Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Truman Capote: Hidegvérrel vs. Végh Antal: Könyörtelenül

Két világ, egy stílus

2016. május 29. - Szabolcs282

hidegverrel1.jpg

A következőkben két dokumentumregényről lesz szó. Ám mindenekelőtt  tisztázzuk, mit is takar a kifejezés! Az élet annyi izgalmas, tanulságos eseményt szül, hogy a fikció nem szükségszerű eleme a regényírásnak. Az író feladata, hogy a megtörtént eseményeket szépirodalmi formába öntse és az olvasók elé tárja. Capote ebben a szellemben íródott kötete, a „Hidegvérrel”, irodalomtörténeti jelentőségű, sokan stílusteremtőnek tartják; Végh írása pedig talán a legjobb, a dokumentumregény műfajában született hazai írás, bátran említhetjük az amerikai író művével egy sorban.

Mindkét esetben megtörtént, a maguk korában közismert bűnesetek (gyilkosság, ill. túszejtés) leírásáról van szó. A kötetek stílusuknak, szerkesztésüknek köszönhetően mégis izgalmasabbak, mint a legjobb thriller. Szintén közös vonása a két könyvnek, hogy az eseményeket és a szereplők életét nem lineárisan mutatják be, a nézőpontok, idősíkok folyamatosan változnak, például már az írások elején megtudjuk, miként fognak végződni a történetek, de minthogy valós események feldolgozásáról van szó, ezt az olvasók már a napi sajtóból is tudhatják. Az izgalom mégsem szenved csorbát, a két regényt majd’ szétrobbantja a feszültség, mert erről nem a végkifejlet, hanem az események aprólékos leírása, a szereplők motivációjának, vívódásának, a büntetéssel és a lelkiismeretükkel való szembenézésük bemutatása gondoskodnak. Ezzel egyúttal szociológiai színezetet is kapnak az írások. 

hidegverrel.jpg

És most lássuk a két regényt!

Truman Capote – Hidegvérrel

hu-ebg.jpg

1959. november 15-én a Kansas állambeli Holcomb városkában különös kegyetlenséggel meggyilkoltak egy köztiszteletben álló farmert, feleségét és két gyermeküket. A két fiatal tettes nyereségvágyból követte el a bestiális tettet, de ahogy ez gyakran lenni szokott, zsákmányt végül alig ejtettek. Minthogy az elkövetők kevés nyomot hagytak, csak öt évvel később sikerült közrekeríteni őket. Így írónk nem csak a gyilkosság, de a bujkálás izgalmas történetét is elénk tárja. Két kérdés boncolgatása pedig tovább fokozza az írás érdekességét, egyúttal szociológiai illetve kriminálpolitikai jellegét is adva neki: miként próbálnak a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás képviselői az esetből politikai tőkét kovácsolni. (Amerikában jó részük, így a seriff, az ügyész, a bíró is a nép által választott tisztségviselők!) Milyen hatással van az elkövetőkre, az áldozatokra, a hozzátartozókra és a közvéleményre a halálbüntetés?

egy_gyilkossag_kepei.jpg

Egy bűntett képei.

Capote írása nagyon sokban emlékeztet John Grisham, a Könyvtacskón már bemutatott, az USA déli kisvárosaiban játszódó igazságügyi thrillereire. Utóbbi kötetei persze fiktívek, de mert Grisham ügyvédként maga is ezen a vidéken praktizált, pontosan tudja miről, kikről ír, valós jogi, társadalmi problémákat feszeget, regényei a realizmus látszatát keltik.

Legutóbb kiadta: Európa, Diákkönyvtár sorozat, 2006, 438 oldal, 950Ft.

 

Végh Antal – Könyörtelenül

2_19.jpg

Capote hazai követője Végh Antal az első, és mindeddig egyetlen klasszikus magyarországi túszejtés történetét, elő-, és utóéletét írta meg a „Könyörtelenül”-ben. Az események 1973 januárjában játszódtak le egy balassagyarmati gimnázium lánykollégiumában, ahol egy testvérpár túszul ejt húsz fiatal lányt, szabadon bocsájtásukért pénzt és repülőgépet követel, amivel nyugatra menekülhetnek. A dráma öt napon át húzódik, hisz az eset a hatóságokat teljesen váratlanul éri, nincsenek ilyen helyzetre se kész akciótervek, se kiképzett szakemberek. Nincs még TEK… Bár az amerikai és a magyar kötet stílusa azonos, a balassagyarmati történet, és ezzel Végh regénye - a speciális politikai, társadalmi viszonyokkal okán - több sajátosságot mutat:

  • A média a magyar történetben is fontos szerepet kap, de a kádári Magyarországon természetesen nem a hisztériakeltés, hanem a hírzárlat áll a középpontban. Azonban se ez, se a város hermetikus lezárása nem tudja megakadályozni, hogy a túszdráma híre, szájról-szájra terjedve, rövid idő alatt az ország legtávolabbi szegletébe is eljusson.

balassagyarmat.jpg

Beszédes különbség, hogy a balassagyarmati túszdrámáról alig maradtak fennt képek.

  • Eleinte azt gondoltam, az öncenzúra felelős azért, hogy Végh a kötetben kisebb fiúról, nagyobb fiúról, lányokról, papáról, mamáról, városról, kollégiumról stb. ír, konkrét időpontokat, helyszíneket, neveket egyszer sem említ. Ez egyébként igazi stílusbravúr: Több száz oldalas, gördülékeny történet a szereplők nevei nélkül! Utóbb rájöttem, a pontos adatok egyszerűen fölöslegesek, egy Magyarországnyi méretű közösségben, ahol ez volt az első, és mindezidáig utolsó vérbeli túszdráma, az idősebb olvasók pontosan tudják, a fiatalabbak pedig a Wikipédia segítségével kiderítik, kikről van szó, mikor és hol játszódtak le az események. Írónk nem öncenzúrát gyakorol, sokkal inkább így akar általános igazságokat levonni a történetből: gyerekek mentális elhanyagoltsága, a nomenklatúra rothadtsága, a bűnelkövetés hiábavalósága, a bűnhődés mibenléte.
  • Míg Capote esete kapcsán az érintett kisvárosban, és annak közelében alakult ki tömeghisztéria, addig idehaza, ha hivatalosan agyonhallgatták is, de országos politikai botránnyá válik az ügy; a Kádár-rendszer társadalmi szerződése kerül veszélybe. De miben is áll ez? A nép tudomásul veszi a szabadságjogok korlátozását, cserébe lét- és közbiztonságot kap a hatalomtól. Egy íratlan megállapodás, melyet sokan ma is visszasírnak. Kisebb kilengések mindkét oldalról beleférnek a paktumba: betörés a víkendházba – négy fal között a rendszert szidni. De ez a bűntény már másik dimenzió; a hatalom joggal retteg, hogy a lakosságban eluralkodik a vélemény, miszerint a vezetés durván megsérti a megállapodás rá eső részét, így az már a népet sem köti.
  • Capote tettesei egy erőszakos bűnöző klasszikus életrajzát mutatják: rossz anyagi háttér, zilált családi viszonyok, szülői erőszak. A magyarországi túszsejtő testvérpár szülei viszont jómódú, tanult emberek, a nomenklatúra tagjai. A papa a Néphadsereg magas rangú tisztje, a mama a Pártbizottságnál dolgozik, méghozzá oktatási vonalon. A nagyfiúnak ráadásul nem ez az első bűncselekménye. Lop, erőszakoskodik, munkát kerül, valósággal rettegésben tartja a várost, de ügyeit apja mindig eltussolja, mi több, a potenciális feljelentőket meg is félemlíti, azaz rendszeresen él vissza politikai hatalmával.

5_7.jpg

A túszejtők tragikomikus követelései. 

Ne tántorítson el senkit a megjelenés 1986-os dátuma; a „Könyörtelenül” mai szemmel nézve is érdekes, a történet ismeretében is izgalmas olvasmány.

Először kiadta: Népszava Kiadó, 1986, 401 oldal, antikvár példányok 1000 Ft alatt.      

 

capote.jpg

Egy különc művész arcai

 

Truman Capote (1924-1984) az amerikai író, színész, a korabeli közélet igazi fenegyereke volt. Könyveivel, nyilatkozataival, szabados, nyíltan homoszexuális életvitelével, az ötvenes, hatvanas években folyamatosan botrányt-botrányra halmozott. Született tehetség volt, aki már tizenévesen írt; tizennyolc évesen a rangos folyóirat, a „The New Yorker” főmunkatársa lett. Érdekes ellentmondás, hogy messze legnagyobb sikerét egy romantikus lányregénnyel érte el: „Álom luxuskivitelben” (eredeti címén „Breakfast at Tiffany's”). A regényt persze az abból készült, 1961-es film tette igazi klasszikussá, Audrey Hepburn-nel a főszerepben.   

 

1_19.jpg

 

Végh Antal (1933-2000) nevét a múlt rendszerben szocializálódottak közül mindenki, a mai huszonévesek közül alig valaki ismeri; ezzel egy kategóriában van a Könyvtacskón már bemutatott Fejes Endrével és Gáll Istvánnal, vagy a történelmi kalandregények magyar klasszikusával, Passuth Lászlóval. Végh termékeny író volt, sok tucat, jobbára szociográfiai jellegű kötete jelent meg a hatvanas, hetvenes években; egy írásának címe fogalommá vált: „Miért beteg a magyar foci?” (1974)

dscf1047.JPG

Petrus Szabolcs

Tetszett a cikk? Akkor kérünk, oszd meg a Facebookon, hogy minél többen olvassák! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr908739756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2016.05.29. 12:50:21

Kedvet csinált mindkettőhöz!
Azt hiszem, hangoskönyvben megvannak, tuti elkezdem hallgatni.

Szabolcs282 2016.05.30. 09:32:21

@wmitty: örülünk, h sikerült felkelteni az érdeklődésedet. Jó könyvek, nem fogod megbánni.
süti beállítások módosítása