Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Kertész Ákos (1932-2022) - Mi jut róla eszünkbe?

2022. december 24. - Szabolcs282

1_279.jpg

A többségnek semmi. Kevesen emlékeznek 2011-es, akkor hatalmas botrányt kavaró publicisztikájára. amiben a magát balliberálisnak valló író a ’magyart genetikusan alattvalónak’ minősítette. A közélet pártállástól függetlenül felháborodott. Kertész sértődötten kért bocsánatot: „A publicisztikámban szereplő mondatot: A magyar genetikusan alattvaló – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Ezzel az ügyet lezártam.” Budapest megvonta díszpolgári címét, feljelentették közösség elleni izgatásért és állítása szerint verbális-tettlegesen inzultálták, emiatt Kanadában menekültstátuszt kért és kapott. Élete utolsó 10 évét Montrealban töltötte.

Még kevesebben tudják, hogy Kertész Ákos Kossuth-díjas író és dramaturg, tévéjátékok szerzője, a szocialista realizmus meghatározó alakja, egyidejűleg a létező szocializmus kritikusa is volt. A ’társutas’ Kertész a Kádár-korszak egyik legnépszerűbb írójának számított. Legismertebb regénye, a Makra (1971) tucatnyi nyelven, még japánul is megjelent és közel másfélmillió példányban kelt el!

2_184.jpg

A regényből Csomós Mari és Koncz Gábor főszereplésével 1972-ben film készült.

A regény egy fiú, Makra és egy lány, Vali szerelmének története. Vali apja orvos és még az ’50-es években is polgári jólétben él a család. A lány mégis meggyőződéses kommunista, a munkásosztály tagja és harcosa akar lenni, ezért szövőnőnek áll. Vali megveti a megalkuvó kispolgárokat, amilyen Makra. Külvárosi proletár, aki lakásra, biztos állásra, feleségre, gyerekre vágyik. Kapcsolatuk a nagy összeveszések és a még nagyobb kibékülések története. Lángolva szeretik egymást, az ideológiai viszály mégis szétveti a párost. Elválásuk után látszólag teljesülnek vágyaik. Vali forradalmár lesz, igaz nem úgy, ahogy tervezte, géppisztollyal harcol ’56-ban egy valódi kommunizmusért, majd Kádár börtönében testileg és lelkileg is megnyomorodik. Makra az új viszonyok haszonélvezője lesz, a konszolidáció megadja neki az áhított kispolgári biztonságot, mégis megtörik. Valihoz hasonlóan rájön, hogy sose élt olyan harmóniában, mint amikor együtt voltak, és amikor életüket mégis elviselhetetlennek gondolták. Visszaút azonban nincs.   

Nyomasztó regény, amiért mégis rajongott a közönség, mert gyönyörű a stílusa és mert a szocialista-kommunista nézeteket valló Kertész maga is világossá tette, hogy a létező szocializmus köszönőviszonyban sincs a nemes elvekkel. 

20201006_064112_1.jpg

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr4718009708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása