Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Tirana, a Balkán legszínesebb városa

2024. február 23. - Szabolcs282

 1_301.jpg

Albánia elvarázsol: kalauzoltuk a Könyvtacskó olvasóit: festői hegyek kisvárosok és tengerpart, tisztaság, nagyszerű konyha, vendégszeretet. Előző cikkünkben a vidéket mutattuk be. Most jöjjön a főváros, Tirana!

Tirana - a Balkán legszínesebb városa
2_202.jpg

A 600 ezeres Tirana felfedezése a főtéről indul. A kommunista időkben, amikor a tiranainak nem, hogy telefonja, karórája se volt, a főtér 35 méteres óratornyához zarándokoltak megnézni az időt, ahol szinte mindig összefutottak ismerőseikkel, barátaikkal. A téren Skanberbegnek lovas szobora, a három legfontosabb felekezet pedig temploma van. Az Et‘hem Bej mecset Hoxa ateista diktatúráját is túlélte. Az ortodox Ngjallja e Krishtit katedrális is réginek tűnik, de alig tíz éves. A katolikus Shen Pali székesegyházon modern, vitatható szépségű alkotás. A szocreál Nemzeti Múzeum rusnya, de giccses mozaik homlokzatával egy kor lenyomat.

3_146.jpg

13_36.jpg

2_203.jpg1_301.jpg

A tér világhírű épülete, a Nemzeti Színházat már nem áll, éppen ezért világhírű. A védettség, a színészek éhségsztrájkja, a külföldi sajtófigyelem és a tüntetések se mentették meg a lebontástól. A megszálló olaszok építették fasiszta-historizáló stílusban; színház, mozi és uszoda furcsa kombinációja volt. A színház már a fasiszta időkben az illegális kommunista párt szellemi befolyása alatt állt. Már ekkor elkezdődött a nemzeti-kommunista ideológiai doktrinálás. A hatalom megszerzése után bírósági tárgyalásnak nevezett színjátékok folytak a „nép ellenségei” ellen a színpadon. Vesztét ingatlanspekuláció okozta. A kormány a COVID miatti kijárási tilalmat kihasználva ledózerolta. Ma irodaház és bevásárlóközpont van a helyén. 

10_70.jpg

14_38.jpg

Az eszement diktátorok versenyében dobogós Enver Hoxha 40 éves országlása 30 évvel halála után is tetten érhető. A partizánvezérből lett teljhatalmú diktátora a sztálinizmus, később - Hruscsov „kapitalista elhajlása” miatt - a maoizmus követője volt, végül megteremtette a hodzsaizmust. Ez izolációt jelentett, amivel Albánia a szocialista országoktól is elszigetelődött; az infrastruktúra és az életszínvonal középkori szintre süllyedt. A Piramida fehér márvány, üveg és acél piramis Tirana központjában, ami Hoxha életét és munkásságát dicsőített már halála előtt. A diktatúra bukása után bezárták és védték, majd a Koszovói-háború alatt a NATO használta. Később az enyészeté és illegális házfoglalóké lett, mialatt a politika nyugati művészekkel és építészekkel újabb és újabb terveket dolgozott ki a hasznosítására. Napjainkban ingyenes kilátóterasz, valamint kluboknak, kulturális, illetve szellemi műhelyeknek ad otthont. Köztük van a belga College of Europe kampusza, amit  Ursula von der Leyen avatott fel 2023-ban.    

9_71.jpg

Míg Tiranában a piramis Hoxa személyi kultuszáról tanúskodik, addig vidéken a 3 milliós ország 700 ezer bunkere paranoiájáról. Az imperialisták, vagy akár az elhajlott kommunisták várható inváziójára készülve épültek. A többségükben 1-2 személyes bunkerek nagy részét már elbontották, de a megmaradtak is kellőképen meghatározzák Albánia tájképét. A bunkerekben tárolt fegyverek a rendszerváltást után az albán polgárháborúban, majd a koszovói-szerb konfliktusban és a balkáni alvilág leszámolásaiban jelentettek, jelentenek kimeríthetetlen forrást.  

1_300.jpg

Két bunker a történelemi felvilágosítást szolgálja. A legfelsőbb vezetés számára épült Tirana közelében eredeti állapotában járható be (Bunk’art1). Míg a kommunista titkosszolgálat által kínzókamrának használt földalatti létesítmény a belvárosban interaktív történelmi múzeum (Bunk’art2).  

1_299.jpg

2_201.jpg

Irodalom blog lévén egy könyves érdekesség Hoxáról. Autodidakta, ám kimondottan művelt volt, rengeteget olvasott. 20 ezer kötetes gyűjteménye nem csak dísz volt. Könyvtára tele volt francia irodalommal eredetiben, valamint könyvekkel a pápák és szentek életéről és vámpírtörténetekkel. Napi szinten olvasta a Le Monde-t is. Műveltségére kimondottan hiú volt, ezért a vezető pozíciókba aluliskolázottakat helyezett, hogy mindig ő legyen a legműveltebb.

8_79.jpg

Tirana legnyüzsgőbb része a bevásárlóutca, a Rruga Murat Toptani és a bazár, a Rruga Shemsi Haka. Utóbbiban minden kapható a zöldség-gyümölcstől, a húsokon és fűszereken át a szőttesekig, valamint az autentikus lacikonyhák és hipster kávézók sokasága is megtalálható. 2015-ös felújítását számos nemzetközi építészeti díjjal tüntették ki. Edi Rama ötlete nyomán készült. Az ő érdeme, hogy Tirana a Balkán legszínesebb városa lett. Rama (1964) nemzetközi hírű képvőművészből lett politikus, aki 2000 és ’11 között Tirana főpolgármestere volt, ’17 óta pedig miniszterelnök. A ’Balkán Obamájaként’ indult, de mára autoriter stílusa és korrupciós ügyek tépázták meg az imázsát. Ezek közé tartozik a Nemzeti Színház vesztét okozó ingatlanpanama. 

20190805_112507.jpg

11_58.jpg

A modern Tirana képtől elválaszthatatlan a Namazgja mecset. Alapkövét 2015-ben Erdoğan török elnök tette le. 30 méteres kupolájával, 50 méteres minarettjeivel és 4500 hívős befogadóképességével a legnagyobb mecset a Balkánon. 
12_48.jpg

Az albán útikalauz nem ért végét. Az előző bejegyzésben albán tájakról és festői kisebb, nagyobb városokról, no meg a tengerpartról volt szó.

20190806_060641.jpg

Petrus Szabolcs

Az utat a Kárpáteurópa Utazási Iroda idegenvezetőjeként tettem meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr3918337733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása