Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Miért éppen Mykonos?

Kacagtató krimi a görög partiszigetről

2016. október 14. - Szabolcs282

mykonos.jpg

A minap, amikor az amerikai Amazont bújtam új, de kevés sajtófigyelmet kapott könyvek után, egy figyelemfelkeltő kötetre bukkantan: Milan Tüskes – Penis and tzatziki. Hogy nem Arisztotelész és Platón filozófiájának elemzését rejti az e-book, mindjárt sejtettem. Krimiről van szó, amely azonban nem véres gyilkosságokra, hanem groteszk jelentekre, kacagtató párbeszédekre, vicces karakterekre és meglepő fordulatokra van kihegyezve. Habár klisékre épül az írás: a görögök lusták és buták, a kanadaiak rendkívül toleránsak, különösen, ha a szexuális másságról van szó, az ázsiaiak az európai ember számára a megtévesztésig hasonlítanak egymásra, és persze a férfiak farka kicsi. A szerző azonban ezekből a sztereotípiákból is viccet csinál, ezzel véve el bántó élüket. A felhőtlen kikapcsolódást nyújtó olvasmány az esős októberből a napfényes Görögországba repíti az olvasót.

penis_and_tzatziki.jpg

Az, hogy a meleg karakterekkel dolgozó kötet (ez gondolom a cím alapján nem csak nekem volt nyilvánvaló…) Mykonos szigetén játszódik, nem lehet a véletlen műve. A Kükládok csoporthoz tartozó 85 km² területű, és 10.000 állandó lakosnak, no meg nyáron turisták tömegének otthont adó sziget neve összeforr a (meleg) partiturizmussal. Mindez az ötvenes években kezdődött, amikor Európa legtöbb országában a homoszexualitás még büntetendő volt. Így az akkor még alig ismert, csak halászok, kecskék és az őket terelgető pásztoroklakta sziget ideális hely volt a bűnösnek bélyegzett életforma szabadabb kiélésére. Ahogy az lenni szokott, hamarosan megjelentek a sziget érintetlenségét és szabad szellemét sokra becsülő művészek, majd néhány év múlva Jackie Onassis vezetésével a „gazdagok és szépek” is. ’68 környékén, amikor a nyugati világ forradalmi lázban éget, a fiatalság fellázadt az avítt erkölcsök ellen és (szexuális) szabadságot követelt, valósággal sikk lett a szigetre utazni. Mykonos máig nem veszített vonzerejéből, habár a nyolcvanas évek óta érintetlenségről szó sincs; charter-járatokkal és óriáshajókkal özönlenek a turisták, hogy a sziget közel kettőszáz strandjának valamelyikén lubickoljanak a langyos tengerben és napfürdőzzenek a forró homokon. Este aztán beindulnak a partik. Hetero- és homoszexuálisok kart-karöltve ropják a világ tudtára adva: ha a természet érintetlensége el is veszett, a látogatók szabad szelleme mindmáig töretlen.

suchergebnisse_fur_erintetlen.jpg

A még érintetlen sziget az ötvenes években.

1_35.jpg

Jackie Onnassis érkezik.

2_30.jpg

Elizabeth Taylor itt Richard Burton társaságában látható a sziget egyik bárjában. A színésznő a pletykák szerint egy taverna tulajdonosával is intim kapcsolatot ápolt. 

2_32.jpg

Buli van a parton...

super_paradise.jpg

A melegek körében különösen kedvelt Super Paradise Beacen egész nap buli van.

dscn3449.JPG

Április elején, amikor én jártam ott persze még minden csendes volt. Csak egy bár volt nyitva, habár a hőmérő higanyszála 30 fok közelébe kúszott.

1_38.jpg

Április elején még a sziget fővárosa, Chora is elhagyatott.

De miért éppen egy görög sziget lett a világ első meleg turisztikai célpontja? Kézenfekvőnek tűnnek az antik hagyományok. Vitathatatlan, hisz számtalan művészeti alkotás bizonyítja, hogy a homoszexualitás az antik Görögországban általában tolerált, bizonyos esetekben egyenesen támogatott volt. Előbbire inkább a hasonló korú felnőttek együttélése, utóbbira a felnőtt férfi és kamasz pártfogoltja közötti szellemi-érzelmi-szexuális kapcsolat a példa, amely pederasztia néven intézményesített formát is öltött az ókori görögöknél. Mégis meglepő, hogy a melegek az ötvenes években az Égei-tengernek vették az irányt, mert arrafelé nagyot fordult a világ az ókor óta; az ortodox egyház által dominált modern Görögországban a homoszexuális kapcsolat jogilag és társadalmilag is tabunak számított. A II. világháború után uralmon lévő baloldali kormányok azonban 1951-ben, a nyugat-európai országok többségét megelőzve, dekriminalizálták a homoszexuális kapcsolatokat. Ez a tény és a sziget elhagyatottsága úgy látszik elegendő volt már ahhoz, hogy biztonságban érezhessék magukat a melegek. Annak ellenére is, hogy a hatvanas években Görögországban egy véreskezű ultrakonzervatív katonai junta került hatalomra, és az azonos neműek együttélésének törvényesítése 2015 végéig váratott magára. 

1_37.jpg

Mykonos azonban nem csak bulisziget. Alig fél órás hajóútra fekszik Délosz szigete, az ókori Görögország meghatározó települése, amely a 173 városállamot tömörítő szövetség központja és névadója volt. Tüskes kötete is itt indul, méghozzá az antik időkben. 

dscn3381.JPG

Délosz. A háttérben jobbra Mykonos is látszik.

desktop_3.jpg

Ahogy a könyvbeli áldozat és gyilkosa, magam is hajóval érkeztem a szigetre.

A „Penis and tzatziki”, Milan Tüskes első könyve remekül visszaadja Mykonos atmoszféráját, a szigetlakók „Ej, ráérünk arra még!” mentalitását, a vendégek lazaságát, a bulihangulattal vegyülő gondtalan pihenés életérzését. Mindezt kémtörténettel és gyilkossággal vegyítve. Tessék elolvasni!

 

Leszbosz és a leszbikusok

1_36.jpg

2_31.jpg

Jöjj hamar hozzám, amilyen hamar tudsz,
rózsabimbóm Gongüla, tejfehér szép
köntösödben: lásd, a szívem szerelme
száll körülötted,

szép leány: mert már ha ruhádra nézek,
akkor is reszket, gyönyörömre, szívem.
Egykoron szórtam magam is szidalmat
Aphroditéra,

most pedig kérem, szavamért kegyét ne
vonja meg tőlem, de kiért leginkább
vágyom én, azt hozza el újra, hozzon
téged ölembe.

Sappho: Gongülához (Devecseri Gábor fordítása)

Ki ne tudná, hogy a hatvanas évek óta használatban lévő leszbikus kifejezés egy görög sziget nevéből ered? A nők közötti szerelemnek hódoló és azt versekbe öntő antik költőnő, Sappho a névadó sziget szülötte volt. Mit nem adna a világ számos turisztikai célpontja, ha ilyen névvel, ilyen történettel felvértezve indulhatna az utazókért vívott ádáz küzdelembe! – nem úgy a leszbosziak. Sokáig igen kritikusan nézték, ha saját nemükhöz vonzódó hölgyek keresték fel a szigetüket. Még az is megesett, hogy az ilyen gyanúba keveredettek hajóit kikötni sem engedték. Sőt egy csoport a kétezres évek elején bírósági úton akarta megakadályozni a sziget nevének homoszexuális kontextusú használatát. Harcba szállunk az ellen, hogy furcsa embereket a szigetünk nevével illessenek! Ez sérti a szülőföldünk becsületét! – hirdette a csoport. A bírósági kereset azonban elbukott; a harcias patrióták visszavonultak. Mára a szigetlakók többsége felismerte a leszbikusokban rejlő gazdasági potenciált. Várják őket, sőt néhány éve a sziget ad otthont a világ legjelentősebb leszbikus kulturális fesztiváljának, a „SapphoWomen”-nek.

3_15.jpg

dscn3339.JPG

E sorok írója, Petrus Szabolcs és Patrosz az öreg pelikán, aki már a sziget szimbólumává vált. Ő gyanítom nem ugyan az a madár, aki Jackie Onassist fogadta.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr7811782315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása