Magyarorszag NATO allam, na es? Putyint ez baromira nem erdekli mar,verszemet kapott. Pont ezert kellene Ukrajnat tamogatni,mert ha Ukrajna elesik, Magyarorszag lesz a kovetkezo.

Szabolcs282 2022.07.26. 10:43:25

@]{udarauszkasz: és ukrajna elesik? azt látjuk, hogy fél év alatt még a két keleti megyéjét se sikerült elfoglalnia.

Szabolcs282 2022.07.26. 10:43:55

@]{udarauszkasz: a töri órára vonatkozó kérdés kinek szól?

birkamenet 2022.07.26. 10:47:18

A népirtó putyin már rég Hitler, a fidess meg már rég az SZKP.

különvélemény 2022.07.26. 10:59:41

"Amikor Oroszország 2008 nyarán háborút indított Grúzia ellen"

Már a legelső mondat hazugság, innentől TLDR...

"Az Európai Unió Heidi Tagliavini svájci diplomatanő által vezetett vizsgálóbizottsága 2009. szeptember 30-án kiadott hivatalos jelentése megállapította: a háborút Grúzia kezdte, a grúz állítások az előzetes orosz támadásról hamisak."

Almandin 2022.07.26. 11:35:42

@]{udarauszkasz: Szerintem meg Moldova lehet a következő. Abból már kitörhet világháború. A moldávok ugyanis gyakorlatilag románok. Moldova már volt Románia része a két világháború között. Sok román ma is szeretné, ha a terület megint hozzájuk tartozna.
Ha putler megtámadja Moldovát, a román nacionalista politikusok nem fogják hagyni, hogy a ruszkik románokat öldössenek, addig fogják a román kormány fülét rágni, hogy beavatkoznak. Mivel Románia NATO-tagállam, ez automatikusan világháborúhoz vezet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.07.26. 11:39:53

@]{udarauszkasz:

Orbán a két vh. közti magyar népiek eszméit mondja nagyjából.

]{udarauszkasz 2022.07.26. 11:42:10

@Szabolcs282: a toriorara vonatkozo kerdes Bircamannek szol.
Ami a bioszt illeti,ott Orban Viktornak kene korrepetalasra mennie. Ugyanis fajok keveredeserol hadoval. En ugy tudtam eddig hogy a Fold nevu bolygon jelenleg csak egy emberfaj el.

Mérnork 2022.07.26. 12:34:45

@]{udarauszkasz:
"Orban Viktornak kene korrepetalasra mennie. Ugyanis fajok keveredeserol hadoval"
Látom Orbán megint ügyesen eldobta a mogyorót, a balfasz mókuskák meg szokás szerint egymás farkára taposva rohangásznak utána... ;-)))

Mérnork 2022.07.26. 13:29:03

Nyilván Putyin az új Hitler, amiért vissza akarja szerezni Oroszországnak azon részeit, amiket a vén alkoholista jelcin szépen az amcsik kedvéért elpotyázott anno.

]{udarauszkasz 2022.07.26. 15:54:50

@Mérnork: miert,szerinted ezt a mogyorot hogy lehet maskent erteni? Nyiltan rasszista nezeteket vall,ezen nincs mit szepiteni. Annak ellenere,hogy a biologiaban ezek reg tulhaladott ideologiak.

Jager_ 2022.07.26. 16:01:53

@]{udarauszkasz: Lehet abban valami amit írsz, de én mégis a Baltikumra tippelnék. Putyinnak mindig is szívügye volt a három Balti állam (Észtország, Lettország, Litvánia), amellett Leningrádi a fickó (Szent Pétervári). A következők a Balti államok lesznek. Aztán a reakció függvényében Lengyelország.

Jager_ 2022.07.26. 16:05:05

@Mérnork: Semmilyen elvett részei nincsenek Oroszországnak. Max a Szovjetunióról lehet szó, de az 1991-ben 15 teljesen önálló és szuverén országra esett szét. Olyan ez, mintha most Olaf Sholz hirtelen úgy döntene, hogy feltámasztja az 1806-ban szétesett Német Római Birodalmat és sorra megtámadja a környező európai államokat, hogy azokat újra a hajdani birodalomba tagolja. Svájcot, Ausztriát, Olaszországot ... stb. Marhára jogos volna.

Almandin 2022.07.26. 16:46:38

@Jäger_: Szerintem putyin betartja a fokozatosság elvét. A balti államok tagjai a NATO-nak, ezért egy ideig még békén hagyja őket. A tippem az, hogy először addig nem nyugszik, amíg el nem foglalja egész Ukrajnát, ezért a következő lépése, fél-egy éven belül a taktikai atomfegyver bevetése lesz az ukrán fronton. Ezzel tesztelni fogja a Nyugat reakcióit is, mennyire tiltakoznak. Mivel katonailag nem avatkozhatnának be, ezért maximum gazdasági szankciókat fognak foganatosítani, de lehet, hogy azokat se, mert lábon lövik magukat vele (lásd az eddigi fejleményeket), hagyniuk kell majd. Putler majd röhög egyet a markába. Elfoglalja Ukrajnát, utána a csápjait Moldova felé fogja nyújtogatni. Ott lesz egy kockázat a románok esetleges beavatkozásával, de az se nagyon valószínű, mert abból világháború lenne. Azután valószínűleg tényleg jöhetnének a balti államok. Esetleg Lengyelország.
Nagy a baj. Putlert nem lehet megállítani, mert nyíltan nem lehet megtámadni egy nukleáris nagyhatalmat. A fegyverszállítás az ukránoknak nem lesz elegendő visszaverni putyint, előbb-utóbb nem is tudnak többet szállítani, legalábbis az európaiak nem. A gazdasági szankciókkal pedig azok járnak rosszabbul, akik meghozzák (putyin amúgy is úgy tekergeti a gázcsapot, ahogy akarja), az első hideg tél és a gazdaság összeomlása után Európa megadja magát.
Előbb kellett volna putyint megállítani. Nem engedni, hogy energetikai függőséget építsen ki. Amikor hatalomra került, már rossz előérzetem volt vele kapcsolatban, az első pillanattól fogva ellenszenves volt. Mit is lehet várni egy volt KGB-s-től?
Most már eső után köpönyeg, szerintem vagy világháború lesz és akkor az emberiségnek annyi, vagy az oroszok győznek és idővel viszik fél Európát. Engem meg majd visznek Szibériába a kommentjeim miatt. Fel kell arra készülni, hogy 5-10 év múlva újra az oroszok fognak itt uralkodni, csak nem szovjet kommunista ideológiával, hanem kapitalista-imperialista orosz ideológiával. Putyint addigra lehet, hogy cárrá is fogják koronázni.

]{udarauszkasz 2022.07.26. 17:50:23

@Jäger_: en mar csak a makoi gazmezo,es a Karpat Medence geotermiaja miatt is tippelnek arra,hogy Putyin erre jon.

]{udarauszkasz 2022.07.26. 17:55:04

@Almandin: te megvarnad,mig a elvisznek? En nem. Halistennek Nyugatmagyarorszagon (is) elek,ugyhogy idobe telik,mire a ruszki ideer.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.07.26. 19:18:42

@]{udarauszkasz:
@Jäger_: hagyjátok a Fidesz trollt, nem kell törődni vele.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.07.26. 19:20:16

@Almandin: Ukrajnával is nehezen boldogul. Ahhoz sokkal több idő és pénz kellene, hogy azon tűl is menjen.

Almandin 2022.07.26. 20:52:32

@]{udarauszkasz: Mindenkinek más a jó stratégia. Én bevárnám őket. Nem fogok elmenni, itt él a párom, ha esetleg Ő elmegy, Vele tartok. Egyébként menekültként nehezebb dolgom lenne, mert nincs olyan végzettségem, ami keresett Nyugaton, és sajnos a fizikai munka egészségügyi okokból nem jöhetne szóba. Idővel vagy hajléktalan, vagy prostituált lehetnék külföldön. Utóbbi semmiképpen se lennék, nem nekem való. A hajléktalanságtól pedig jobban félnék, mint attól, ha bombák potyognának a házam körül, vagy éheznék, fáznék, megerőszakolnának a ruszkik, stb. Az ingatlanomat elhagyni azzal a kockázattal járna, hogy valaki beköltözne, amíg távol vagyok. Valószínűleg részt vennék az ellenállás valamely fajtájában, védeném, amim van, akár fegyverrel is. Ápolnám a sebesülteket, segítenék Molotov-koktélokat csinálni, stb. Ha valami nagy baj közeledne, még úgy is dönthetnék, hogy nem kerülök élve az ellenség kezére. Mindenesetre kicsi az esélye, hogy elmennék.
Amúgy se nagyon lenne hova, mert ha minket megtámad putler, az a NATO 5. cikkelye értelmében már világháborúhoz vezet. Egy nukleáris világháború meg az egész Földre hat, nem valószínű, hogy bárki is túlélné.
Tehát maradok.
süti beállítások módosítása