Szimatolás az irodalom, a gasztronómia és a turizmus világában

Könyvtacskó

Kuba, túl Varadero strandjain

Emberek, képek, benyomások - Két hét egy különös országban

2016. július 09. - Szabolcs282

zwischenablage01_3.jpg

Előző bejegyzésünkben bemutattuk, mit gondolt az emigráns kubai író, Rainaldo Arenas saját hazájáról. Most pedig jöjjön a beígért képes beszámoló arról, milyen benyomások értek engem a szigetországban, amikor néhány évvel ezelőtt ott jártam.

autok.jpg

Ha Kuba, akkor amerikai autók az ötvenes évekből. A kép azonban ennél változatosabb; fellelhető a Szovjetunió történetének szinte valamennyi autócsodája és a legújabb kínai, jobbára nagy európai autógyártók modelljeiről koppintott gyártmányok is. Annak egyébként, hogy sokan ragaszkodnak az öreg amerikai kocsikhoz, nem csak a hiánygazdaság, de a szocialista jog is az okai között van: csak olyan gépkocsi állhat magántulajdonban, amelyik már a forradalom előtt is privát volt! 

tomegkozlekedes.jpg

Az autókhoz hasonlóan a buszok és a tömegközlekedés is közkedvelt fotómotívuma minden turistának.

infrastruktura.jpg

Kubában vannak autópályák is! A színvonal persze távol áll az európaitól. Az infrastruktúra általában nagyon rossz állapotban van. A legszürreálisabb az volt, amikor egyszer csak földút lett a sztrádából.

dscn1129.JPG

Barna füstöt okádó, omladozó gyárból sok akad Kubában, de a legtöbb üzem már teljesen az enyészeté lett. Ez jól mutatja a szigetország gazdaságának állapotát. Kuba a forradalom előtt a leggazdagabb latin-amerikai országok közé tartozott. Ma már a sor végén kullog; GDP-je a forradalom óta lényegében stagnál.

cukortermeles.jpg

Kuba a forradalom előtt cukornagyhatalom volt. Sok tucat, a képen láthatóhoz hasonló nagybirtokon termeltek cukornádat. A földeken sokáig rabszolgák dolgoztak, de a munkakörülmények a felszabadításuk után sem javultak sokat; a gazdálkodás a napszámosok kizsákmányolására épült. A forradalom után állami tulajdonba kerültek a cukorföldek, és -gyárak. Az eredmény: A szállodákban magam is meggyőződhettem róla, hogy Kuba, amely korábban a világ legnagyobb cukortermelő országa, ma már cukorimportra szorul.

plakatok_ideologia.jpg

Zászlókból, politikai plakátokból, jelszavakból, felvonulási terekből nincs hiány - áruból viszont annál nagyobb...

guantanamo.jpg

A hírhedt Guantanamo. Ez egyébként egy megye, illetve város Kuba keleti végében. A támaszpont egy öbölben, az azonos nevű várostól 15 kilométerre fekszik. Miként került az amerikaiak birtokába? A kubaiak a XIX. század végén, a spanyolok ellen vívott függetlenségi háborúban jelentős katonai segítséget kaptak tőlük. Ebben az időszakban foglalta el az USA az öblöt a gyarmattartóktól, majd a függetlenség 1889-es kikiáltása után gazdasági és politikai súlyának köszönhetően elérte, hogy a kubai kormány bérbe adja az öblöt. Az USA bérleti jogát az 1903-as kubai alkotmány is garantálta. Az Egyesült Államok a használatért cserébe bérleti díjat fizet, amit azonban a forradalom óta nem vesz át a kubai kormány. Pontosabban az első évben, 1959-ben még átvették, e tény miatt érvelnek az amerikaiak azzal, hogy de facto a kommunista vezetés is elismerte a bérleti szerződést. A támaszpontot nem láttuk, a kb. 2 kilométeres bekötőútra már nem engedtek rá az egyébként barátságos kubai rendőrök. 

munkamoral.jpg

Egy átlagos munkanap a szocializmusban. Teljes foglalkoztatottság, kapun belüli munkanélküliség, szocialista munkamorál – a kifejezések nem igényelnek különösebb magyarázatot, a képek önmagukért beszélnek…

szocializmus.jpg

Sorbanállás. A szocialista mindennapok elmaradhatatlan része. Minket, külföldieket azonban az állami fagyizóban is sorok kívül szolgáltak ki. Ahogy egy neves német, az NDK-ban szocializálódott író, Eugen Ruge találóan megfogalmazta: „A szocializmus akkor szép, ha nyugati valutád van.”

felujitott_belvaros.jpg

Havanna, Trinidad, Santiago de Cuba és a többi világörökségi belvárost az UNESCO jelentős anyagi támogatásával példamutatóan felújították. Kuba talán az egyetlen ország a karibi térségben, amelyik számottevő épített örökséggel rendelkezik. A belvárosok architektúrája lélegzetelállító.

duledezo_epuletek.jpg

A lakóingatlanok többsége, legyenek régiek vagy újabbak, tragikus állapotban vannak. Ezért azonban nem csak a szocialista köztulajdon a felelős. A párás tengeri levegő nagyon kikezdi az épületek szerkezetét, homlokzatát.

szepsegek.jpg

A természet és a klíma csodálatos. A képek itt is önmagukért beszélnek.

vigyazni.jpg

A kubaiak nyitottak, barátságosak. De nem árt az óvatosság, gyakori a lehúzás. Ezért azonban részben a gazdasági helyzet a felelős; valuta nélkül nem lehet megélni, azt pedig, ha valakinek nincs külföldön rokona, csak a turistáktól lehet szerezni. A fiatalember a fenti képen, megmutatta a bárt, ahol állítólag rendszeresen ivott Hemingway, és rögtön ki is rendelt három mojitot - húsz eurót fizettem a körért. Európában ez normális ár lenne, Kubában viszont egy orvos havi bére ennyi - irtózatos átverés! A pocakos úr egy dohányültetvényen vezetett végig, majd kubai viszonylatban horribilis áron megvetetett velem egy szivart. Nekem azonban nehézségeim voltak, így megmutatta, hogy kell helyesen szívni. A nagy szemléltetésben azonban végül a szájában maradt a szivar, és maga szívta el az egészet.

dscn1647.JPG

A kubai fiatalok optikailag jobb benyomást tettek rám, mint európai társaik. Napokig tartott, amíg ennek oka tudatosodott bennem: nincsenek elhízva! Nevetségesen hangozhat egy blogírótól, de bizony megvan az előnye, ha a számítógép, az internet, a tévé csak korlátozottan áll rendelkezésre – a legfontosabb szabadidős program a mozgás, a sport.

dscn1799.JPG

A magyar nagykövetség Havanna villanegyedében. Az ismert tévés, Horvát János évekig tanult Kubában, majd 2007-től a nagyköveti posztot is betöltötte. Élményeiről szóló, „Kubai retro” című könyvét melegen ajánlom. Szereti Kubát és a kubaiakat, ez a kötet minden során érződik, ennek ellenére meglehetősen hiteles, objektív képet fest az országról.

suchergebnisse_fur_szallo.jpg

Az útnak irodalmi vonatkozása is volt. Santiago de Cubaban abban a hotelben szálltunk meg, amelyben Graham Green „Havannai emberünk” című regényének néhány jelenete is játszódik.

repter.jpg

És végül jöjjön a Santiago de Cuba – Havanna repülőút története, amit, amíg élek, nem felejtek el. Történt ugyanis, hogy indulás előtt egy nappal felhívtak a légitársaságtól, és közölték, hogy a gép 17:55 helyett 19:55-kor indul. Ez ám az ügyfélbarát kiszolgálás! Másfél órával az indulás előtt – egy olyan Moszkviccsal, amelyben a sebességváltó helyén egy vasrúd, a műszerfalon pedig műszerek helyett csak kusza kábelkötegek voltak – megérkeztünk a reptérre. A kijelzőn ekkor már 21:55, majd mire a tranzitba értünk, 23:55 szerepelt az indulás időpontjaként. Nem csoda, hogy némileg romlott a véleményem a kubai nemzeti légitársaságról, a Cubana-ról. Teltek-múltak az órák, kicsi váróterem, sok harsány, kubai utas, bömbölő tévé. A bár ugyan nyitva volt, de mivel nem volt mit eladni, étlen-szomjan várakoztunk. Majd váratlanul bejelentették, hogy mindenki kap egy ingyen szendvicset, és üdítőt. Az utasok megrohamozták a bárpultot. Már csak nem fogok egy csoffadt szendvicsért (toastkenyér-sonka-sajt: minden állami vendéglátóipari egységben pont ugyanaz volt a „választék”) verekedni, úgyis jut mindenkinek – gondoltam tévesen. Elvtársak, az étel elfogyott! – kiáltotta el magát néhány perc múlva a pultos. Eljött a 23:55 is, a kijelzőt már nem is frissítették. Mígnem hajnali két óra magasságában új utasok jelentek meg a váróban, öltönyös, az átlagnál nagyságrendekkel jobban szituált elvtársak formájában. Valami készül! Nem tévedtem, kevesebb mint fél óra múlva leszállt a Havannából érkező gép, majd húsz perccel később (A Cubana-tól még a Ryanair is tanulhatna!) már a levegőben is voltunk a kubai főváros irányba, ahová így hajnali négy körül, hat óra késéssel érkeztünk meg.

Petrus Szabolcs

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvtacsko.blog.hu/api/trackback/id/tr728857338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fukar 2016.07.09. 23:12:37

Szép,szép amiket írtál. De nekem nagyon hiányzott,ha már a közlekedésről szót ejtettél a dromedár ami hihetetlen. Aztán a tömegközlekedés ami egyedülálló, rendőrök által irányított stop. Egyébként szellemes megoldás.
A lehúzás nem hogy nem általános, hanem pont az ellenkezőjét tapasztaltam, többek közt szinte mindenhol zenélnek,énekelnek és ha külföldi jelenik meg igen barátságosak.
A Hemingway kocsmában nem állítólag járt, hanem nap, mint nap erről rengetg írás és film is készült. A fizetés amit leírsz talán azért fordulhatott elő, mert akkor jártál ott amikor még konvertibilis peso volt és mind €-t, mind a $ igen rosszul váltották.
A leírt összeg szerintem valami tévedés, szinte minden fityingekbe kerül. Jómagam bevásároltam szivarból egyrészt a manufakturában ahol elsősorban külföldieknek adnak el, majd feketén is. Mondhatom átlagban a magyar ár harmadáért jutottam hozzá a tényleg minőségi kubai szivarokhoz.
Utolsó megjegyzésem, hogy a Guantanamoi brossura szagú ismertetést elhagyhattad volna!

Kard 2016.07.10. 01:00:55

Kedves Szabolcs. Gyakorlatilag olvashatatlan a blogod amiatt, hogy telepakoltad a több megás képekkel az egészet miközben néhány száz x néhány száz pixelben jelennek meg. Ettől persze az egészet ide-oda rángatja a böngésző éppen melyik képet sikerült letöltenie.

FikkFakk 2016.07.10. 08:04:34

@Kard: erdekes, nekem mobilon is hibatlanul jelenik meg... miert kell ilyenekkel b..tatni a kedves posztert?

Szerintem tok jo cikk, a lehuzasokat is elhiszem. Vagy hazudik a posztiro, vagy tenyleg 20 euro volt harom koktel. Ezen olyan nagy tevednivalo nincsen.... es miert hazudna?

FikkFakk 2016.07.10. 08:05:59

@FikkFakk: az a blogmotor szegyene, hogy bizonyos meret felett nem huzza ossze a kepeket...

Kard 2016.07.10. 08:16:29

@FikkFakk: mert baromi idegesítő. Építő jellegű kritika volt :). Mellesleg a google az ilyenekért simán jóval hátrébb rak. Elég erős szempont a weboldal gyorsasága ez meg nem az.
Habár én nem voltam Kubában de egy ismerősöm igen és mondta azt a helyet utálta legjobban (elég sok helyen volt Dél-Amerikától Dél-Kelet Ázsia szinte összes országán keresztül) mert folyamatosan mindenki le akarta húzni és nagyon durván.
Amit nem láttam a cikkben és a haverom mesélt róla, hogy "kétféle" pénzük van. Van egy belföldi meg egy a külföldieknek (egység, név ugyanaz). Ha külföldiként odamész akkor csak azzal fizethetsz azt viszont "picit" másképp váltják a helyihez képest.

Kard 2016.07.10. 08:22:45

@FikkFakk: Nem, nem. Nem az összehúzás a probléma. A lényeg van egy kép mondjuk ami eredetileg 5,120px × 4,096px ezt ha kinagyítod a weboldalon akkor is 1,165px × 932px jeleníti meg a böngésző. Beszúrva meg mondjuk 670px × 536px. Ez a kép 2 Mb miközben kevesebb mint a tizedének kéne lennie. Valaki megnézi az oldalt mobillal mobilneten keresztül és hopsz 40 Mb ugrott a havi keretéből.

kkn 2016.07.10. 08:56:16

Ha már ennyiszer szerepelsz a képeken, be kellene gyakorolni valami olyan pózt, amiben nem Tompikaként, kacsamódra szétvetett lábfejekkel, széttárt karokkal állsz, mint egy intézetis, akit a posztíró magával vitt.

Krumpli Bogart 2016.07.10. 09:21:29

Poster! Nekem tetszett a post. A képeken pedig úgy állsz, ahogy akarsz, úgyis a helyes pofidat néztem.
@kkn: B+!

Stupid 2016.07.10. 10:16:33

Na ez a "helyes pofi" nem kellett volna az összes képre. Ezt a blogot a családodnak nyomd, de ne az idegenek képébe, mert sok volt belőled a fotó. Azt hittem, tényleg érdekességeket olvasok az útról - én is készülök oda -, de ez nagyon-nagyon gyenge eresztés volt...

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2016.07.10. 23:57:53

@Kard: én egy 2004-es (!) asztali gépet használok és nem volt ilyen problémy, még ha villámgyors nem is volt...

twentydigitcombination · http://yellowandgreen.blog.hu 2016.07.10. 23:58:58

@Kard: de van javaslatot (társbloggerként kérdezem), hogy lehetne jobban megoldani?

Kard 2016.07.11. 00:23:33

@twentydigitcombination: Mondjuk egy paintben fogod és átméretezed maximum arra a méretre ami kinagyítva lenne. Esetleg ha használsz PS Lightroomot a DSLR képekhez akkor ott állítasz be valami webes exportot.
Én épp külföldről néztem és ide oda rángatta a böngésző az oldalt mindig pont oda amelyik kép teljesen letöltődött :).

Szabolcs282 2016.07.11. 07:15:55

@kkn: Ez nem a Szabad Nép, nem kötelező. Ha nem tetszik, ne olvasd!

Szabolcs282 2016.07.11. 07:23:10

@Stupid: Nem újságíróként utaztam Kubába, hanem nyaralni. Így valóba, a családi fotóalbumot osztom meg veletek. A blog személyes műfaj, abba ez belefér. Nem arra vállakoztatam, hogy egy Kuba útikönyvet prezentálok, hanem, hogy megosztok veletek néhány maradandó élményt, érdekesebb sztorit. Sajnálom, ha a bejegyzés nem nyerte el a tetszésedet.

Szabolcs282 2016.07.11. 07:24:04

@Krumpli Bogart: Köszi! :D ;) Nem hiába írtam meg a bejegyzést!

Szabolcs282 2016.07.11. 07:25:43

@FikkFakk: Köszi a dícséretet és a bizalmat. :D Nem az imperialisták kémeként jártam Kubában, nincs semmi okom valótlanságokat állatíni.

Szabolcs282 2016.07.11. 07:36:17

@Fukar: Nagyon jól éreztük magunkat Kubában, bármikor szívesen visszamennék. Ennek ellenére nem rózsaszín szemüvegen keresztül akartam bemutatni az országot.

1. A bejegyzés a teljesség igénye nélkül készült, nem került fel rá minden.

2. Valóban nagyon kedvesek, lazák az emberek, ezt kifejezetten írtam is. De bizony végig fejőstehénnek éreztem magam, akiben a kubaiak a valutaszerzés egyetlen lehetőségét látják. Eddig minden ismerősöm megerősítettem, hogy hasonlóképpen érezte magát.

3. Tudom, hogy Hemingway sok időt töltött Kubában, sokat ivott, sok kocsmában járt. De gyanítom a fiatalember nem azért irányított minket éppen ebbe a kocsmába, mert Hemingway is ott járt, hanem mert ott ismerte a csapost. Egyébként valóban kettős pénzrendszer volt. 20 CUC-ot, azaz 20 USD-t fizettünk.

4. Árszínvonal: Én 2012-ben jártam Kubában. Akkor külföldieknek, akik CUC-al fizettek egy kifejzetten drága ország volt. Szálloda, étterem, taxi, bérautó, benzin nyugat-európai árszínvonalon voltak.
süti beállítások módosítása