Szimatolás az irodalom világában

Könyvtacskó

Mercedes 124

’Az utolsó igazi Mercedes’

2023. január 26. - Szabolcs282

elso.jpg

Egy autó, amit azok is ismernek, akik a kocsikat csak a színük alapján különböztetik meg. Egy modell, amiről a Mercedest nem kedvelők is elismeréssel beszélnek. Egy autó, amiről az elektronika nélküli autók hívei ódákat zengenek. Egy típus, ami több millió kilométer megtételével bizonyítja az elnyűhetetlenségét.

Tovább

Kertész Ákos (1932-2022) - Mi jut róla eszünkbe?

1_279.jpg

A többségnek semmi. Kevesen emlékeznek 2011-es, akkor hatalmas botrányt kavaró publicisztikájára. amiben a magát balliberálisnak valló író a ’magyart genetikusan alattvalónak’ minősítette. A közélet pártállástól függetlenül felháborodott. Kertész sértődötten kért bocsánatot: „A publicisztikámban szereplő mondatot: A magyar genetikusan alattvaló – ezúttal helyreigazítom. Helyesen ilyen mondat nincs. Ezzel az ügyet lezártam.” Budapest megvonta díszpolgári címét, feljelentették közösség elleni izgatásért és állítása szerint verbális-tettlegesen inzultálták, emiatt Kanadában menekültstátuszt kért és kapott. Élete utolsó 10 évét Montrealban töltötte.

Tovább

Kozákok, tatárok, ukránok

Történelmi háttér az orosz-ukrán háborúhoz

szabharc.jpg

Az ukránok evidenciának tartják, hogy a kozákok és a tatárok leszármazottai. Hangsúlyozzák, hogy a birodalmak mindig alábecsülték katonai képességeit, ami szabadságvággyal párosulva legendás harcosokká tette ’véreiket’. Ennek ellenére az oroszok évszázadokig felülkerekedtek rajtuk.

Tovább

Klímagyilkos internet

klimagyilkos.jpg

A digitalizáció: a klímaváltozás elleni harc fontos eszközéből ökológiai rémálom lett.

Tovább

A Queen örök!

Mi lesz a brit uralkodóházzal most, hogy II. Erzsébet örökre elment?

1_258.jpg

Erzsébet az Egyesült Királyság leghosszabb időt, 70 évet a trónon töltött uralkodója. A Brit Birodalom széthullása, a Brexit és a skótok függetlenségi törekvései ellenére az állandóság és a kiszámíthatóság érzését adta alattvalóinak. Károly anyjával ellentétben nem élvez ikonikus státusz. Ezért gondolják sokan, hogy II. Erzsébet halála egyben a brit monarchia végét is jelentheti.

Tovább

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A japán és a német vasút

vasut_coll_nemet_japan.jpg

Németország a járműiparban és közlekedési innovációba világelső. A német vasút mégis sok problémával küzd. A németek irigylik a japánt, a világ legbiztonságosabb, legpontosabb, leggyorsabb vasútját, amit a japánok joggal tartanak fejlettségük, innovációjuk és precizitásuk szimbólumának. Miért sikerül a japánoknak, ami a németeknek nem?

Tovább

’Nagy Putyin cár’, avagy ’Putyin az új Hitler’

Történelmi hasonlatokról az orosz-ukrán háború tükrében két világhírű történésztől

car_1.jpg

Christopher Clark szerint a félrevezető és túlzó párhuzamok célja a közvélemény manipulálása. Timothy Snyder viszont épp egy erős hasonlattal magyarázza meg a háborút: „Napjainkban nincs fasisztább állam Oroszországnál”. 

Tovább

Úszásra fel!

Budapesti uszodateszt szigorúan szubjektíven

duna_kezdo.jpg

Budapest a termálfürdők mellett a sportuszodák városa! Huszonöt éve úszom napi rendszerességgel. Nincs törzshelyem, ezért sok uszodában szereztem tapasztalatot és gyűjtöttem élményeket, a mostani cikkben ezeket gyűjtöttem össze.

Tovább

A jó fagyi titka

Budapest legjobb hírű fagyizóit teszteltük

csoki.jpg

A Könyvtacskó tavalyi fagyitesztje folytatódott. Visszatértem a legjobb helyekre és kipróbáltam újakat. A Málna The Pastry Shopban beszélgettem a fagyikészítő mesterekkel is. Kolonics Zoltán sok érdekesség mellett elárulta a jó fagyi titkát.

Tovább

2021 a fagyi éve volt! 2022 is az lesz!

kezdo_1.jpg

Európában 25 százalékkal, közel 9 milliárd euróra emelkedett a fagylaltforgalom 2021-ben. A fagyi gourmet! – hangoztatják a fagyitrendeket világszerte meghatározó olasz cukrászok. Szerintük folytatódni fog a vegán, lakózmentes és ’mindenmentes’ fagyi térhódítása. Az új trend pedig a zöldséges és az ázsiai konyha ihlette fagylalt lesz.

Tovább

Elfeledett mérföldkő az irodalom és az LMBTQ-mozgalom történetében

Radclyffe Hall, ’A magány kútja’

3_131.jpg

’A magány kútja’, eredeti címén ’The Well of Loneliness’ a brit író- és költőnő, Radclyffe Hall 1928-ban megjelent regénye. Napjainkban már kevesen ismerik a szerzőnőt és művét. Pedig a leszbikus felsőközéposztálybeli lány fejlődésregénye mérföldkő az irodalom és az LMBTQ-mozgalom történetében is.

Tovább

A szerelem és az üzlet is legyőzi a görög-török viszályt

Igaza mese Kasztelórizo és Kaş együttműködéséről

kas1.jpg Athén és Ankara között hosszú múltja van a többször háborúba torkolt ellenszenvek. Egy sziget és egy tengerparti kisváros gyümölcsöző együttműködése azonban mutatja, hogy a görögök és törökök jól kijönnek egymással, pedig a nagypolitika, sőt, a természet ellenük dolgozik.

Tovább

„Lenyűgöző, hatékony, mégse szeretnék a Teslánál dolgozni.”

3_129.jpg

Tesla. A válsággal küzdő és története legnagyobb átalakulását élő autóipar sikersztorija. Start up-ból lett világcég. Az alapító, Elon Musk megszállott zseni. Őrültségnek látszó ötleteit mindig sikerre viszi. Iparágakat alakít át. Róla és cégiről szól Tim Higgins kötete, amiről egy, a Teslát jól ismerő mérnökkel  beszélgettem.

Tovább

A tengerijáró hajók: határ a csillagos ég

Gokart pálya, tökéletes akusztikájú koncertterem, hullámvasút – minden lehetséges az óceán közepén is!

12_45.jpg

A tengeri társasutak a COVID tépázta idegenforgalmon belül is nehéz helyzetben vannak. A társaságok új, egyre különlegesebb hajók építésével előre menekülnek. Gokart pálya, tökéletes akusztikájú koncertterem, hullámvasút – minden lehetséges az óceán közepén is.

Tovább

Ahol az Airbusok születnek

Történelmi körút Toulouse-ban

A dél-francia Toulouse-t nem túlzás az európai légiipar fővárosának nevezni. Innen szállt fel ötven éve az első Airbus, megnyitva az utat a páneurópai repülőgépgyártás első sikerei felé. Utunk során megnéztük, hol készülnek ma a minden utazó számára jól ismert típusok, majd elkalandoztunk a múltba is a hely repüléstörténeti múzeumain keresztül.

20220114_140422.jpg 

Tovább

Búza és liszt - Áldás és átok

Az étkezésünket domináló növény, a búza története

 2_176.jpg

A búza világszerte a legtöbbet termesztett kultúrnövény és a legfontosabb tápanyagforrás. Az agrár- és az élelmiszeripar számára ideális fajta kinemesítése sokakat megmentett az éhezéstől, de számos egészségügyi és környezeti problémát is okoz.

Tovább

Nincs ok a pánikra?!

A közösségi média hatása a fiatalokra

8.png Amerikai, brit és német kutatások tudományos, egy olasz bestseller regény pedig érzelmi szempontból vizsgálta a Facebook és társai hatását a fiatalokra. Az írónő, a szülők, sőt a fiatalok is aggódnak. A szakértők viszont nyugalomra intenek.

Tovább

Miramare: egy elátkozott kastély

20180825_165424_masolata.jpg

A trieszti Miramare kastély az Adria gyöngyszeme. Gyönyörűen berendezett szalonjaiban a Sissi-nosztalgia áll a középpontban. De a kastélyhoz számos sötét történet is kapcsolódik. Ezekről olvashatunk a trieszti író, Claudio Magris regényeiben.

Tovább

A védőoltás feltalálása

A fekete himlő, a legborzalmasabb halál leküzdése

4_105.jpg

A védőoltás feltalálásával sikerült legyőzni a rettegett feketehimlőt. Eleinte nagy volt a társadalmi és a tudományos ellenállás, és az egyház is elítélte a százmilliók életét megmentő módszert.

Tovább

Alvás két turnusban

Máshogy alszunk mint őseink. Nem kevesebbet, de sokkal rosszabbul. Az alvászavar népbetegség lett.

4_101.jpg

Az iparosodás előtt az emberek többsége naponta kétszer aludt. A mai ritmus a mesterséges fény alterjedésével alakult ki. A fényszennyezettség és a technikai eszközök állandó jelenlét nagyban rontja az alvásminőségünket. Az alvászavar népbetegség lett. Világméretű alváshiány-járvány fenyeget!

Tovább

Kötött áras könyvek

1_263.jpg

Buchpreisbindung, a könyvek árkötése - a német könyvpiacot 150 éve meghatározó fogalom, melyet számos európai ország átvett. Lényege, hogy a kiadó határozza meg az eladási árat, amelytől a könyvkereskedők nem térhetnek el. A piacgazdaság elveit felrugó szabály létjogosultságát a könyvek kulturális és társadalmi értékével, valamint a könyvpiac sokszínűségének biztosításával igazolják. De vitatott, hogy a kötött ár tényleg segíti-e az irodalmat.

Tovább

„Kevés, egyszerű hozzávaló fantasztikus kombinációja”

- ez a tiramisù, a világ egyik legkedveltebb édessége

tiramisu.jpg

A spagetti, a pizza, a lasagne és az espresso mellett a legismertebb itáliai gasztrofogalom és egyben a legkedveltebb olasz édesség szerte a világon. Népszerűségével vetekszik történeténel szövevényessége. Egyik feltételezett atyja, Ado Campeol a napokban hunyt el 93 évesen.

Tovább

A Queen örök!

Mi lesz a brit uralkodóházzal most, hogy II. Erzsébet lelépett a színpadról?

1_258.jpg

Erzsébet az Egyesült Királyság leghosszabb időt, 70 évet a trónon töltött uralkodója. A folyamatosságot képviselte. A Brit Birodalom széthullása, a Brexit és a skótok függetlenségi törekvései ellenére az állandóság és a kiszámíthatóság érzését adta alattvalóinak. Károly anyjával ellentétben nem élvez ikonikus státusz. Ezért gondolják sokan, hogy II. Erzsébet halála egyben a brit monarchia végét is jelentheti.

Tovább

II. Erzsébeten nem fognak se a válságok, se az idő

1_257.jpg

Korona-krízis, Brexit, skót és walesi függetlenségi törekvések – az Egyesült Királyság egyszerre küzd több súlyos kihívással. A királynő az egyetlen biztos pont. Nem kell semmit tennie azért, hogy a stabilitás záloga legyen. Elég, ha a helyén van.

Tovább

Egy párt, egy nemzet: 100 éves a Kínai Kommunista Párt

3_117.jpg

1921-ban alakult meg a világ legnagyobb kommunista pártja Kínában. Egy akkoriban alig iparosodott és ezért munkásosztály nélküli országban. A KKP Kína felemelését írta a zászlajára. Napjainkban ennek sikerével legitimálja privilegizált státuszát.

Tovább

„Hol az elnök?”

9/11 egyik leghíresebb fotójának története

doug_mills.jpg

George W. Bush a szeptember 11-ei terrortámadások után egy valóságos odüsszeiát élt át, mielőtt visszatért Washingtonba. A Fehér Ház hivatalos fényképésze, Eric Draper fotókkal örökítette meg az elnököt és stábját az út alatt a történelmi napon. De a legfontosabb pillanatról lemaradt…

Tovább

Fagyizásra fel!

A Könyvtacskó budapesti fagyizótesztje

12_40.jpg

Budapest fagyifőváros. Egymást érik a fagyizók. A minőség jó, de nem a legfelkapottabbak a legjobbak. Fagyirajongó vagyok, ezért elhatároztam, végigjárom a legtöbbet dícsért helyeket és bemutatom a személyes kedvenceimet is.

Tovább

Szicília és a maffia elfelejtett krónikása

1_248.jpg

Leonardo Sciascia Szicíliában játszódó krimijei a ’60-as, ’70-es években nálunk is népszerűek voltak. Ma alig olvassák őket. Pedig máig aktuális társadalmi problémákat feszegetnek: a maffia, a korrupció, a katolikus papok álszentsége.   

Tovább
süti beállítások módosítása