Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Irodalmi kalandozás Délnyugat-Angliában

Agatha Christie, Arthur Conan Doyle és Rosamunde Pilcher nyomában

2019. február 06. - Szabolcs282

5_65.jpg

Külföldön szerencsét próbáló barátok és rokonok, mosogatóként dolgozó tanárok, a második legnagyobb magyar város, Brexit: újabban ezek az asszociációink Anglia, illetve London kapcsán. Pedig a szigetország fővároson kívüli részei is attraktív turistacélt jelentenek, ráadásul az ingázóknak köszönhetően sok a repülőjárat és olcsók a jegyek Budapest (illetve újabban Debrecen) és az angol városok között. A brit sziget egyik felfedezésre váró szeglete két grófság Anglia délnyugati csücskében: Cornwall és Devon. Az elhagyott, vad, sziklás tengerpart, a zöldellő dombokon békésen legelésző birkák, a normann-kori templomokat rejtő csöndes falvak és a nyüzsgő halásztelepülések sok művészt megihlettek, így Agatha Christie-t és Rosamunde Pilchert, akik élete és munkássága sok szálon kötődik a vidékhez. Délnyugat-Angliában kalandozva az ő nyomukban is járunk.

Agatha Christie

A meleg tengeráramlat okán enyhe klímájú Cornwall-Devon legnaposabb részén, Torquay-ben született 1890-ben Agatha Christie, 2 milliárd (!) eladott könyvvel minden idők legsikeresebb krimiírója. A XIX. század végétől felkapott üdülőhely eleganciája és klímája okán érdemelte ki „az angol riviéra fővárosa” címet.  

3_84.jpg

Torquay. Az „angol riviéra” fővárosa.

Christie szülőháza, a család jólétéről tanúskodó viktoriánus villa, amely a Sors-rejtekajtó megírását is inspirálta, már nem áll. Azonban felkereshetünk számos más, az írónő fiatalságában fontos szerepet játszó helyet (A turisztikai hivatal ingyenes térképen minden fel van tűntetve): A festői Beacon Cove öböl, ahol gyerekként kis híján vízbe fúlt; a közeli Imperial Hotel, amely három krimiben is szerepet kapott (Ház a sziklán, Holttest a könyvtárszobában, Szunnyadó gyilkosság); a szebb napokat látott zenepavilon, ahol megismerkedett első férjével; egy másik elegáns szálloda, a Grand Hotel, ahol 1914-ben kezdetét vette boldogtalan házassága; a Torquay Museum, ahol képek és személyes tárgyak mesélik el az írónő izgalmas életét; Az ABC-gyilkosságokban szerepet kapó hangulatos park, a Princess Gardens. Az igazi rajongók szeptemberre időzítsék az utazást! Ilyenkor a város - Christie születésnapja alkalmából - krimifesztivállal adózik a híres szülött emlékének.   

1_192.jpg

Beacon Cove. Ahol Christie kis híján vízbe fúlt.

Torquay-től autóval negyedórára, a Dart folyó partján fekszik a Greenway House. Egy impozáns, három szintes villa körülvéve egy 32 hektáros (!) közvetlen folyóparti birtokkal. A XV. századig nyúló múlttal büszkélkedő ingatlant 1938-ban vásárolta az akkor már világhírű Christie második férjével, a nemzetközileg is jegyzett archeológussal, Max Mallowann-nel. A nyári rezidencián pihenéssel, sporttal, kertészkedéssel, és Christie természetesen írással töltötte az időt. Előbbiről a buja vegetációjú birtok, utóbbiról a meglepően spártai dolgozószoba, a pár számos közel-keleti útjáról pedig a személyes tárgyak tanúskodnak az eredti állapotában megtekinthető villában (15 €). A birtok több kötetnek, így az Öt kismalacnak is „otthont adott”. A Gyilkosvadászatból készült filmet pedig itt forgatták. Szép és érdekes emlékház. Christie-rajongók ne hagyják ki!

2_126.jpg

Greenway House

7_53.jpg

Ahol a nagy művek születtek. Inkább Dolgozósarok, mint -szoba.

Ha már a Greenway-i birtokon vagyunk, ne szalasszuk el a Dart folyó tengeri torkolatánál Kingswear-t és Dartmouth-t sem! A két városba eljuthatunk vonattal is, ahogy ezt Hercule Poirot Az ABC-gyilkosságokban és a Gyilkosvadászatban tette. Ma már ugyan nincsenek menetrendszerinti járatok Torquay és Kingswear között, viszont a gőzmozdony húzta nosztalgiavonat a Greenway House-nál is megáll. A folyó túlpartján fekvő Dartmouth-ba pedig hajóval juthatunk át, hogy ott megcsodáljuk a belváros középkori házait és a XV. századi kastély romjait egy tenger felett magasodó sziklán, a folyó torkolatánál.

1_191.jpg

Kingswear Dartmouth felől és az enyhe klímát élvező britek.

Nem csak Christie, de 12 regényének és 20 novellájának nyomozója, az anyósáról mintázott minden lében kanál vénkisasszony, Miss Marple is ezen a vidéken élt. A kötetekben szereplő St. Mary Mead a valóságban nem létezik, de a regények alapján Cornwall bármelyik kistelepülése lehetne. Sok helyszín azonban valós. Sittaford-rejtély például a régió legmisztikusabb részébe, az erdős, ködös dombvidékre, Dartmoorba kalauzolja az olvasókat.

20180531_162429.jpg

Daartmoor

Dartmoornak van egy további irodalmi vonatkozása is. A zord vidéken eredt Sherlock Holmes A sátán kutyája nyomába. És itt megint visszakanyarodhatunk a krimiírás királynőjéhez. Christie izgalmas életének legrejtélyesebb epizódja 1926-os eltünése volt. Egy heves házastársi vita után elhagyta otthonát; autóját néhány nap múlva egy folyó partján találták meg. Egész Britannia lázasan kereste az akkor már híres írónőt, többek között Holmes karakterének megteremtője, Arthur Conan Doyle is. Christie-re 10 nap elteltével egy skóciai hotelben bukkantak rá. Soha nem beszélt eltűnése okáról, és erről a 10 napról.

Rosamunde Pilcher

A soktucatnyi romantikus regényével világhírűvé lett veterán angol írónő a Conwell-i Lelant-ban látta meg a napvilágot 1924-ben. Christiehez hasonlóan fiatalon elkezdett írni, de álnéven megjelenő regényei nem hoztak sikert. Az irodalom neki sokáig csak hobbi volt. Háztartási teendők és a gyereknevelés mellett, a jobb hely híján a konyhaasztalnál írt szabd perceiben. Az áttörésre egészen 1987-ig, a Kagylókeresők megjelenéséig kellett várnia. Onnantól azonban nem volt megállás: 60 millió eladott példány és 141 filmadaptáció 2000-ig, amikor előrehaladott korára hivatkozva felhagyott az írással.

Christie-vel ellentétben csak fiatalságát töltötte Cornwall-ban. 1946-os házasságkötése óta Skóciában él. Regényeiben mégis sokkal nagyobb szerepet kap a festői dél-nyugat-angliai táj, mint a krimikben utazó kolléganőjénél. Részletesen bemutatja Cornwall természeti szépségeit és épített örökségét. Regényeiben egy tündérvilág tárul az olvasó elé.   

Pilcher a táj mellett szerelemről, szenvedélyről, barátságról ír. Egy idillikus világról, ahol minden szép, mindenki jó, segítőkész, nemes. Kimondhatjuk, regényei giccsesek. Azonban nincs is más céljuk, mint a világot megismertetni Dél-Anglia szépségével és az olvasókat pár órai erejéig kiragadni a szürke mindennapokból.  

Németországban, a közszolgálati televízió sokmilliós nézettségű filmadaptációinak köszönhetően rendkívül népszerű az írónő. Német turisták tízezrével erednek évről-évre Pilcher nyomába Cornwall-ben. De hiába a sok rajongó. „Rosamunde Pilcher? Nem, még sosem hallottam róla.” – hangzik a nem a helyiek többségének válasza, ha a romantikus regényírás egyik nemzetközi sztárja után érdeklődünk.

A zarándokok legnépszerűbb célpontja a Prideaux Place kastély a bájos halászfalu, Padstow közelében. 17 Pilcher-adaptációt forgattak itt. 10 eurós belépőjegy ellenében a tulajdonos maga vezet körbe a kastélyon. További 5 euróért a 18 hektáros, tengerig nyúló parkban is sétálhatunk, ahol a környező erdők őzeinek, szarvasainak társaságát élvezhetjük.   

Pilcher köteteiben valós helyszínekre kalauzolja olvasóit:

Land’s End. Anglia legnyugatibb pontja. Kopár, szeles, vad partszakasz a tengerből kimagasló különleges formájú sziklákkal, gazdag madárvilággal és a tenger mentén, sziklafalakon vezető turistautakkal.

20180601_160333.jpg

Land’s End.

St Ives. Cornwall egyik idegenforgalmi centruma szállodákkal, éttermekkel. A halászfalu mégsem sokat megőrzött autentitásából. Egy közeli farmon gazdálkodik az írónő fia.

3_83.jpg

St. Ives

Beer. Land’s End-nél sokkal barátságosabb, szélcsendesebb partszakasz. Nem csak turisták, de Cornwall közeli székhelyén, Exeter-ben élők körében is kedvelt kirándulóhely. Magas sziklafalakkal, zöld mezökkel és fürdésre-napozásra csábító strandokkal, ameddig a szem ellát. A partszakasz néhány éve nemzetközi figyelmet kapott: a helyiek hetekig dézsmálták egy zátonyra futott konténerhajó borokból, parfümökből ruhaneműkből, macskaeledelekből és BMW motorkerékpárokból álló rakományát.

4_72.jpg

Beer

Bodmin. A szárazföld bejesében fekvő tipikus álmos Cornwall-i álmos kisváros a normann időkből származó templommal, középkori kőházzakal, ápolt, virágos kertekkel.

Irodalmi idegenforgalom, mint gazdasági faktor

Az irodalmi turizmus komoly szerepe van a régió gazdaságában. Becslések szerint a turisták fele írók, regények, filmes adaptációk nyomában járja a vidéket. Az évi 4,5 millió, egyre növekvő számú látogató pedig úgy kell a helyieknek, mint egy falat kenyér. A két grófság ugyanis a legszegényebb Angliában. A GDP a brit átlag 40 %-t sem éri el! Nagy-Britannia egykor legtehetősebb régiója a bányászat és a halászat ’80-as évek beli hanyatlása óta nem tud talpra állni. Az immár a háztartások egyharmadának bevételt biztosító idegenforgalom és az elmúlt évek általános brit gazdasági fellendülése sem vezetett sikeres gazdasági szerkezetváltáshoz. A többség szállodákban, éttermekben dolgozik, kisebb szuvenírüzleteket, kávézókat üzemeltet, vagy otthonában fogad fizető vendégeket. A fiatalok azonban nem ebben látják a jövőt. Évtizedek óta nagy probléma az elvándorlás.   

Az idegenforgalom helyzetét nehezíti a fejletlen infrastruktúra. Aki Londonból vagy Birminghamből érkezik (a két városból, ahova Budapestről is repülhetünk) autóval és vonattal is órákra van szüksége, hogy elérje a 200 kilométeres távolságban fekvő régiót. A helyben tömegközlekedőknek sem könnyebb a helyzete. A települések közötti néhány tíz kilométeres távolságok leküzdése órákat is igénybe vehet. Ezért Cornwall és Devon felfedezéséhez elengedhetetlen az autó, amit viszont szerencsére kedvező áron bérelhetünk (25-30 €/naptól).

A rossza gazdasági helyzetnek a turisták inkább az előnyeit látják: a régió Nagy-Britannia más részeihez, különösen Londonhoz képest meglepően olcsó, legyen szó étkezésről, szállásról vagy ajándéktárgyak vásárlásáról. Egy újabb ok, amiért érdemes ellátogatni erre a változatos tájra, természeti szépségek és gazdag épített örökséget kínáló mesebeli vidékre. 

20180602_153759.jpg

Petrus Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr6614496068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása